Planeta

CNN: Iran je izuzetno nervozan pred odgovor Izraela, a arapski saveznici SAD brinu zbog ekonomije

Komentari

Autor: FoNet

12/10/2024

-

17:59

CNN: Iran je izuzetno nervozan pred odgovor Izraela, a arapski saveznici SAD brinu zbog ekonomije
AP/Iranian Revolutionary Guard's Ground Force - Copyright AP/Iranian Revolutionary Guard's Ground Force

veličina teksta

Aa Aa

Iranska vlada izuzetno nervozna i preduzima hitne diplomatske napore sa zemljama Bliskog istoka kako bi procenila mogu li smanjiti razmere izraelskog odgovora na raketni napad Irana ranije ovog meseca i – ako to ne uspe – pomoći u zaštiti Teherana, javlja CNN pozivajući se na izvore upućene u tu problematiku.

Zabrinutost Irana proizlazi iz neizvesnosti o tome mogu li SAD ubediti Izrael da ne napada iranske nuklearne lokacije i naftna postrojenja, ali i činjenice da je najvažniji iranski saveznik u regiji, Hezbolah, znatno oslabljen izraelskim vojnim operacijama poslednjih sedmica, navode izvori CNN.

Sjedinjene Države se savetuju s Izraelom o tome kako planira da odgovori na napad Irana 1. oktobra, a američki zvaničnici jasno su dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranske nuklearne lokacije ili naftna polja.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u sredu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, prvi put najon dva meseca, sugerišući mu kako izraelska osveta treba da bude "proporcionalna".

Saveznici SAD u Zalivu, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Katar, takođe su izrazili zabrinutost Vašingtona zbog mogućeg napada na iranska naftna postrojenja, što bi moglo prouzrokovati negativne privredne i ekološke efekte za ceo region, rekao je neimenovani arapski diplomata za CNN.

Bajdenova administracija je duboko zabrinuta da bi tekući napadi između Irana i Izraela, koji su započeli ranije ove godine nakon što je Izrael napao zgradu iranskog konzulata u Damasku, mogli prerasti u veliki regionalni rat koji bi u rat uvukao i SAD.

Slično svojim operacijama u Gazi, Izrael sve više zanemaruje pozive SAD na veću suzdržanost u Libanu, gde je tokom dosadašnje intenzivne kampanje izraelskog bombardovanja i kopnene ofanzive ubijeno više od 1.400 ljudi od kraja prošlog meseca.

Izrael se takođe nije konsultovao sa Sjedinjenim Državama pre nego što je izveo masivni napad eksplozijama na hiljade pejdžera i voki-tokija koje su koristili operativci Hezbolaha prošlog meseca ni pre nego što je ubio šefa Hezbolaha Hasana Nasralaha u Bejrutu, konstatuje CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet