Biznis vesti

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u julu preliminarno porasla na 2,6 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

12:47

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u julu preliminarno porasla na 2,6 odsto
Inflacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnoj "fleš" proceni, u julu porasla sa junskih 2,5 odsto na 2,6 odsto, objavio je danas Evrostat.

Cene energije su u julu porasle za 1,3 odsto međugodišnje, znatno ubrzavši u odnosu na junskih 0,2 odsto, a industrijski proizvodi za 0,8 odsto naspram junskih 0,7 odsto.

Nasuprot tome su cene usluga u evrozoni porasle za četiri odsto međugodišnje, a cene hrane, alkohola i duvana za 2,3 odsto, u oba slučaja sporijim tempom nego u junu.

Na mesečnom nivou je inflacija u evrozoni stagnirala u odnosu na jun.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je u julu iznosila 2,9 odsto, dakle ostala je na istom nivou kao u junu, navodi se na veb stranici Evrostata.

Ako obratimo pažnju na četiri najveće privrede evrozone, godišnja inflacija u Nemačkoj je u julu porasla sa junskih 2,5 odsto na 2,6 odsto, kao i inflacija u Francuskoj, takođe sa 2,5 odsto na 2,6 odsto i Italiji, sa 0,9 odsto na 1,7 odsto.

Nasuprot tome je godišnja stopa inflacije u Španiji u julu pala sa junskih 3,6 odsto na 2,9 odsto.

Evrostat meri inflaciju harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), a rezultati koje donosi ova metodologija ponekad se razlikuju od podataka koje objavljuju države u evrozoni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis