Biznis vesti

Vlada Francuske ima za cilj uštedu od 40 milijardi evra, penzije zamrznute šest meseci

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

17:12

Vlada Francuske ima za cilj uštedu od 40 milijardi evra, penzije zamrznute šest meseci
Vlada Francuske ima za cilj uštedu od 40 milijardi evra, penzije zamrznute šest meseci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska vlada je odredila kako da uštedi više od 40 milijardi evra za budžet za 2025, a u sklopu uštede je i usklađivanje penzija sa inflacijom, koje je trebalo da se obavi 1. januara, i koje se odlaže za 1. jul.

Nedelju dana pre zvaničnog predstavljanja, konture zakona o finansijama za 2025. godinu počinju da se prečišćavaju, preneo je Figaro. 

Tokom govora o opštoj politici, francuski premijer Mišel Barnije je ukazao da vlada ima za cilj deficit bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet odsto 2025. 

Deficit koji se očekuje u 2024. izbosi 6,1 procenat, što je 60 milijardi evra koje javne ustanove moraju da plate sledeće godine. 

Barnije je juče otkrio svoj recept za smanjenje potrošnje: ostvariće nešto više od 40 milijardi uštede i nešto manje od 20 milijardi novih poreza.Država će snositi nešto više od polovine napora za štednju, socijalna sfera i lokalne vlasti ostalo.  

Jedna od najproblematičnijih stvari je odlaganje usklađivanja penzija sa inflacijom. 

Penzije će biti zamrznute na šest meseci, što će omogućiti uštedu od oko tri milijarde evra. 

Mnogi ekonomisti su preporučili, u ograničenom budžetskom kontekstu, jednogodišnje zamrzavanje penzija, uz obrazloženje da je životni standard penzionera danas viši od standarda radnika.  

Tanjug AP/Michel Euler

Mišel Barnije

Predsednik Francuske Emanuel Makron im je protivrečio tokom svoje konferencije za novinare prošlog juna, uveravajući da će penzije biti usklađivane sa inflacijom. 

Odlučujući se za odlaganje od šest meseci, Barnijeova vlada odlučila se na nešto između, nadajući se da u skupštini neće biti blokade i previše burnih protesta.Vlada namerava da kontroliše i tok zdravstvene potrošnje. 

U zakon o socijalnom osiguranju biće uključen "cilj potrošnje nacionalnog zdravstvenog osiguranja, čuveni Ondam, od 2,8 odsto.S obzirom da se očekuje da će inflacija biti nešto ispod dva procenta, takav cilj predstavlja značajan napor. 

Ondam je bio postavljen na 3,2 odsto za 2024. godinu. U državnoj sferi očekuje se oko 20 milijardi evra uštede, najviše u javnoj razvojnoj pomoći i sportu.

 

Komentari (0)

Biznis