Biznis vesti

Od sutra primena Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

15:36

Od sutra primena Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije
Od sutra primena Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, koji je usvojen 15. septembra prošle godine, uz odloženu primenu od 12 meseci, počinje sutra da se primenjuje.

Ovaj zakon Skupština Srbije je usvojila 6. septembra 2023. i kako je tada rečeno on bi trebalo da poveća konkurentnost privrede i da, kroz profesionalizaciju upravljanja, uveća bogatstvo preduzeća.
Zakonom o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva, upravljanje u privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije i druga pitanja u vezi sa pravnim položajem društva kapitala.

Od ovog zakaona se očekuje da donese višestruku koristi za državu i građane kroz uvećanje bogatstva kojim država raspolaže, do čega bi se došlo između ostalog i boljim upravljanjem šumama, vodoprivrednim preduzećima, kanalima, sistemima za navodnjavanje.

U Zakonu čiji je cilj da očuva nacionalni i strateški interes zemlje, navodi se "da se na osnivanje, upravljanje, organe, organizaciju, kao i druga pitanja od značaja za društvo kapitala, a koja nisu posebno uređena ovim zakonom, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava".

Takođe, navedeno je da se Društvo kapitala osniva radi sticanja dobiti i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa.Društvo kapitala može obavljati delatnost od opšteg interesa, koja je kao takva određena posebnim zakonom.

Zakon propisuje i da prilikom osnivanja novog društva kapitala osnivački akt donosi Vlada Srbije.

Javno preduzeće čiji je osnivač Srbija vrši promenu pravne forme u društvo s ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.
 

Komentari (0)

Biznis