Biznis vesti

EPS završava pripreme za zimu, Živković: Remonti i revitalizacije teku po planu, sve će biti spremno za zimsku sezonu

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

12:56

EPS završava pripreme za zimu, Živković: Remonti i revitalizacije teku po planu, sve će biti spremno za zimsku sezonu
EPS završava pripreme za zimu, Živković: Remonti i revitalizacije teku po planu, sve će biti spremno za zimsku sezonu - Copyright EPS/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

U termoelektrani "Kostolac B" završen je remont bloka B2 i blok snage 350 megavataje na elektroenergetskoj mreži.

Plan je da posle urađenog kapitalnog remonta, u drugoj polovini septembra na mreži bude i blok B1, što će označiti kraj remontne sezone u Kostolcu.

U maju je počeo prvi kapitalni remont na bloku B1 od završetka revitalizacije 2014. godine i smatra se jednim od najvažnijih poduhvata na obezbeđivanju sigurnog rada u narednim godinama postrojenja snage 350 MW.

Ovaj kapitalni remont poboljšaće pouzdanost, energetsku efikasnost blokova, kao i ekološke performanse.

Ranije su završene opravke i osvežavanje blokova A1 i A2 u TE "Kostolac A".

"Remonti i revitalizacije teku po planu i sve će biti spremno za zimsku sezonu i stabilno snabdevanje električnom energijom. Svi remonti u potpunosti su prilagođeni najvažnijoj investiciji, revitalizaciji naše jedine reverzibilne hidroelektrane 'BajinaBašta', koja je započeta posle 42 godine rada. Ove godine završićemo prvi agregat,a drugi naredne, čime ćemo imati potpuno obnovljenih više od 600 megavata kojinašem sistemu daju značajnu energetsku sigurnost", rekao je generalni direktor EPS AD Dušan Živković.

Uprkos suši, sistem EPS je i tokom ekstremnih temperatura stabilno snabdevao privredu i građane električnom energijom.

Tokom leta potrošnja je bila veća za oko 15 odsto u odnosu na ranije godine, dok je proizvodnja iz hidro sektora za oko 30 odsto manja u odnosu na 2023, a hidrološke prilike su, takođe, veoma nepovoljne jer je najveći broj vodotokova na ivici biološkog minimuma.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis