Biznis vesti

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi na poslednjem sastanku konstatovali pad cena u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2024

-

22:28

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi na poslednjem sastanku konstatovali pad cena u SAD
Zvaničnici američkih Federalnih rezervi na poslednjem sastanku konstatovali pad cena u SAD - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi (FED) su na svom poslednjem sastanku konstatovali kako ekonomija ide kao sporijem rastu i da se pritisci na cene smanjuju, ali su ipak savetovali da sačeka pre nego što se odluče za smanjenje kamatnih stopa, navodi se u danas objavljenom zapisniku s poslednje dvodnevne sednice FED-a.

U tom dokumentu posebno se navodi slabo majsko očitavanje indeksa potrošačkih cena kao jednog od indikatora kretanja na tržištu proizvoda i rada relevantnog za stav da je inflacija u padu, preneo je Rojters.

Kako se navodi, zvaničnici FED-a nisu očekivali da bi bilo prikladno sniziti ciljni raspon za stopu federalnih fondova sve dok se ne pojave dodatne informacije koje bi ih uverile da se inflacija održivo kreće ka cilju od dva odsto.

Smanjenje kamatnih stopa nije bilo opravdano uprkos znacima da ekonomija ide ka sporijem rastu i smanjenju cenovnih pritisaka, dodaje se u zapisniku.

"Ogromna većina učesnika u sednici ocenila je da se čini da se rast ekonomske aktivnosti postepeno ohladi, a većina učesnika je smatrala da je trenutni politički stav restriktivan što će verovatno dodatno obuzdati ekonomiju i inflaciju", kaže se u dokumentu FED-a.

Glasajući da se referentna stopa održi stabilnom u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, na kojem je sada već godinu dana, učesnici u sednici FED-a primetili da je napredak u smanjenju inflacije ove godine bio sporiji nego što su očekivali prošlog decembra", navodi se u zapisniku sa sednica održanih 11. i 12. juna.

Dodaje se da su neki od učesnika naglasili potrebu za strpljenjem pre smanjenja stopa, a nekoliko njih istaklo je čak i mogućnost daljeg povećanja kamatnih stopa ako inflacija ponovo poraste.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis