Planeta

Kakve je poruke iz Beograda Erdogan poslao o Bliskom istoku i koliko je realno učlanjenje Turske u BRIKS?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2024

-

09:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan završio je juče posetu Srbiju, a teme razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bile su i trenutni geopolitički izazovi, kao što su rat u Ukrajini i sukobi na Bliskom Istoku, odnosno sukobi na prostoru Gaze i Libana. Dvojica lidera su naglasili obostranu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, a Redžep Tajip Erdogan je nastavio sa kritikama na račun Izraela, istakavši da međunarodna zajednica treba da prepozna, kako kaže, masakr u pojasu Gaze.

"Zaista je krajnje vreme da se zaustave napadi Izraela čime se uništava dostojanstvo ljudskog roda", rekao je predsednik Turske i pozvao države da se ohrabre i zvanično priznaju Palestinu kao nezavisnu državu.

Postavlja se pitanje da li je ono što Erdogan govori o Izraelu stvar retorike ili jedan ozbiljan zaokret i pokušaj Erdogana da utiče na događaje na Bliskom istoku.

Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put" rekao je za Euronews Srbija da smatra da to predstavlja odliku ličnosti Erdogana za koga je rekao da je uvek želeo da bude posrednik, medijator u većini globalnih sporova. 

"Više puta je on iskazivao tu notu i želju, ali do sada nije bio uspešan. Tako da, mislim da je ovde reč o retorici", rekao je Rašeta.

Upitan o odnosima Turske i izraela, Rašeta kaže da su oni bili u uzlaznoj putanji, dakle, prethodnih 5-6 godina, i to u ekonomskoj saradnji, čak i vojnoj. 

"Pronalazili su zajednički jezik, iako je retorika ostala vatrena, dakle, i sa jedne i sa druge strane. Međutim, sada je normalno došlo do paralize tih odnosa. Netanjahu napada Erdogana, Erdogan napada Netanjahua, više puta ga je nazivao Hitlerom 21. veka, tako da ne verujem da će se ti odnosi obnoviti u neko skorije vreme", rekao je Rašeta. 

Euronews Srbija

 

Dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Turske Vojislav Lalić kaže za Euronews Srbija da je Erdogan prilikom posete Beogradu i onome što je govorio o sukobu na Bliskom istoku, otprilike samo možda nižim tonom izrazio ono što inače misli.

"Odlučno je stao iza Palestinaca u Gazi. A to se sve desilo u trenutku kad je i trebalo da poseti Izrael. Verovatno je taj odnos između Netanjahua i Erdogana je narušen do kraja. Tu su pale toliko teške optužbe da je nemoguće naći zajednički jezik u nekakvoj budućoj saradnji. Erdogan sada gleda da koliko god može pokrene, pošto ne može da se nametne kao posrednik, iako je pokušao u početku, u pregovorima između Palestinaca i Izraela. Erdogan sada pokušava preko drugih islamskih zemalja da izvrši pritisak na Izrael, ali to za sada, kao što vidimo. Ti odnosi su dosta poremećeni, bar dok je ova garnitura u Tel Avivu na vlasti", rekao je Lalić.

Euronews Srbija

 

"Populistička igra"

Erdoganova poseta Srbiji deo je, kako mediji kažu, diplomatskog maratona, koji će se nastaviti krajem oktobra u ruskom gradu Kazanju na 16. samitu Briksa. Bilo je protivrečnih informacija o želji Turske da uđe u BRIKS.

Rašeta kaže da BRIKS više služi kao glorifikovani forum kao što jeste bio za ovih 17 godina, gde su svetski lideri koji su malo skloni autoritarnim tendencijama koji imaju prilike da iskažu svoje nezadovoljstvo globalnim povratkom Zapada i njihovim odlukama.

"Ali kad pogledamo, u suštini, od prvog samita koji je održan u Rusiji 2007. godine, prva tema je bila kako ćemo zameniti dolar. Sedmnaest godina kasnije i dalje je tema kako ćemo mi zameniti taj dolar. Kad pogledamo u Bliskom Istoku, imate jedne članice BRIKS-a, Saudijsku Arabiju, Egipat, koji pomažu da se obore rakete. Treća članica BRIKS-a, Iran, koji napada Izrael, imate više država koje su na ivici rata. Tako da bih rekao da to i dalje ostaje samo jedna populistička igra. Dakle, ne verujem da će Erdogan zaista gledati da se učlani u BRIKS, nego više gleda kako to iskoristiti kao, da kažemo, jednu polugu u daljim pregovorima sa Zapadom", rekao je Rašeta. 

Lalić navodi da je interesantno da je ranije, kad je najavljen sastanak BRIKS-a, u Turskoj čak mogle videti informacije da će Ankara i zvanično podneti zahtev za ulazak u BRIKS, što se sad baš i ne pominje.

"Tako da je pitanje kako će se to završiti jer to bi značilo jedan totalni poremećaj odnosa sa drugom stranom. A Erdogan je, bez obzira što je retoričar, bez obzira što zna da udari rukom o sto, zna i te kako da vodi računa o svojim interesima i o interesima svoje zemlje", smatra Lalić. 

Na pitanje da li je realan ulazak Turske u BRIKS i kakva bi bila logika toga, politički analitičar Onur Erim kaže da je to pitanje od milion dolara. 

Euronews Srbija

 

"Svi o tome razmišljaju puno se o tome razgovaralo, mnogo se o tome nagađalo da bi Turska mogla da makar poželi da uđe u BRIKS ali ako pogledate sadašnji sastav BRIKS-a i uticaj koji BRIKS ima, to je veoma raznolika grupa zemalja. Kada bismo se vratili 30 ili 40 godina u prošlost, više nije Hladni rat, istok i zapad, pa da morate da se odlučite na koju ćete stranu", rekao je on za Euronews Srbija.

Prema njegovim rečima, u BRIKS-u postoji raznolika i dobro ukomponovana grupa zemalja.

"Meni je teško da komentarišem ili nagađam šta će Turska uraditi. Međutim, ukoliko Turska odluči da se kandiduje za ulazak u BRIKS, siguran sam da to neće biti srećan dan već iznenađujući dan za NATO saveznike Turske. Mislim da ćemo to morati da komentarišemo ako i kada se desi. Nisam siguran da li će se to uopšte desiti, ali bio bih iznenađen ako bi Turska podnela kandidaturu za ulazak u BRIKS. Ne bih se izjašnjavao, jer kao što većina ljudi u Turskoj tako razmišlja, ja sam oprezan i čekam da vidi šta će se desiti", naveo je on. 

Komentari (0)

Svet