Politika

Vučić posle razgovora sa Hercogom: Srpski narod je uvek bio uz jevrejski, u najkraćem roku sporazum o slobodnoj trgovini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

12:13

Vučić posle razgovora sa Hercogom: Srpski narod je uvek bio uz jevrejski, u najkraćem roku sporazum o slobodnoj trgovini
Vučić posle razgovora sa Hercogom: Srpski narod je uvek bio uz jevrejski, u najkraćem roku sporazum o slobodnoj trgovini - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, tokom obraćanja medijima sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, da su oni razgovarali o svim važnim pitanjima za saradnju dve zemlje. 

Naveo je da je dogovoreno da se u najkraćem toku uradi sporazum o slobodnoj trgovini.

"Posebna mi je čast što danas mogu da vas ugostim u Beogradu i nadam se da ćete se ovde osećati kao kod svoje kuće", rekao je Vučić obraćajući se Hercogu. 

"Izrael i Srbija imaju dobre odnose i trudimo se da ih unapređujemo. Kakve odnose imate sa nekim vidi se u teškim, ne lakim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina kako tokom Drugog svetskog rata, tako i pre, ali rekao bih i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno", naveo je predsednik.

Naveo je da je ponosan na činjenicu da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakvi izlivi antisemitizma i što se "ne samo naša jevrejska zajednica oseća dobro i sigurno, već i što naši gosti - sportisti, kulturni radnici, igraju na domaćem terenu u Srbiji".

"Ponosan sam što smo mogli da im budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da postoji ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih eko sistema i naučno-tehnološkoj saradnji, zatim u poljoprivrednoj saradnji, u prehrambenom sektoru gde se već vide pomaci.

Unapređenje saradnje

Pomenuo je da su u oblasti nekretnina Izraelci već dominantni i dodao da može da se poveća saradnja u sajber bezbednosti.

"Za nas je isto važan turizam. Samo u prvih sedam meseci imamo skok broja izraelskih turista od više od 20 odsto u odnosu na prvih sedam meseci prošle godine. Nadamo se da će upravo ovakav odnos Srbije prema Izraelu doprineti daljem skoku", rekao je.

Vučić je zahvalio predsedniku Izraela na podršci za Ekspo navodeći da veruje da će tu biti napravljene uspešne prezentacije i dobar posao do 2027. godine.

"Istovremeno, obavestio sam predsednika Hercoga o svemu što se zbiva na KiM, potrebi poštovanja međunarodnog prava, Povelji UN i ne bih dalje da uvlačim druge u ono što je naš odnos prema onome u regionu, kao što je Hercog mene upoznao sa situacijom u Izraelu i situaciji na Bliskom istoku. Ja sam ga veoma pomno i pažljivo saslušao", naveo je Vučić. 

Dodao je da su razgovarali i o sukobima i ratovima u Evropi, Ukrajini, Rusiji i svemu što nas očekuje u raspravi u Generalnoj skupštini UN.

"Ja sam iskazao zahvalnost zbog činjenice da Izrael nije podržao rezoluciju protiv Srbije nedavno u GS UN, što je za nas bilo od izuzetnog značaja", naveo je.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija