Biznis vesti

Čelnik OPEK-a: Nafta će i dalje biti važna komponenta u razvoju energetskog sektora

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

17:39

Čelnik OPEK-a: Nafta će i dalje biti važna komponenta u razvoju energetskog sektora
Čelnik OPEK-a: Nafta će i dalje biti važna komponenta u razvoju energetskog sektora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) veruje da će nafta i dalje biti suštinski važna komponenta u razvoju energetskog sektora i da ona ne funkcioniše izolovano od drugih segmenata privrede, rekao je generalni sekretar OPEK-a Haitam Al-Gais u danas objavljenom članku na sajtu te organizacije.

U članku pod naslovom "Energetski miks nije igra sa nultom sumom: nafta i električna mreža" se navodi da nafta i naftni derivati igraju važnu ulogu u razvoju sektora električne energije koji stoga ne može da se posmatra isključivo kao rival naftnog sektora.

Izolacioni materijali koji se koriste za obezbeđenje podmorskih i podzemnih kablova su napravljeni od proizvoda za preradu nafte, kao što su umreženi polietilen, polivinilhlorid, etilen i polimerni polimeri.

Transformatorsko ulje se koristi u transformatorima koji igraju važnu ulogu u prenosu energije, navodi Al-Gais.

"Zemlje članice OPEK-a imaju jasne nacionalne planove za elektrifikaciju, što je deo zajedničkog uverenja da će svi izvori energije biti neophodni da bi se zadovoljio budući rast potražnje, smanjile emisije, da bi se države uhvatile u koštac sa energetskim siromaštvom i osigurale energetsku bezbednost", dodaje čelnik OPEK-a.

Nafta će i nadalje biti vitalna komponenta budućih energetskih tokova pošto je neophodna i za funkcionisanje drugih oblasti kao što je sektor električne energije, zaključio je Al-Gais.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis