Biznis vesti

"Do kraja godine inflacija će usporiti na četiri odsto": Tabaković objasnila razloge jednokratnih poskupljenja u julu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2024

-

11:17

"Do kraja godine inflacija će usporiti na četiri odsto": Tabaković objasnila razloge jednokratnih poskupljenja u julu
Jorgovanka Tabaković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je prethodni period obeležio povratak inflacije u granice cilja i dalji pad inflatornih očekivanja, što je omogućilo da se započne ublažavanje monetarne politike. 

"To ukazuje da smo se uspešno izborili sa inflacijom i da će biti na nivoima koji su konzistentni našem cilju", rekla je Tabaković na prezentaciji Izveštaja o inflaciji - avgust 20224.

Ona kaže da je inflacija, za koju navodi da je osnovni cilj i merilo uspeha, vratila u granice cilja tri odsto ± 1,5 odsto u maju, kao i da je u naredna dva meseca nastavila da se kreće u granicama projekcije.  

"Nakon smanjenje inflacije na 3,8 odsto u junu, u julu je zabeležen međugodišnji rast inflacije na 4,3 odsto usled serije jednokratnih poskupljenja, a reč je o hlebu, uslugama slanja paketa, putarine i povećanje cena pojedinih primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržistu, koje su se odrazile i na rast cena pojedinih proizvoda i kod nas", rekla je guvernerka i posebno istakla primer kafe i kakaoa. 

Prema novoj projekciji NBS, kaže Tabaković, inflacija će nešto sporije da opada u narednom periodu.

"Prema novoj projekciji inflacija će nastaviti da se kreće u granicama cilja u naredne dve godine", rekla je Tabaković i navela da inflacija najpre usporiti na četiri odsto krajem ove godine, a tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od tri odsto. 

Prema njenim rečima, bazna inflacija se u maju ove godine kreće na višem nivou od ukupne i prethodnih meseci se stabilizovala na pet odsto međugodišnje.

"Očekujemo da će i bazna inflacija da uspori do kraja godine i da će se naredne godine približiti ukupnoj inflaciji", dodala je guvernerka. 

Monetarna politika i dalje restriktivna  

Tabaković je podsetila da je NBS u junu započela, a u julu nastavila da smanjuje referentnu kamatnu stopu za po 25 bazni poena, na nivo od šest odsto.

"Na sednici u avgustu smo zadržali referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, imajući u vidu i potrebu da se sagledaju efekti prethodno donetih mera", rekla je guvernerka.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ona je naglasila da je NBS odluke monetarne politike prethodnih meseci donosila oprezno, uvažavajući i rizike, kao i da, i pored ublažavanja, monetarna politika još uvek ima restriktivan karakter, koji će i u narednom periodu doprinositi zadržavanju niskih inflatornih
pritisaka.

Tabaković kaže da je u skladu sa ublažavanjem kreditnih uslova i standarda za dinarsko kreditiranje, povećana je i tražnja privrede i stanovništva za kreditima, što je rezultiralo ubrzanjem rasta ukupne kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou na 4,7 odsto u junu, uz rast kredita privredi od 4,2 odsto i rast kredita stanovništvu od 4,9 odsto. 

 

Nastavak ubrzanog rasta BDP-a 

Ubrzanje realnog rasta BDP iz druge polovine prošle godine, kaže Tabaković, nastavljeno je i u prvoj polovini ove godine, kada je realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosio oko 4,5 odsto međugodišnje. 

Kako je navela, rast BDP u prvoj polovini godine bio brži od očekivanog, zbog čega je projekcija privrednog rasta za ovu godinu povećana na 3,8 odsto uz kako je naglasila dalje ubrzanje na četiri do pet odsto u naredne dve godine.

Prema prvoj preceni Republičkog zavoda za statitiku, u drugom tromesečju rast je 4,2 odsto. 

"Rast BDP je prema našoj proceni, u drugom tromesečju 0,7 odsto i sedmo uzastopno tromesečje je zabeležio rast", rekla je Tabaković. 

Ona je navela da su projekciju BDP sa 3,5 odsto, koliko je bilo projektovano u maju, povećali na 3,8 odsto

"Dodatno ubrzanje ekonomske aktivnosti, na raspon od četiri do pet odsto, očekujemo da usledi u naredne dve godine. Tome će doprineti realizacija investicija planiranih programom 'Skok u
budućnost – Srbija Ekspo 2027', smanjeni globalni inflatorni pritisci i povoljniji uslovi finansiranja usled započetog ublažavanja i naše monetarne politike i monetarne politike Evropske centralne banke", rekla je Tabaković.

Ona kaže da će rast voditi domaća tražnja i da će većoj privatnoj potrošnji doprineti nastavak rasta zaposlenosti i zarada, pre svega u privatnom sektoru, ali bez znatnijih inflatornih efekata, jer će rast zarada biti rezultat i povećane produktivnosti.

 

Prema rečima guvernera, ostvareni privredni rast i očuvana finansijska stabilnost uz pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima, na nivo ispod tri odsto potvrđuju da je adekvatnom monetarnom politikom u prethodnom periodu uspelo da se obezbedi i srednjoročna cenovna stabilnost i "meko prizemljenje".

Ona kaže da se ućešće problematičnih kredita snizilo na novi najniži nivo od 2,9 odsto. 

 

 

Komentari (0)

Biznis