Biznis vesti

Tabaković: Novim zakonom trajno će se urediti kamatne stope kredita

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2024

-

14:25

Tabaković: Novim zakonom trajno će se urediti kamatne stope kredita
Tabaković: Novim zakonom trajno će se urediti kamatne stope kredita - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Novim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga trajno će se urediti kamatne stope kod gotovo svih kredita i obezbediti da korisnicima ne mogu biti naplaćene previsoke kamate koje ne odgovaraju trenutnim tržišnim uslovima, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je navela da je cilj tog zakona i da se spreči nagli rast kamatnih stopa naročito kod kredita sa promenjivim kamatnim stopama, jer je to problem sa kojim se centralna banka suočila prethodne godine i zbog čega je bilo neophodno doneti privremenu meru kojom su ranije ograničene kamate kod stambenih kredita.

"Još je rano govoriti na kom će nivou one biti ograničene novim zakonom, ali svakako će biti niže od kamata koje su važile u trenutku donošenja pomenute privremene mere", kazala je Tabaković za Politiku.

Prema njenim rečima, konkretan model ograničavanja kamatnih stopa pažljivo se razmatra i on će biti odmeren tako da spreči da se korisnicima naplaćuju previsoke kamatne stope, ali i da se spreči nagli rast kamatnih stopa. Guvernerka NBS je precizirala da se predlogom novog zakona prvi put uvodi ograničenje kamata i na kreditne kartice i dozvoljeni minus, čime se sprečava da se korisnicima naplaćuju previsoke kamate, a što je i zahtev Direktive EU.

"Kod ovih ograničenja predviđeno je vezivanje za zakonsku zateznu kamatu, na koju opet direktno utiče referentna kamatna stopa NBS. tako ćemo omogućiti da referentna kamatna stopa brže i direkktnije utiče na visinu kamatnih stopa kod ovih bankarskih proizvoda", rekla je ona.

Tabaković je istakla da je motiv za svaku odluku NBS da olakša život i poslovanje svim građanima i privredi. Prema njenim rečima, jačanjem stabilnosti finansijskog sektora zajedno s bankama gradi se oosnova za dugoročni privredni rast i obezbeđuje se bolji standard svim građanima.

"Kao i do sada verujem da će i ovog puta banke pokazati dodatnu spremnost da svoje poslovanje prilagode okolnostima tako da ne ugroze poverenje postojećih i budućih klijenata, čime će sebi obezbediti održivo poslovanje, sigurne prilive i budući rast", rekla je.

Ona je naglasila i da je i dalje neophodna opreznost monetarne politike, a to nalažu kretanja u međnarodnom okruženju i pre svega povećan geopolitički rizik i njegov uticaj na cene energenata, kao i zbog izgleda za globalnu inflaciju koji ukazuju da će njeno usporavanje biti postepenije nego što se prethodno očekivalo. Tabaković je kazala i da će i dalje biti povremenih i jednokratnih poskupljena pojedinih proizvoda i usluga, ali će ona sigurno biti manje učestala i manjeg intenziteta nego u prethodne dve godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis