Biznis vesti

Kineski izvoz u julu porastao za sedam odsto međugodišnje, ispod očekivanja

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2024

-

11:49

Kineski izvoz u julu porastao za sedam odsto međugodišnje, ispod očekivanja
Kineski izvoz u julu porastao za sedam odsto međugodišnje, ispod očekivanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski izvoz je u julu porastao za sedam odsto međugodišnje, usporivši u odnosu na junskih 8,6 odsto i ispod očekivanja rasta za 9,7 odsto, objavila je danas Generalna uprava carina Kine.

Nasuprot tome je kineski uvoz u julu porastao za 7,2 odsto međugodišnje, daleko iznad očekivanja stručnjaka koji su prognozirali rast za 3,5 odsto, prenosi CNBC.

Izvoz iz Kine u Sjedinjene Američke Države je porastao za 8,1 odsto međugodišnje, eksport u Evropsku uniju za osam odsto, dok je najveći rast zabeležio izvoz u Asosijaciju zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), za 12 odsto.

Kineski uvoz iz SAD je u julu porastao za 24 odsto na međugodišnjem nivou, import iz država ASEAN-a za 11 odsto, a uvoz iz Evropske unije za sedam odsto.

Narodna banka Kine (PBoC) saopštila je 22. jula da je odlučila da snizi kamatnu stopu na jednogodišnje zajmove (LPR) za 10 baznih poena na 3,35 odsto, kao i kamatnu stopu na petogodišnje zajmove, koja je povezana sa većinom hipoteka, na 3,85 odsto.

Obe kamatne stope su na najnižem nivou u istoriji.

Vlasti u Pekingu su pojačale monetarnu podršku da bi ojačale kinesku privredu, prenosi agencija Xinhua.

Kineska priveda je u prvoj polovini 2024. godine porasla za pet odsto međugodišnje, pokazali su podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku (NBS) koji su objavljeni prošle nedelje.

Vrednost kineskog BDP-a od januara do juna ove godine je dostigla oko 61,68 biliona juana, što je približno 7,94 biliona evra.

U drugom kvartalu 2024. kineska ekonomija je porasla za 4,7 odsto u odnosu na isti kvartal lane.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj julskoj prognozi naveo da će kineska ekonomija porasti za pet odsto u 2024. i usporiti na 4,5 odsto sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis