Biznis vesti

Mesarović sa predstavnicima Zi Đin Gold o dolasku u Srbiju: Zainteresovanost postoji

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

14:45

Mesarović sa predstavnicima Zi Đin Gold o dolasku u Srbiju: Zainteresovanost postoji
Mesarović sa predstavnicima Zi Đin Gold o dolasku u Srbiju: Zainteresovanost postoji - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka privrede Adrijana Mesarović danas je u Sjamenu, u Kini, razgovarala sa predstavnicima Zi Đin Golda o potencijalnom širenju njihovih sveukupnih investicija u Srbiji i prenela zainteresovanost kineske strane za otvaranje proizvodnje u našoj zemlji.

"Razgovarali smo o njihovom potencijalnom otvaranju ka Srbiji i ka evropskom tržištu, ali i tome da uposlimo ponovo vredne ruke naših sugrađana koji su nekada radili u Zlatari Majdanpek koji se i dalje bave starim umetničkim zanatima i koji bi sigurno doprineli da ovaj nakit proizveden u našoj zemlji izgleda kao u Kini", rekla je Mesarović i naglasila da je to predlog koji je otvoren, koji je na stolu.

Prema njenim rečima, u narednim danima će se konkretno dalje razgovorati na tu temu jer "potencijal veliki postoji i s obzirom na to da se ruda eksploatiše i u Srbiji ili se može prerađivati u našoj zemlji i kao takva dalje izvoziti na evropsko tržište ili na druga tržišta".

"Ne postoje slični proizvodi na našem tržištu poput ovih koje izrađuje Zi Đin Gold. Oni su veoma specifični - na jedan sofisticiran način spojili su tradiciju izrade, njihovu kulturu i moderno. Verujem da bi nešto slično, u duhu srpske tradicije mogli da napravimo i u Srbiji", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, Zi Đin Gold je manja kompanija koja je u usponu kada je reč o širenju tržišta a treća po veličini u Kini.

"Svakako su veoma dominantni i zastupljeni, ali su u usponu kada je reč o širenju trzišta", rekla je Mesarović.

Ona je prenela da su predstavnici Zi Đin Golda iskazali apsolutnu zainteresovanost i spremnost "kada je reč o otvaranju neke, za početak manje proizvodnje u Srbiji, a potom i proširenja kako bi u većem obimu izašli na evropsko trzište imajući u vidu da potencijal svakako postoji".

Mesarović s delegacijom boravi u gradu Sjamen povodom velikog Kineskog međunarodnog sajma investicija i privrede CIFIT. CIFIT na kojem će Srbija imati i svoj Nacionalni paviljon, a koji privuče i 120.000 posetilaca kao i predstavnike iz više od 100 zemalja, prilika je da se predstave potencijali za privlačenje investitora koji su ove godine dodatno prošireni Sporazumom o slobodnoj trgovini potpisanim s Kinom.

Srbija je prethodne dve godine bila zemlja počasni gost ovog prestižnog sajma koji je na polju investicija jedan od najvećih na svetu.

Nacionalni paviljon Srbije proglašen je za najbolji na prethodnom 23. CIFIT-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis