Planeta

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Mediji: Hamas posle ubistva Hanijea izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera pokreta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2024

-

08:31

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Mediji: Hamas posle ubistva Hanijea izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera pokreta
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Mediji: Hamas posle ubistva Hanijea izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera pokreta - Copyright Tanjug/Ap/Abdel Kareem Hana/Ismael Abu Dayyah/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 17 Palestinaca je ubijeno, a više od 60 je ranjeno i nalazi se u kritičnom stanju posle izraelskog napada na školu u kojoj su smešteni raseljeni u naselju Šeik Radvan, u gradu Gaza, javlja Al džazira. Kako je Al Jazeera ranije javila, izraelski avioni dva puta su gađali školu "Hamama", a drugi put su na meti bili spasioci. Kiparski ministar spoljnih poslova Konstantinos Kombos izjavio je da su kiparske vlasti u kontaktu sa diplomatskim misijama zemalja koje bi mogle da odluče da evakuišu svoje građane preko te države ako se rat između Izraela i Hamasa proširi i zahvati susedne zemlje. Palestinska militantna grupa Hamas koja upravlja Pojasom Gaze, saopštila je sinoć da je pokrenula "širok proces konsultacija" za izbor novog lidera svog pokreta nakon ubistva Ismaila Hanija, javlja Rojters. Izraelski borbeni avioni gađali su nekoliko zgrada koje koristi Hezbolah u južnom Libanu u Tair Harfi i Kafr Kili, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Ključni događaji:

  • Izrael dva puta u kratkom razmaku gađao školu: Ubijeno najmanje 17 ljudi
  • Hamas pokrenuo proces za izbor novog lidera
  • Izraelski avioni gađali zgrade u Libanu koje navodno koristi Hezbolah 
  • Kipar se spreman da pomogne u evakuaciji stranaca sa BLiskog istoka

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

22.47 Jordanski šef diplomatije u Iranu uputio molbu da prestane eskalacija nasilja

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi uputio je danas, tokom posete Iranu molbu da prestane eskalacija nasilja i da region živi u "miru, bezbednosti i stabilnosti".

"Moja poseta Iranu vezana je za konsultacije o ozbiljnoj eskalaciji u regionu i uključivanje u iskrenu i jasnu diskusiju o prevazilaženju razlika između dve zemlje uz poštenje i transparentnost", rekao je Safadi na konferenciji za novinare u Teheranu, koju je održao sa svojim iranskim kolegom Alijem Bageri Kanijem.

20.36 Mediji: Hamas izabrao Haleda Mašala za privremenog lidera Hamasa

Palestinska grupa Hamas koja upravlja Pojasom Gaze dogovorila se da za privremenog lidera postavi Haleda Mašala, javljaju mediji na arapskom jeziku.

Prema izvorima portala Al-Arabia i Al-Hadath, lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Mašal, koji je bio vođa grupe od 1996. do 2017. godine i sada živi u Kataru, izabran je za privremenog lidera pokreta nakon ubistva Ismaila Hanija.

Profimedias

 

16.47 Šin Bet navodno priprema bunker za izraelske lidere u slučaju rata

Izraelska služba bezbednosti Šin Bet priprema podzemni bunker u Jerusalimu gde bi visoki zvaničnici mogli da ostanu duži vremenski period tokom eventualnog rata, objavio je portal Vala danas.

Bunker navodno može da izdrži hice iz više vrsta naoružanja, prenosi Tajms of Izrael.

Takođe, odatle bi lideri mogli da izdaju komande i kontrolišu situaciju, pošto je bunker povezan i sa štabom Ministarstva odbrane u Tel Avivu, navodi se u izveštaju.

16.38 Mediji: Konsultacije o izboru lidera Hamasa, Sinvar protiv Mašala

 Konsultacije o izboru naslednika ubijenog političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea su u toku unutar te palestinske militantne grupe, a prema nekim izveštajima, lider organizacije u Gazi, Jahja Sinvar, protivi se imenovanju Kaleda Mašala, jednog od dva glavna kandidata za tu poziciju.

Saudijski kanal Alhadat prenosi da su lideri Hamasa juče održali sastanak u Kataru a da je Sinvar poručio da bi više voleo nekog drugog na mestu lidera ko ima jače odnose sa iranskim rukovodstvom.

Naslednika Hanijea odrediće politbiro Hamasa i savet Šura, tajno konsultativno telo sastavljeno od verskih i političkih ličnosti, prenosi Tajms of Izrael.

Pristalice Hamasa smatraju da su dva glavna kandidata Mašal, osnivač politibiora Hamasa koji je predvodio tu grupu od 2004. do 2017. i Halil al Haja, moćna figura u Hamasu koji je bio blizak sa ubijenim liderom.

15.57 Najmanje 25 Palestinaca ubijeno u novom vazdušnom napadu na školu u Gazi

Najmanje 25 Palestinaca je ubijeno a više njih je povređeno u novom izraelskom bombaškom napadu na školu koja služi kao privremeno sklonište u naselju Nasr u gradu Gaza, kao i napadu na grupu civila u naselju Zejtun.

Izraelski vojni avioni bombardovali su školu Hasan Salama u Nasru, a povređeni su prebačeni u baptističku bolnicu u Gazi, prenosi palestinska agencija Wafa.

Izraelska vojska izvela je dva udara u pojasu Gaze u poslednja 24 sata, pri čemu je ubijeno najmanje 33 Palestinca, a više od stotinu je ranjeno.

14.50 Ministarstvo zdravlja Gaze: Ubijeno više od 39.000 Palestinaca od 7. oktobra

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je od 7. oktobra u izraelskoj ofanzivi stradalo najmanje 39.583 Palestinca, a 91.398 povređeno, preneo je Reuters.

11.00 Najmanje 12 osoba poginulo u izraelskim napadima na Pojas Gaze

Najmanje 12 ljudi poginulo je jutros u izraelskim napadima na Pojas Gaze, uključujući najmanje četiri osobe koje su ubijene u izraelskom vazdušnom napadu na kamp u kojem su smešteni raseljeni Palestinci u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi.

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

 

Najmanje osam osoba, uključujući troje dece, poginulo je jutros u izraelskom napadu na kuću na severu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. Izraelske snage napale su jutros i šatorski kamp u dvorištu bolnice Al-Aksa u Deir al-Balahu, a u tom napadu ima i više povređenih osoba, rekli su zdravstveni zvaničnici, preneo je AP.

Bolnica u Deir al-Balahu je glavna medicinska ustanova koja radi u centralnom delu Pojasa Gaze, a tu se sklonilo hiljade Palestinaca koji su pobegli od sukoba u drugim delovima enklave.

10.46 Bajden opsovao Netanjahua nakon što mu je rekao da napreduju pregovori sa Hamasom

Američki predsednik Džozef Bajden opsovao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom telefonskog razgovora u četvrtak nakon što je Netanjahu rekao da napreduju pregovori Izraela o sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom i da će uskoro poslati delegaciju da nastavi pregovore, javio je izraelski Kanal 12.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Taj medij nije naveo izvore koji su to rekli, ali ističe da je Bajden na kraju telefonskog razgovora rekao izraelskom premijeru da ga ne uzima "zdravo za gotovo".

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

10.02 U napadu nožem u centralnom Izraelu ubijene dve osobe

Broj ubijenih u jutrošnjem napadu nožem, koji je izvršio Palestinac u gradu Holonu u centralnom Izraelu, povećao se na dve osobe nakon što je muškarac u 70-tim godinama, koji se nalazio u kritičnom stanju, preminuo, saopštili su izraelski zvaničnici. Još dve osobe povređene su u tom napadu, a na licu mesta ubijena je žena stara 66 godina, nakon čega je izraelska policija ubila napadača, Palestinca sa okupirane Zapadne obale, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP

 

Bezbednosni izvor rekao je da napadač nije imao dozvolu za ulazak u Izrael, kao i da je i ranije činio prekršaje u vezi sa bezbednošću.

Izvor je identifikovao napadača kao Amara Odeha (34), stanovnika grada Salfita na Zapadnoj obali. Palestinac je izbo žrtve nožem na tri različite lokacije pre nego što ga je ubio policajac, saopštila je Hitna pomoć.

09.48 SAD, Francuska i Velika Britanija pozvale svoje građane da napuste Liban

SAD, Francuska i Velika Britanija pozvale su svoje građane da napuste Liban zbog rastućih tenzija na Bliskom istoku nakon što su Iran i libanska militantna grupa Hezbolah najavili odmazdu za ubistva visokog zvaničnika te grupe i lidera palestinske militantne grupe Hamas za koja optužuju Izrael.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

AP/Mohammed Zaatari

 

09.00 Muškarac ubio ženu i ranio tri osobe u napadu nožem u centralnom Izraelu

Jedan Palestinac ubio je jutros stariju ženu i ranio još tri osobe u napadu nožem u gradu Holon u centralnom Izraelu nakon čega ga je ubila policija, saopštile su izraelske vlasti.

Jedna povređena osoba je u kritičnom stanju. U saopštenju se navodi da su brojne policijske snage prisutne na licu mesta i da se sprovodi opsežna pretraga helikopterom, preneo je Rojters.

Tajms of Izrael navodi da se pretražuje teren u potrazi za eventualnim saučesnikom napadača. Napad se dogodio u gradu Holon, nedaleko od glavnog grada Izraela, Tel Aviva.

08.21 Hezbolah saopštio da je lansirao desetine raketa na Izrael kao odgovor na napade

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je noćas lansirala desetine raketa "kaćuša" na Izrael. Hezbolah je naveo da je njegov najnoviji napad na naselje Bejt Hilel na severu Izraela odgovor na izraelske napade na sela Kfar Kila i Deir Siriane na jugu Libana u kojima su, kako tvrdi, ranjeni civili, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

Istovremeno, izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah tokom noći ispalio baražno oko 30 raketa iz Libana na Gornju Galileju. IDF navodi da je većinu raketa presreo sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", a da je jedna pogodila oblast Bejt Hilela, dok je nekoliko palo na otvorena područja, kao i da nema podataka o povređenima. Izraelska vojska tvrdi da je pogodila lanser koji je ispalio rakete iz oblasti Mardžajun u južnom Libanu, kao i drugu infrastrukturu Hezbolaha u blizini.

profimedia

 

08.12 Američki i izraelski zvaničnici: Iran bi mogao da napadne Izrael već u ponedeljak

Tri neimenovana američka i izraelska zvaničnika izjavila su da očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedeljak, preneo je američki portal Aksios. Američki zvaničnici rekli su da očekuju da će iranska odmazda biti većeg obima nego napad Irana na Izrael 13. aprila i da bi mogla da uključi i libansku militantnu grupu Hezbolah. Lideri Irana i Hezbolaha rekli su da će uzvratiti za ubistva glavnog vojnog komandanta te grupe Fuada Šukra i političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea za koja optužuju Izrael.

Američki general zadužen za američke snage na Bliskom istoku Majkl Kurila stigao je u region u subotu dok se nastavljaju pripreme za mogući napad na Izrael iz Irana u znak odmazde za ubistva Šukre i Hanijea, rekla su dva američka zvaničnika. Putovanje Kurile u region planirano je pre nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbolaha, ali se očekuje da će iskoristiti posetu da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. aprila, rekao je američki zvaničnik.

07.01 Hamas pokrenuo proces za izbor novog lidera

Palestinska militantna grupa Hamas koja upravlja Pojasom Gaze, saopštila je sinoć da je pokrenula "širok proces konsultacija" za izbor novog lidera svog pokreta nakon ubistva Ismaila Hanija, javlja Reuters.

Kako prenosi portal Njuarab, razgovara se o nekoliko potencijalnih naslednika, a najistaknutiji među njima je Kaled Mešal, koji je bio vođa grupe pre 2017. godine.

Još jedan potencijalni kandidat za lidera Hamasa je Halil Al Haja, koji je na poziciji zamenika lidera Hamasovog regionalnog politbiroa u Gazi, koji je ranije igrao ključnu ulogu u pregovorima o okončanju izraelskog napada na Gazu 2014. godine.

Pominje se i Musa Abu Marzuk, koji je jedno od najpoznatijih lica Hamasa i koji je bio zamenik predsednika Hamasovog političkog biroa od 1997. do 2014, a pre toga živeo 14 godina u SAD.

06.41 Izrael dva puta u kratkom razmaku gađao školu: Ubijeno najmanje 17 ljudi

Najmanje 17 Palestinaca je ubijeno, a više od 60 je ranjeno i nalazi se u kritičnom stanju posle izraelskog napada na školu u kojoj su smešteni raseljeni u naselju Šeik Radvan, u gradu Gaza, javlja Al Jazeera.

Volonteri, bolničari i spasilački timovi bili su u školi nakon prvog napada i imali su samo nekoliko minuta da se evakuišu pre nego što su pale još tri bombe.

Izraelske snage izvele su napade na nekoliko domova u južnom i centralnom Pojasu Gaze, a u Kan Junisu su ubijene tri žene i jedno dete, javila je palestinska agencija Wafa.

06.17 Izraelski avioni gađali zgrade u Libanu koje navodno koristi Hezbolah

Izraelski borbeni avioni gađali su nekoliko zgrada koje koristi Hezbolah u južnom Libanu u Tair Harfi i Kafr Kili, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). IDF su tenkovima, takođe, granatirale lokacije koje koristi Hezbolah u Rab al-Talatinu, preneo je Times of Israel.

Tanjug/AP

 

Sa druge strane, Hezbolah je preuzeo odgovornost za nekoliko raketnih napada na izraelske zajednice i položaje IDF duž granice, u gornjoj i zapadnoj Galileji.

06.03 Kipar se spreman da pomogne u evakuaciji stranaca sa Bliskog istoka

Kiparski ministar spoljnih poslova Konstantinos Kombos izjavio je da su kiparske vlasti u kontaktu sa diplomatskim misijama zemalja koje bi mogle da odluče da evakuišu svoje građane preko te države ako se rat između Izraela i Hamasa proširi i zahvati susedne zemlje.

Kombos je rekao da su agencije mobilisane u okviru akcionog plana Kipra za evakuaciju pod nazivom ESTIA, preneo je Katimerini.

On je kazao da postoji "ozbiljna opasnost" od daljeg širenja sukoba, što bi uticalo na ceo region.

Kombos je istakao da je uloga Kipra da "deluje kao most bezbednosti" u regionu u slučaju masovne evakuacije građana trećih zemalja sa Bliskog istoka. 

 

 

Komentari (0)

Svet