Planeta

Azorska ostrva odobrila stvaranje najveće zaštićene oblasti u severnom Atlantiku

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

20:50

Azorska ostrva odobrila stvaranje najveće zaštićene oblasti u severnom Atlantiku
Azorska ostrva odobrila stvaranje najveće zaštićene oblasti u severnom Atlantiku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Regionalna skupština portugalskih Azorskih ostrva odobrila je stvaranje najveće zaštićene morske oblasti u severnom Atlantiku kako bi se postigli međunarodni ciljevi očuvanja lokalnog ekosistema.

Ovim odobrenjem vlasti žele da postignu ciljeve koje su postavile Ujedinjene nacije o merama zaštite 30 Zemljinog kopna i mora do 2030. u okviru globalnog pakta usvojenog prošle godine, prenosi Rojters.

Zaštita će obuhvatiti skoro 300.000 kvadratnih kilometara i osigurava očuvanje podvodnih planinskih lanaca i ranjivih morskih ekosistema, uključujući dubokomorske korale, hidrotermalne otvore i morske vrste.

''Reagovali smo ispred međunarodnih ciljeva očuvanja za 2030. stvaranjem najvećeg morskog parka u severnom Atlantiku, sa potpuno zaštićenim područjima i visoko zaštićenim područjima“, rekao je Bernardo Brito e Abreu, savetnik vlade Azora za pomorska pitanja, za Rojters.

On je objasnio da će polovina mreže biti označena kao potpuno zaštićeno područje, što znači da nisu dozvoljene ribolovne aktivnosti ili morski turizam.

U drugoj polovini, označenoj kao visoko zaštićeno područje, biće dozvoljen samo selektivan ribolov. Arhipelag sa devet ostrva je autonomna regija otprilike 1.500 km zapadno od kopnenog Portugala i dom jedinstvenog morskog biodiverziteta.

Šef vlade Azora Žoze Manuel Bolijeiro rekao je da region vodi primerom na nacionalnom, evropskom i međunarodnom nivou u upravljanju i zaštiti svojih voda i "daje značajan doprinos da Portugal ispuni međunarodne ciljeve za ovu deceniju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet