Biznis vesti

Svetska banka će izdvojiti dodatnih 30 milijardi dolara za kreditiranje u narednih 10 godina

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

10:40

Svetska banka će izdvojiti dodatnih 30 milijardi dolara za kreditiranje u narednih 10 godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska banka je promenila svoje interne smernice i izdvojila dodatnih 30 milijardi dolara za kreditiranje u narednih 10 godina kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da se bore sa klimatskim promenama i drugim globalnim izazovima, izjavio je predsednik te organizacije Adžaj Banga.

Banka je takođe uklonila neke naknade za države koje pozajmljuju novac kako bi one lakše dolazile do kredita i vraćale ga pod povoljnijim uslovima.

Ove promene znače da će Svetska banka povećati svoj kreditni kapacitet za više od 150 milijardi dolara u narednih sedam do 10 godina kroz prilagođavanja svog bilansa stanja, rekao je Banga za Reuters.

Promene u kreditiranju dolaze u vreme rastućih globalnih izazova kao što su rat u Ukrajini, eskalacija nasilja na Bliskom istoku, pogoršanje klimatskih promena i rast državnog duga.

Banga je ponovo upozorio da će 1,2 milijarde mladih ljudi na globalnom Jugu ili na tržištima u razvoju u narednih 15 godina izaći na tržište rada, dok te zemlje u istom periodu mogu da stvore samo nešto više od 400 miliona radnih mesta, što stvara potencijal za novo žarište svetske krize.

Neki stručnjaci procenjuju da će zemljama i tržištima u razvoju biti potrebno najmanje tri biliona dolara godišnje da bi se izborili sa budućim pandemijama, klimatskim promenama i drugim izazovima, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis