Biznis vesti

"Litijum je veoma važna prilika za Kanadu": Kvebek postaje severnoameričko središte iskopavanja ovog metala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2024

-

20:40

"Litijum je veoma važna prilika za Kanadu": Kvebek postaje severnoameričko središte iskopavanja ovog metala
"Litijum je veoma važna prilika za Kanadu": Kvebek postaje severnoameričko središte iskopavanja ovog metala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanadska kompanija "Saga Metals" u saradnji sa kompanijom Rio Tinto otvara novi projekat istraživanja zaliha litijuma u kanadskom Kvebeku, koji postaje severnoameričko središte iskopavanja litijuma u tom delu sveta, piše "Mining Technology".

Uprkos tome što Kanada nije zemlja sa najvećim zalihama rude litijuma na svetu, kanadska vlada i kompanije uz podršku javnosti nastoji da se na polju snabdevanja zalihama ovog kritičnog minerala pozicionira kao jedan od najvažnijih igrača u procesu tranzicije na obnovljive izvore energije.

Kanada je imala ograničenu proizvodnju litijuma od 2014. do 2020. godine, te se 2022. godine nalazila na osmom mestu u svetu sa 500 tona proizvedenog litijuma godišnje, piše "Natural Resources Canada".

Litijum se u Kanadi kopa u dva rudnika, u Manitobi i u Kvebeku, a kanadska vlada je identifikovala litijum kao kritični mineral jer je on ključ za tranziciju na obnovljive izvore energije, pišu zvaničnici na stručnom sajtu nacionalnih resursa Kanade.

O ovome je svedočio i Evan Pivnik, programski menadžer tink tenka "Clean Energy Canada", koji je rekao da Kanada mora da iskoristi prednosti zaliha ovog kritičnog minerala.

"Litijum je veoma važna prilika za Kanadu", rekao je on, prenosi kanadski CBC.

Sa dokazanih 3,2 miliona tona litijum oksida rude koje Kanada poseduje na lokalitetima, ona iz godine u godinu povećava obim proizvodnje, ali i izvoza, jer je kanadska vlada prepoznala šansu da ograničene količine rude iskoristi u svetskoj trci za ovom "belom naftom", na način da otvori nove rudnike.

profimedia

 

"Mislim da smo daleko od dostizanja našeg punog potencijala ovde, ali je to veoma jasno na dnevnom redu na način na koji nije bio čak ni pre godinu dana“, rekao je Pivnik.

U kanadskoj strategiji o kritičnim mineralima iz 2022. godine, litijum je identifikovan kao jedna od šest prioritetnih minerala za razvoj ekonomskih potencijala i potrebe lanca snabdevanja.

Pivnik kaže i to da bi voleo da vidi sveobuhvatniji plan koji dalje pozicionira Kanadu kao zemlju koja stvara vrednost.

"Mislim da treba da idemo dalje. Mislim da ono što nam još uvek nedostaje u Kanadi je strategija za baterije", rekao je on i dodao:

"Na vrhu se na ovo zaista gleda kao na kritično važnu priliku za Kanadu", rekao je on.

On ipak ne očekuje da će Kanada uskoro poremetiti globalni poredak proizvodnje litijuma, ali zemlje počinju da daju prioritet geopolitičkoj pouzdanosti nad troškovima, i u ovom kontekstu, Kanada ima značajnu prednost zbog svojih dugogodišnjih odnosa sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, kaže Pivnik.

"To više nije samo pitanje najjeftinije proizvodnje – to je sigurnost snabdevanja", rekao je on.

Vlada Kanade je investirala preko devet miliona dolara da omogući "Made in Canada" proizvodnju litijumskih baterija

Od rudarstva do proizvodnje automobila i baterija, do punjenja i recikliranja na kraju životnog veka, lanac snabdevanja električnim vozilima predstavlja ogromnu ekonomsku priliku za Kanadu, objavila je kanadska vlada na svom sajtu.

"Kanada podržava snažne domaće lance vrednosti za kritične minerale i čiste tehnologije i izvore energije koje oni omogućavaju. Samo rudarski sektor direktno i indirektno zapošljava preko 700.000 Kanađana i doprinosi skoro 160 milijardi dolara kanadskom bruto domaćem proizvodu, pružajući značajne ekonomske koristi Kanađanima širom zemlje", navode oni.

Vlada Kanade navodi i da, maksimizirajući ekonomski rast, nastoji da gradi lanac snabdevanja litijum-jonskim baterijama na međunarodnom nivou, kroz strateške investicije.

"Kroz strateške investicije, Vlada Kanade gradi svaki deo lanca snabdevanja kod kuće, maksimizirajući ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta, i demonstrirajući zašto je Kanada najperspektivnija lokacija za lance snabdevanja litijum-jonskim baterijama na međunarodnom nivou", saopštili su oni.

Euronews

 

Za ove svrhe kanadska vlada je opredelila čak devet miliiona dolara, a projekti će biti realizovani u Britanskoj Kolumbiji.

"Juče je poštovani Džonatan Vilkinson, ministar energetike i prirodnih resursa, najavio dve investicije u ukupnom iznosu od preko 9 miliona dolara za "Saltworks Technologies Inc." i "NORAM Electrolysis Sistems Inc." za podršku lancu snabdevanja baterijama u Britanskoj Kolumbiji kao deo kritično važnog Programa istraživanja, razvoja i demonstracije minerala (CMRDD)", navode oni i dodaju:

"Ove investicije će podržati sposobnost Kanade da se pozabavi praznim prostorom u preradi litijuma u ​​srednjem toku kroz unapređenje kanadskih tehnologija. Investicija od 4.937.500 dolara za Saltworks biće iskorišćena za ubrzanje koncentracije i pretvaranje kanadske litijumske slane vode u prekursore litijumskih baterija koristeći dve nove tehnologije koje je razvio i testirao Saltworks".

Kanadska vlada očekuje i upliv drugog kapitala u ove projekte s obzirom na smanjenje rizika za ulaganje, te razvoj tehnologije za proizvodnju litijuma.

"Ovaj projekat bi mogao da ubrza pristup resursima litijuma i smanji rizik ulaganja u kanadsku industriju litijuma sa slanom vodom. Dodatna investicija od 4.500.000 dolara za NESI će podržati demonstraciju tehnologije membranske elektrolize za proizvodnju litijuma u ​​industrijskom obimu u novom centru za testiranje NESI. Projekat će pomoći u komercijalizaciji održive proizvodnje litijum hidroksida iz različitih izvora litijuma, omogućavajući široku industrijsku implementaciju tehnologije membranske elektrolize", naveli su oni.

Opredeljenost Kanade za ulaganje u kritične minerale je, prema vladi, u svrhu pozicioniranja Kanade kao globalnog lidera i prvoklasnog proizvođača širokog spektra ovih minerala.

"Kanada značajno ulaže u kritične minerale — kao što su bakar, litijum, nikl, kobalt i retki minerali — jer su oni od suštinskog značaja za mnoge moderne tehnologije. Vlada Kanade je posvećena pozicioniranju Kanade kao globalnog lidera i prvoklasnog proizvođača širokog spektra kritičnih minerala i stvaranju sigurnih lanaca vrednosti, od rudnika do proizvodnje", zaključuju oni.

Uz podršku domaće javnosti, kanadska vlada je dozvolio i podružnici kompanije Rio Tinto, kompaniji "Rio Tinto Exploration Canada" (RTEC), da započne svoja istraživanja na projektu iskopavanja litijuma "Saga Metal's Legacy" u regionu Džejms Bej u Kvebeku.

Kvebek će biti centar iskopavanja litijuma u Kanadi

Prošlog meseca, "Saga Metals" je sklopila opciju za zajedničko ulaganje sa RTEC-om za ovaj projekat, a to je poduhvat za istraživanje pegmatita (tvrde stene) u kojoj je jedinjenje litijum-cezijum-tantal (LCT), a koja pokriva površinu od 34.243 hektara, piše "Mining Technology".

U ovu svrhu dve kompanije su osnovale i tehnički komitet koji će nadgledati strategije istraživanja uključujući i trenutni program, a ova istraživačka inicijativa, koju je predvodio RTEC, započela je dvonedeljnom izviđačkom misijom za identifikaciju pegmatita i potencijalnih podloga za pozicioniranje za dalje mapiranje i istraživanje.

"Rio Tinto Exploration" će delovati kao operater uz savete tehničkog komiteta sastavljenog od članova oba partnera u projektu.

Euronews

 

"Ovo označava značajnu prekretnicu u razvoju kompanije i stvara nerazvodljiv put za neophodan kapital za pravilno istraživanje našeg "Legacy" litijumskog projekta u narednim godinama. Radujemo se partnerstvu sa Rio Tintom i nadamo se da ćemo imati dugu i plodnu vezu dugi niz godina", rekao je Majk Stier, izvršni direktor kompanije Saga, preneo je sajt "Mining".

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem, zajedno sa ranim geohemijskim rezultatima, daće informacije o narednoj fazi terenskog rada, a RTEC planira da se vrati na teren 9. septembra, koncentrišući se na oblast 1, region pored poznatih pojava spodumena-pegmatita i koji je ranije bio neistražen.

Prošlogodišnji nalazi na imanju ukazali su na tragove LCT u uzorkovanim pegmatitima, pri čemu su najjače frakcionisani uzorci locirani na periferiji mapiranih područja, a upravo ovi rezultati će voditi RTEC-ove ciljane istraživačke napore", navodi se na sajtu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis