Biznis vesti

Agencija S&P povećala kreditni rejting Crne Gore na B+, uz stabilnu prognozu

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

14:10

Agencija S&P povećala kreditni rejting Crne Gore na B+, uz stabilnu prognozu
Agencija S&P povećala kreditni rejting Crne Gore na B+, uz stabilnu prognozu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija Standard end Purs (S&P) povećala je kreditni rejting Crne Gore sa B na B+, uz stabilnu prognozu, objavilo je Ministarstvo finansija Crne Gore.

Prema rečima ministarstva, ovo je svojevrsna potvrda uspešnosti ekonomske politike Vlade Crne Gore, posebno ako se ima u vidu da je ovo drugo uzastopno poboljšanje u kreditnom rejtingu za samo 10 meseci, prenosi RTCG.

Kako se navodi, S&P je prethodno poboljšao izglede crnogorske ekonomije iz "stabilnih" u "pozitivne" u martu ove godine.

"Prema izveštaju ove agencije, ključni faktori za poboljšanje kreditnog rejtinga bili su značajno smanjenje javnog duga, snažan nominalni rast BDP-a, kao i kontinuirani napredak u strukturnim reformama koje prate proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, uz poseban doprinos oporavka sektora turizma", dodaje se u objavi Ministarstva finansija Crne Gore.

Najnoviji izvještaj S&P pokazuje da je rejting Crne Gore podržan snažnim izgledima za rast zemlje, dugoročnim benefitima od strukturnih reformi u vezi sa procesom pristupanja EU i relativno niskim troškovima servisiranja duga, smatra crnogorsko ministarstvo na čijem je čelu Novica Vuković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis