Biznis vesti

Najavljen još jedan sporazum o slobodnoj trgovini: Koje proizvode bi Srbija mogla da ponudi izraelskom tržištu?

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

16/09/2024

-

18:01

Najavljen još jedan sporazum o slobodnoj trgovini: Koje proizvode bi Srbija mogla da ponudi izraelskom tržištu?
Najavljen još jedan sporazum o slobodnoj trgovini: Koje proizvode bi Srbija mogla da ponudi izraelskom tržištu? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Izraela Isak Hercog nedavno je posetio Beograd i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o načinima unapređenja i produbljivanja bilateralne saradnje Izraela i Srbije u različitim oblastima. Dvojica predsednika su takođe govorili i o udvostručenju ili čak utrostručenju obima trgovine između Izraela i Srbije, a najavljeno je i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini do kraja ove godine. 

Taj sporazum bio bi još jedan način da se poveća obim bilateralne trgovine Izraela i Srbije.

Postavlja se pitanje kada bi sporazum mogao da bude u primeni i šta bi Srbija ponudila izraleskom tržištu. 

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da je Izrael jedno vrlo razvijeno tržište sa izraženom konkurencijom i relativno visokom kupovnom moći stanovništva. 

"Mi možemo tamo izvoziti ono gde smo konkurentni. Dakle, određene prehramene proizvode, sa druge strane određene proizvode metalske, hemijske industrije i usluge informacionih tehnologija", rekao je Stanić za Euronews Srbija.

Šta pokazuje statistika?

Sporazum o slobodno trgovni regulisaće robnu trgovinu, a Stanić navodi da je robna razmena Izraela u Srbije u prošloj godini iznosila 123 miliona evra. 

"To i nije toliko značajno. Međutim, za jednu vanevropsku zemlju to je relativno solidna cifra. I samim tim ona raste, recimo kada pogledate IT usluge. Mi smo, na primer, prošle godine izvezili oko 58 miliona evra IT usluga u Izrael. Sve zajedno iznosi oko 250 miliona evra razmene sa Izrelom, i roba i usluga", rekao je Stanić.

On je naveo da u Srbiji posluje oko 188 kompanija sa većinskim vlasništvom kapitala iz Izrela koje zapošljavaju blizu 2.000 ljudi.

Podatke Republičkog zavoda za statistiku o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije i Izraela (mln. EUR) pogledajte u tabeli u nastavku teksta: 

Republički zavod za statistiku Srbije

 

S obzirom na to da je prilikom susreta na najvišem novou pomenuto potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, Stanić kaže da su realne šanse da se taj sporazum potpiše do kraja godine, a da bude ratifikovan do kraja prvog kvartala 2025. godine. 

Koji sporazumi su još najavljeni?

Ranije je najavljeno da će Srbija potpisati sporazume o slobodnoj trgovini sa Ujedinjeni Arapaskim Emiratima i sa Južnom Korejom, a o tome se još pregovora. 

I dok se čeka dogovor o tim sporazumima, u julu ove godine je počela primena Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine. Više o tome možete pročitati OVDE.

Što Srbija ima više sporazuma o slobodnoj trgovini, ima više šansi za srpske firme i bolju utakmicu na domaćem tržištu, smatraju ekonomisti. 

Srbija ima sa dosta značajnih zemalja sporazume o slobodnoj trgovini koji omogućavaju plasman srpske robe, ali i otvaraju šansu za razvoj nekih sektora. 

Tako sporazume o slobodnoj trgovini Srbija ima sa EU (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), CEFTA, EFTA, Evroazijskom ekonomskom unijom (Rusija, Kazahstan, Belorusija, Kirgistan, Jermenija) i  Turskom. 

Srbija ima i opšti sistem preferencijala sa SAD, Japanom i Australijom, odnosno trgovinske povlastice. 

 

Komentari (0)

Biznis