Agrobiznis

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU počele da padaju u odnosu na 2023: Šta je najviše poskupelo, a šta pojeftinilo?

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2024

-

23:33

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU počele da padaju u odnosu na 2023: Šta je najviše poskupelo, a šta pojeftinilo?
Cene poljoprivrednih proizvoda u EU počele da padaju u odnosu na 2023: Šta je najviše poskupelo, a šta pojeftinilo? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prosečne cene poljoprivrednih proizvoda i inputa (koji nisu u vezi sa investicijama) u Evropskoj uniji, pale su za šest odsto u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa istim periodom 2023, objavio je danas Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku napominje da su promene cene za mnoge poljoprivredne proizvode u prvom kvartalu 2024. bile veoma različite, a najveći pad od 28 odsto zabeležen je kod prosečne cene žitarica.

Cena mleka je pala za 12 odsto, cena jaja i industrijskih useva (uljarica, proteinskih useva, sirovog duvana, šećerne repe) za 10 odsto, a svežeg povrća za šest odsto, u okviru čega je zabeležen posebno velik pad cene paradajza od 33 odsto.

Nasuprot tome, prosečna cena krompira porasla je za 22 odsto, a svežeg voća za 20 odsto, iako je zabeležen nagli pad cene limuna i limete od 44 odsto.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Među inputima, koji se ne odnose na investicije, najveće stope pada cena zabeležene su za đubriva (31 odsto), stočnu hranu (16 odsto) i energiju i maziva (12 odsto).

Na nacionalnom nivou, većina zemalja Evropske unije zabeležila je pad cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu: najviše u Mađarskoj (24 odsto), slede Bugarska i Rumunija (obe po 18 odsto) i Slovačka i Češka (po 17 odsto).

Nasuprot tome, cene su porasle u pet južnih zemalja EU, najviše u Grčkoj (za 20 odsto), dok je mnogo manji rast zabeležen na Malti i u Španiji (četiri odsto) i Portugaliji i na Kipru (jedan odsto).

Evrostat navodi da je nakon perioda poremećaja, kada je došlo do naglog povećanja cena poljoprivrednih proizvoda tokom 2021. godine i prva tri kvartala 2022, rast cena usporio, a zatim su one počele da padaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis