Biznis vesti

Tabaković: Na putu do trgovinskih lanaca ponekad ili često se "zidaju" cene

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/08/2024

-

13:59

Tabaković: Na putu do trgovinskih lanaca ponekad ili često se "zidaju" cene
Tabaković: Na putu do trgovinskih lanaca ponekad ili često se "zidaju" cene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Miloš Vučević je nedavno na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast BDP-a, govoreći o maloprodajnim cenama osnovnih i drugih životnih namirnica, poručio da je neophodno učiniti maksimalne napore da se dodatno podigne životni standard građana. Tu inicijativu je pozdravila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković koja je danas predstavila Izveštaj o inflaciji - avgust 20245.

Ona je rekla da ne bi govorila o pitanju marži, navodeći da se čeka ne samo studija koju radi Komisija za zaštitu konkurencije budući da je ona poslednja bila zastarela, nego su u međuvremenu bili redovni kontakti sa trgovinskim lancima. 

"Trgovinski lanci su bili zahvalni što smo otvorili tu temu, jer se ne samo u trgovinskim lancima nego i na putu do trgovinskih lanaca ponekad ili često zidaju cene neopravdano na tom putu od proizvođača preko veletrgovaca do maloprodaje", rekla je Tabaković.

Ona kaže da je raduje inicijativa koju je predsednik vlade Miloš Vučević otvorio na savetu za BDP. 

"Narodna banka će dati svoj puni doprinos rešavanju tog problema, da se ne stvaraju ni kartelski dogovori, ni da bilo ko ima monopolsku poziciju posebno na onim proizvodima koji su od značaja za životni standard građana, od hrane do hemije", rekla je guvernerka.

Ona je najavila da će NBS biti jedan od učesnika u radnoj grupi koju predsednik vlade već koncipira. 

Plafoniranje kamata - win-win situacija

Kako je Tabaković ranije najavila u pripremi su izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koje bi trajno trebalo da urede kamatne stope kod gotovo svih kredita i obezbede da korisnicima ne mogu biti naplaćene previsoke kamate koje ne odgovaraju trenutnim tržišnim uslovima.

Cilj tog zakona je, dodaje, i da se spreči nagli rast kamatnih stopa naročito kod kredita sa promenjivim kamatnim stopama, jer je to problem sa kojim se centralna banka suočila prethodne godine i zbog čega je bilo neophodno doneti privremenu meru kojom su ranije ograničene kamate kod stambenih kredita.

profimedia

 

Guvernerka je danas, na prezentaciji Izveštaja o inflaciji, na pitanje reportera Euronews Srbija o novim zakonskim rešenjima, navela da je Narodna banka Srbije u ponedeljak poslala svim bankama nacrt tog rešenja. 

"Očekujemo da se svaka banka pojedinačno oglasi povodom tih predloženih izmena. Vrlo smo ozbiljno računali efekte po svakoj pojedinačnoj banci i odnosiće se na plafoniranje kamata na stambene kredite, što će tek krajem godine stupiti na snagu po isteku ove privremene mere, ali smo se bavili i onim što je izuzetno važno, najskupljim bankarskim proizvodima, to su kamate na dozvoljene i nedozvoljene minuse, ali i ograničavanjem kamata na potrošačke, odnosno gotovinske, nenamenske kredite", rekla je ona. 

Ona dodaje da se mnogo u javnosti o tome govori, da neki već "plaču nad bankama, neki plaču nad tržišnom privredom u koju se mi mešamo".

Guvrenerka je naglasila da je ona mera koja se tiče ograničavanja kamata na minuse, u stvari zasnovana na evropskom standardu i da NBS želi da mnoga pravila EU, što nije obaveza u ovom trentuku, primeni već sada ukoliko su u korist građana. 

"Ono što je Zakon o obligacijama svojevremeno, jedan od najboljih i najstarijih zakona, govorio da to okamaćivanje i naplada kamate ne sme da bude preterano, kako smo ga mi zvali zelenaško, sličnu formulaciju, 'preterano zarađivanje', a na štetu građana ima i Evropska unija i na tome će biti baziran zakon, gde, s obzirom na to da je reč o jednom delu koji će zakonom biti definisan, ne sme da bude prestrogo i kruto definisan, jer bi svaka izmena okolnosti značila izmenu zakona", rekla je Tabaković.

U sagledavanju rešenja NBS, kako kaže, polazi prvo od razgovora sa bankama, a posle toga celokupna javnost će imati mogućnost da se oglasi o tim izmenama. 

Dodala je da će se o detaljima govoriti u onom trenutku kada se prvo postigne konsenzus sa bankama. 

"To zakon koji mora da postigne onu da kažem win-win situaciju, da niko ne gubi, a da svi dobiju. Mislim da su naše rešenja preduzimane godinama unazad, upravo bila tako formulisana, tako koncipirana i da ono što jeste oznaka finansijskog sistemu u Srbiji, stabilnost, biće dodatno ojačana ovim zakonom", poručila je guvernerka. 

Ona kaže da efekti privremene mere ograničenja kamata na stambene kredite sa pormenljivom stopom govore o tome da su banke razumele tu poruku i da to govori i o tom stepenu njihove svesti da zavise od klijenata.

"Nije to policijsko delovanje regulatora ni prisila, zato nemoj da niko plače nad sudbinom banaka, već je to jedan zajednički dogovor kako ćemo održivo da nastavimo da funkcionišemo", navela je Tabaković. 

"Svaki potencijal treba pretvoriti u realnu mogućnost"

Tabaković je izjavila da je ona neko ko smatra da svaki potencijal treba pretvoriti u realnu mogućnost.

Ona je u NBS na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da je litijum i šansa i potencijal Srbije.

Tabaković je rekla da je litijum šansa za povećanje bruto domaćeg proizvoda, ali je ipak istakla da je stručna analiza neophodna.

"Inteligencija svakog od nas je potencijal, ali jedino ako taj potencijal prevedemo u neko znanje i obrazovanje, mi smo ga pretvorili u mogućnost da nešto stvaramo i radimo. Ali ni inteligencije i znanje nisu po sebi dobrobit i korist", naglasila je guvernerka centralne banke Srbije.

Ona je kazala da pistoji i crna inteligencija, ali i znanja koja se ne stavljaju u korist boljeg života ljudi.

Tanjug/AP/Rodrigo Abd

 

"Ko bira i odlučuje da li ćemo potencijale pretvoriti u konkretan rast bruto društvenog proizvoda? Pa onaj ko je za to dobio poverenje i ko je spreman, kao što i jeste spreman, da ponovo stavi svoju političku budućnost na ispit time što će jedno od retkih prirodnih bogatstava staviti u funkciju razvoja ove zemlje", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, ne treba prodavati sirovinu.

"Ja sam završila ekonomiju i vi koji ste ekonomisti, znate da su elementarna pravila međunarodne trgovine najviši nivoi prerade koji svakoj zemlji omogućavaju da najviše zaradi time što neće prodavati sirovinu nego u neku preradu ili od poljoprivrednog proizvoda preko rudnog bogatstva ili bilo čega", rekla je ona.

Tabaković je naglasila da je uverena da Srbija ne sme da propusti svoju šansu kada je reč o litijumu.

"To vam je kao da kažete ja sam inteligentan, ali neću da studiram. Ja sam inteligentan, ali neću da učim i da steknem neko konkretno znanje i da ga primenim i dobijem neku poziciju na kojoj ću da neko naučno dostignuće ostvarim", rekla je guvernerka NBS.

Dodala je i da postoje oni koji žele da spreče napredak Srbije i bore se protiv aktuelne vlasti, a o tome govore i finansijski tokovi.

Ona je kazala i da se ona nikad nije trudila da se dopadne i da joj je uvek bilo važnije šta govori nego kako izgleda.

Komentari (0)

Biznis