Planeta

"Ja sam vas izneverio": Nađeno pismo u kojem Raut poziva da se ubije Tramp i "završi posao"

Komentari

Autor: Associated Press

23/09/2024

-

17:05

"Ja sam vas izneverio": Nađeno pismo u kojem Raut poziva da se ubije Tramp i "završi posao"
Tanjug/AP/Martin County Sheriff’s Office - Copyright Tanjug/AP/Martin County Sheriff’s Office

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za najnoviji atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Rajan Vesli Raut (58), na golf terenu na Floridi ostavio je pismo da namerava da ubije republikanskog kandidata na izborima u novembru, piše AP. Takođe, u njegovim kolima je nađena rukom ispisana listu datuma i mesta na kojima je Tramp trebalo da se pojavi, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Nove optužbe uključene su u zapisnik o pritvoru koji je podnesen uoči saslušanja u ponedeljak, na kojem se očekivalo da će Ministarstvo pravde tvrditi da 58-godišnjak treba da ostane iza rešetaka dok se slučaj dalje istražuje.

Dodatni detalji imaju za cilj da potkrepe tvrdnje tužilaca da Raut predstavlja pretnju po javnu bezbednost sa unapred smišljenim planom za ubistvo Trampa. Zaveru je, kako kažu zvaničnici, osujetio agent Tajne službe koji je primetio pušku kako viri iz žbunja na golfu terenu na Vest Palm Biču, gde je Tramp igrao u nedelju 15. septembra.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Poruka je bila u kutiji, ostavljenoj mesecima ranije u kući neidentifikovane osobe koja ju je otvorila tek nakon hapšenja osumnjičenog prošle nedelje. U kutiji se nalazila i municija, metalna cev, građevinski materijal, alat, telefoni i razna pisma. Osoba koja je primila kutiju i kontaktirala policiju nije identifikovana u saopštenju Ministarstva pravde o pritvoru.

Jedna poruka, naslovljena "Dragi svete“, deluje da je napisana pod pretpostavkom da pokušaj ubistva nije uspeo.

"Ovo je bio atentat na Donalda Trampa, ali ja sam vas izneverio. Dao sam sve od sebe i uložio sve što sam mogao. Sada je na vama da završite posao i nudim 150.000 dolara onome ko može da završi posao“, navodi se u poruci, prema navodima tužilaca.

Rautov advokat nije odmah odgovorio na mejl AP-a u kojem je tražen komentar na nove detalje o slučaju.

Podaci sa mobilnog telefona koje navodi Ministarstvo pravde pokazuju da je Raut putovao u Vest Palm Bič iz Grinsboroa sredinom avgusta i da je bio u blizini Trampovog golf kluba i rezidencije bivšeg predsednika "Mar-a-Lago" tokom više dana i u više termina između 18. avgusta i dana atentata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet