Biznis vesti

Ministar Mali: Rast BDP-a u drugom kvartalu 4,2 odsto, nezaposlenost nastavlja da pada

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

15:46

Ministar Mali: Rast BDP-a u drugom kvartalu 4,2 odsto, nezaposlenost nastavlja da pada
Ministar Mali: Rast BDP-a u drugom kvartalu 4,2 odsto, nezaposlenost nastavlja da pada - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je rast BDP-a u drugom kvatalu bio 4,2 odsto i naglasio da srpska ekonomija nastavlja na raste. 

"Prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio je 4,2 odsto, što je bolji rezultat od projekcije u nedavno usvojenoj Fiskalnoj strategiji, a čak 0,7 p.p. veće od inicijalne projekcije BDP korišćene pri izradi budžeta za 2024. Imajući u vidu rast od 4,7 odsto u prvom kvartalu, rast privrede u prvoj polovini godine iznosio je 4,5 odsto", napisao je Mali na instagram nalogu. 

Mali je rekao da su ovo odlične vesti koje potvrđuju da srpska ekonomija dobro stoji, da nastavljamo da napredujemo uprkos svim globalnim izazovima i da samim tim vodimo ispravnu ekonomsku politiku. 

"Pored toga što BDP raste i više nego što je to predviđeno projekcijama, nezaposlenost nastavlja da pada, imamo rekordno visoke strane direktne investicije, a javni dug pod kontrolom", rekao je Mali. 

Ministar je dodao da posmatrano po sektorima, rast BDP u prvoj polovini 2024. godine bio je vođen uslužnim sektorom, koji je prema proceni Ministarstva finansija ostvario rast od pet odsto međugodišnje. 

"Povećanje ekonomske aktivnosti zabeleženo je kod svih uslužnih delatnosti, a najznačajniji doprinos došao je od sektora trgovine, saobraćaja i turizma, kao i od IKT i stručno - tehničkih usluga. Uprkos smanjenoj spoljnoj tražnji i remontu kapaciteta u NIS, industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 2,1 odsto u prvih šest meseci, zahvaljujući pre svega aktiviranju novih proizvodnih kapaciteta", rekao je on.

Mali je istakao da je građevinarstvo prema proceni Ministarstva finansija bilo veće za oko 10 odsto usled nastavka realizacije infrastrukturnih projekata, kao i rasta privatnih investicija, dok je poljoprivreda imala neutralan doprinos rastu BDP.

"Ukoliko se ovakvi trendovi nastave i u ostatku godine, može se očekivati privredni rast u celoj 2024. godini od čak četiri odsto. Ponosni smo na ove rezultate, nastavljamo da radimo i gradimo!", istakao je Mali. 
 

Komentari (0)

Biznis