Biznis vesti

Počinje primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom: Od danas 60 odsto robe oslobođeno carina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/07/2024

-

14:42

Počinje primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom: Od danas 60 odsto robe oslobođeno carina
Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine - Copyright Euronews/Stefan Koprivica

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine danas je zvanično predstavljen novosadskim privrednicima. U svečanoj sali Gradske kuće, prisutnima su se obratili ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomoslav Momirović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ambasador Narodne Republike Kine Li Ming i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ovim sporazumom otvoreno je tržište koje broji milijardu i 400 miliona potrošača. Kupcima iz Kine biće dostupni prehrambeni proizvodi, orašasti plodov, riba, vina i voće iz Srbije.

Srbija je treća zemlja u Evropi koja je potpisala sporazum sa Kinom

"Srbija je treća zemlja u Evropi koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom i ovo je najbrže ispregovaran sporazum koji je Kina potpisala. Oko 5.000 proizvoda bi moglo već sutra da krene put Kine", izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je istakao da je ovaj sporazum od izuzetne važnosti, jer omogućava konkurentniji izvoz.

Sporazumi o slobodnoj trgovini važni za ekonomiju Srbije

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je pozitivan uticaj ove vrste sporazuma po srpsku ekonomiju.

"Ostajemo posvećeni izgradnji našeg čeličnog prijateljstva. Za našu zemlju je važno da ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini. U prethodnih 12 godina, izvoz srpskih kompanija, porastao je za više od 300 odsto. To nam ukazuje na činjenicu da su sporazumi o slobodnoj trgovini doneli pozitivne rezultate za našu ekonomiju", rekao je Momirović.

Kina je jedan od glavnih strateških partnera Srbije

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kazao je da su kineske kompanije uveliko prisutne u ovom gradu, te da u saradnji sa domaćim preduzećima, rade realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Ovaj sporazum je plod poštovanja naših naroda, trijumf strateškog partnerstva koji su izgradili naši lideri predsednik Vučić i Si Đinping. Na današnji dan automatski možemo preko 6.000 proizvoda da izvozimo bez carine, a u narednim godinama još 3.000. Liberalizacija trgovine doneće brojne koristi za lokalne privrednike. Novosadskim privrednicima želim da poručim da se informišu, umreže i maksimalno iskoriste mogućnosti koje ovaj sporazum pruža", poručio je Đurić.

Predsednica pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da je AP Vojvodina zaključila devet međuregionalnih sporazuma sa provincijama Narodne Republike Kine. Ona je poručila da na teritoriji Vojvodine, kinekse kompanije učestvuju u realizaciji ključnih projekata za dalji razvoj Srbije.

"Izuzetno su značajni projekti poput izgradnje brze železnice Novi Sad-Subotica, novi most, a na teritotriji Vojvodine posluje 12 kineskih kompanija. Inicijativa Pokrajinske vlade je da Republika Kine bude glavni gost 2026. godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu", rekla je Gojkovićeva.

Od danas 60 odsto robe oslobođeno carina

Momirović je istakao da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu, 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih pet do 15 godina očekuje se dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Euronews/Stefan Koprivica

 

Primena sporazuma imaće široki uticaj na celokupnu privredu Srbije a u 2023. godini, privreda Južnobačkog okruga ostvarila je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije.

"Posebno se osvrćem na privredu Južnobačkog upravnog okruga, gde poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Kini. Ovo će značajno doprineti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora“, istakao je on.

Dodao je da ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obe zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti.

Primena sporazuma počela je danas, 1. jula, a ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je sporazum stupio na snagu u predviđenom roku, te da je on odraz visokog stepena političkog poverenja.

"Od početka pregovora, prošlo je manje od godinu i po dana čime je ovo postao jedan od najbrže potpisanih sporazuma za Kinu. U pitanju je kvalitetan sporazum. Ukinućemo carine na 90 odsto tarifnih oznaka", kazao je Li Ming.

Komentari (0)

Biznis