Fokus

Rjabkov: Lideri BRIKS će na samitu u Kazanju razgovarati o Bliskom istoku

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

18:19

Rjabkov: Lideri BRIKS će na samitu u Kazanju razgovarati o Bliskom istoku
Rjabkov: Lideri BRIKS će na samitu u Kazanju razgovarati o Bliskom istoku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri BRIKS-a na samitu u Kazanju posvetiće posebnu pažnju problemima i krizama na Bliskom istoku, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Ono što se sada, bukvalno ovih dana, dešava u regionu sa stanovišta otvorenog sukoba svakako će dobiti maksimalnu pažnju BRIKS-a, a u bilateralnim kontaktima na nivou lidera i ministara spoljnih poslova, i u Kazanju, razgovor o ovoj temi će biti najdirektniji i najneposredniji", rekao je Rjabkov u intervjuu za list "Izvestija", prenela je agencija RIA Novosti.

On je kazao da je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas prihvatio poziv da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju krajem oktobra.

"Predstoje veoma ozbiljni i važni razgovori i pregovori. Situacija praktično izmiče kontroli. Agresivni kurs Izraela i Sjedinjenih Američkih Država koji ga štite već je doveo do ogromnih žrtava i sve veće opasnosti da sve ovo eskalira u još širi, još krvaviji sukob", zaključio je Rjabkov.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine.

Rusija je predsedavajući organizacije od 1. januara 2024. godine.

Pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od 2024. BRIKS-u su pristupili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

U okviru svog predsedavanja, Rusija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.

Glavni događaj biće samit BRIKS-a uz učešće šefova država, koji će biti održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet