Biznis vesti

Američka privredna komora u Srbiji 19. septembra organizuje konferenciju o novinama u Zakonu o energetici

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

16:21

Američka privredna komora u Srbiji 19. septembra organizuje konferenciju o novinama u Zakonu o energetici
Američka privredna komora u Srbiji 19. septembra organizuje konferenciju o novinama u Zakonu o energetici - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Američka privredna komora u Srbiji organizovaće 19. septembra u Beogradu konferenciju "Privreda na putu zelene tranzicije" na kojoj će se govoriti o novinama koje poslovnom sektoru donose izmene i dopune Zakona o energetici, kao i o implementaciji Mehanizma prekograničnog usklađivanja cene ugljenika (CBAM).

Konferenciji će prisustvovati predsednik Američke privredne komore Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stefan Srbljanović, kao i predstavnici Elektroprivrede Srbije, Elektrodistribucije Srbije i Elektromreže Srbije.

Na konferenciji će se razgovarati i o promenama u procedurama za priključenje na mrežu, kao i o strategiji za prevazilaženje izazova u vezi sa postojećim kapacitetima distributivnog i prenosnog sistema.

Razgovaraće se i o  predstojećoj implementaciji CBAM-a, njegovom uticaju na različite industrijske sektore u Srbiji i scenarijima koji mogu olakšati tranziciju ka usaglašenosti sa domaćim i evropskim propisima.

CBAM je instrument politike zaštite životne sredine EU koji predviđa primenu istih troškova ugljenika na uvezene proizvode kao što bi nastali kod postrojenja koja rade u EU.

Primenom CBAM instrumenta težnja je da se smanji rizik da klimatski ciljevi EU budu ugroženi premeštanjem proizvodnje u zemlje sa manje ambicioznom polirikom dekarbonizacije (tzv. curenje ugljenika).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis