Biznis vesti

Vučević: Vlada i AmCham stabilni partneri, zajedno stvaraju bolji poslovni ambijent

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

13:43

Vučević: Vlada i AmCham stabilni partneri, zajedno stvaraju bolji poslovni ambijent
Vučević: Vlada i AmCham stabilni partneri, zajedno stvaraju bolji poslovni ambijent - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da Vlada vidi Američku privrednu komoru (AmCham) kao stabilnog i pouzdanog partnera, kao i da činjenica da su članice komore ocenile poslovnu klimu u Srbiji najbolje do sada, pokazuje da se izazovi rešavaju zajednički i stvara bolji poslovni ambijent.

Vučević je, na 12. godišnjoj konferenciji AmCham-a, pod sloganom "Dvanaesto prolazno vreme", istakao podatak da 75 odsto članica komore očekuje povećanje poslovanja u narednoj godini.

On je naglasio da je za Srbiju izuzetno značajno što je prvi put dobila investicioni kreditni rejting, uprkos izazovima sa kojima se suočava, kao i da vodi odgovornu ekonomsku politiku.

"Vlada je ove godine spustila inflaciju, te se očekuje da ona na kraju godine bude oko četiri odsto", istakao je Vučević.

On je naveo i da je uvećan broj direktnih stranih investicija u Srbiji, a da je najveći rast zabeležen na polju informacionih tehnologija.

Premijer je rekao da je u prošloj godini najveći izvoz bio ka SAD, koji je iznosio 1,6 milijardi dolara, dodajući da će sporazum sa SAD u oblasti energetike dodatno unaprediti međusobnu razmenu.

"AmCham ima fokus na budućnosti"

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je izrazio zadovoljstvo što Vlada Srbije dobro sarađuje sa AmCham-om, ističući da nikada "nije video toliko razumevanja i davanja važnosti članovima komore, kao što je slučaj u Srbiji".

On je naveo da Vlada uzima u obzir sve što dolazi od strane AmCham-a, naglašavajući da je Vlada spremna da pomogne pri svakom problemu.

"AmCham ima fokus na budućnosti, ali je važan razgovor o prošlosti kako bi se izbeglo eventualno ponavljanje istih (pogrešnih) primera u budućnosti", rekao je Hil.

Američki ambasador je rekao da mnoge američke kompanije u Srbiji žele da posluju jer znaju da ima mnogo talentovanih mladih ljudi.

"Istraživanje o poslovnoj klimi u Srbiji je značajno, jer pokazuje pregled problema i nudi rešenja kako se sa njima uhvatiti u koštac", naveo je Hil.

Ovo istraživanje je pokazalo da su kompanije umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji, a na skali od jedan do pet - ocenjena je ocenom tri, sa postepenim trendom rasta.

"Performanse poslovanja u 2024. godini, kako za članice AmCham-a, tako i za mala i mikro preduzeća su dobre i bolje od planiranih za ovu godinu, a postignuti rezultati u oba uzorka su bolji u odnosu na prošlogodišnje", navodi se u istraživanju.

Ističe se i da su rezultati, pored toga što bolji u odnosu na prošlu godinu, približno na nivou od pre pandemije korona virusa, odnosno iz 2019. godine.

Takođe, istraživanje pokazuje da oko dve trećine članica AmCham-a očekuje povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije, a polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih.

Predsednik AmCham-a Stefan Lazarević rekao je da su rezultati dobri, kao i da će, uz odgovarajuće reforme, oni u budućnosti biti još bolji.

On je najavio da će AmCham ostati stabilan partner Vladi Srbije, ocenjujući saradnju kao izuzetno dobru.

Komentari (0)

Biznis