Društvo

Rio Tinto demantovao navode udruženja "Ne damo Jadar": Bušotina nije uništila useve u Gornjim Nedeljicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2024

-

17:19

Rio Tinto demantovao navode udruženja "Ne damo Jadar": Bušotina nije uništila useve u Gornjim Nedeljicama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Rio Tinto najoštrije demantuje navode koje su u javnost plasirali članovi udruženja "Ne damo Jadar" u cilju uznemiravanja građana i širenja panike. 

Članovi ovog Udruženja su javno saopštili da je "iz jedne od bušotina Rio Tinta izašla tečnost koja je uništila useve na njivi u kojoj se nalazi", a u odgovoru za Euronews Srbija kompanija Rio Tinto ovo izričito demantuje.

"Tvrdnja da pijezometri 'cure' je apsolutno netačna. Na prikazanim snimcima, ne vidi se curenje pijezometra, ali se vidi minimalna količina vlage oko same konstrukcije i oštećenje betonskog materijala konstrukcije pijezometra, što upućuje na namerno oštećenje. I ranije smo imali situacije da predstavnici udruženja Ne damo Jadar vandalizuju i oštećuju pijezometre, a snimke namernog oštećivanja pijezometara su i sami objavljivali na društvenim mrežama", saopštio je "Rio Tinto".

Rio Tinto

 

Kako se navodi, sasušeni usevi oko pijezometara se ne mogu dovesti u vezu sa pijezometrima imajući u vidu vremenske uslove, ekstremne temperature i činjenicu da je reka Korenita presušila. 

"U prilogu šaljemo fotografije pijezometara sa pomenute lokacije iz aprila 2024. godine kada su usevi neometano rasli i bili u dobrom stanju". 

Tokom dosadašnjih istražnih radova u dolini Jadra ugrađeno je ukupno 176 pijezometara od kojih je 51 dubok i 125 plitkih – ispod 30 metara dubine. Svaki od objekata je ugrađen uz poštovanje zakonskih i stručnih procedura. Pijezometri su opremljeni zaštitnom kapom ili zaštitnim kavezom ispod kojih se nalaze automatski merači nivoa i pritiska vode.

Rio Tinto

 

Podsetimo, udruženje "Ne damo Jadar" objavilo je informaciju da je "procurila bušotina Rio Tinta i uništila deo useva u Gornjim Nedeljicama". Tim povodom su objavili i video snimak na kom je, prema njihovim tvrdnjama, prikazana procurela bušotina pod brojem JDRHG 21 oko koje su, na njivi u kojoj se nalazi, u prečniku od 50 metara sagoreli svi zasejani usevi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija