Biznis vesti

Proizvođačke cene u industriji evrozone u julu mesečno porasle za 0,8 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

13:12

Proizvođačke cene u industriji evrozone u julu mesečno porasle za 0,8 odsto
Proizvođačke cene u industriji evrozone u julu mesečno porasle za 0,8 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođačke cene u industriji evrozone su, prema prvoj preliminarnoj proceni, u julu mesečno porasle za 0,8 odsto i nadovezale se tako na junski mesečni rast od 0,6 odsto, objavio je danas Evrostat.

Kako proizilazi iz izveštaja, proizvođačke cene u industriji evrozone su prethodno bile u padu sedam meseci zaredom.

U julu su proizvođačke cene energije u evrozoni mesečno porasle za 2,8 odsto, dok su cene kapitalnih dobara ostale stabilne, a cene trajnih potrošačkih dobara, netrajnih potrošačkih dobara i intermedijarnih proizvoda pale za po 0,1 odsto.

Na međugodišnjem nivou su proizvođačke cene u industriji evrozone pale za 2,1 odsto.

U Evropskoj uniji su julske proizvođačke cene u industriji porasle za 0,8 odsto u odnosu na maj i istovremeno pale za 1,9 odsto u odnosu na jul 2023.

Na mesečnom nivou je najveći pad industrijskih proizvođačkih cena zabeležen u Švedskoj i to za 0,9 odsto, Finskoj 0,7 odsto, Austriji 0,2 odsto, a najveći rast u Bugarskoj 3,6 odsto, Grčkoj 2,9 odsto i Rumuniji 2,7 odsto.

Na godišnjem nivou su proizvođačke cene u industriji najviše pale u Slovačkoj 18,9 odsto, Luksemburgu 6,7 odsto i Letoniji šest odsto, dok je najveći rast registrovan u Irskoj 6,1 odsto, Rumuniji 2,7 odsto i Portugaliji dva odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis