Planeta

"Hezbolah nije Hamas": Kako bi izgledala kopnena akcija Izraela u Libanu i da li bi Iran morao da reaguje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2024

-

08:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska izvršila je višestruke vazdušne napade širom pojasa Gaze. Osim ove enklave, vojska je dejstvovala i po jugu Libana. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu posetio je Golansku visoravan posle raketnog napada u kojem je ubijeno 12 ljudi i poručio da će odgovor Izraela biti oštar. 

Iranski predsednik Masud Pezeškijan rekao je u telefonskom razgovoru s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom da će eventualni izraelski napad na Liban imati ozbiljne posledice. Nakon raketnog napada na fudbalski teren na Golanskoj visoravni usledili su vazdušni udari izraelskog ratnog vazduhoplovstva. 

Na meti su se našli gradovi na jugu Libana, poput Šebe i Šakre. Usled rastućih napetosti na izraelsko-libanskoj granici posebno je bila upadljiva izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na račun Izraela. 

"Kao što smo ušli u Nagorno-Karabah i u Libiju, možda ćemo učiniti nešto slično i u Izraelu. Nema razloga zašto ne bismo to učinili. Moramo da budemo jaki da bismo mogli da preduzimamo ove korake", kazao je turski predsednik. 

Tanjug/AP Photo/Gil Eliyahu

 

Na reakciju Izraela nije se čekalo. Šef diplomatije Izrael Katz pozvao je NATO da isključi Tursku iz te organizacije. S druge strane, SAD podržavaju, kako kažu, pravo Izraela da se brani. 

"Izrael ima pravo da odgovori. Hezbolah je taj koji je počeo da puca po Izraelu još od oktobra. I mislim da to treba da imamo na umu. Ali niko ne želi rat širih razmera. Ja sam uveren da ćemo uspeti da izbegnemo takav ishod", rekao je portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi

U međuvremenu, ultranacionalistički demonstranti su upali u pritvorsku jedinicu Zde Teiman na jugu Izraela, nakon hapšenja devetorice vojnika pod sumnjom da su u ovom objektu zlostavljali zarobljenike iz Gaze. 

Lider opozicije, Jair Lapid, izjavio je da su demonstranti ovim činom učinili uslugu liderima Hamasa i Hezbolaha. 

Dautović: Hezbolah je mnogo jači nego 2006. a Iran bi bio primoran da reaguje 

O eskalaciji sukoba na Bliskom istoku za Euronews Srbija je govorio analitičar međunarodnih odnosa Mirko Dautović, koji smatra da bi Izrael vazdušnim udarima mogao da krene od Libana da pravi novu Gazu, ali da bi im kopnena intervencija teško uspela i da im verovatno neće biti dozvoljena. 

"Hezbolah nije Hamas. On razpolože sopstvenim arsenalom od oko 130.000 projektila. Hezbolah ima ozbiljnu vojsku, to je država unutar države, jača od države u kojoj je. Mislim da izazvati je nikome nije u interesu, pa čak ni Izraelu. Međutim, mora se reći, samo premijeru Benjaminu Netanjahuu je u ličnom interesu da se rat proširi i dodatno destabilizuje region. On je izuzetno nepopularan u Izraelu. Protiv njega se vode tri sudska procesa za korupciju. Protiv njega su se organizovale silne demonstracije, kada je pokušao da podjarmi sudsku vlast sopstvenom kabinetu", objasnio je motivaciju vlasti u Tel Avivu analitičar.
 
Dautović upozorava da je Hezbolah neuporedivo jači nego što je bio 2006. kada je Izrael poslednji put izvršio invaziju na Liban, kao i da bi Iran bio primoran da reaguje u slučaju izraelskog napada.

"Ipak, Hezbolah je njihov bitan saveznik, u tom njihovom lancu otpora, kako oni to nazivaju, zajedno sa Hutima, zajedno sa iračkim grupacijama. Siguran sam da bi Iran morao u tom slučaju da reaguje. Imate tu jednu vrstu ritualnog rata između Izraela i Hezbolaha", navodi analitičar.

Što se kapaciteta Hezbolaha tiče on kaže da je brojka od 130.000 projektila minimalna i da to nisu samo rakete kratkog dometa već i naoružanje srednjeg dometa.

"Pre mesec dana su organizovali jednu operaciju, a zvala se Hudud po ptici pupavcu, gde su poslali svoje dronove. Iznad Haife su leteli dronovi Hezbolaha, nenaoružani, sa kamerama, i to su onda postavili na internet. To je bio dokaz da su njihovi dronovi sad u stanju da prođu izraelsku protivazdušnu odbranu i da lete nad izraelskim gradovima. Taj dron je mogao da ima projektil, mogao je da ima ovaj eksploziv na sebi", rekao je Dautović.

Što se tiče napada na Golansku visoravan, u kojem je poginulo 12 dece, analitičar naglašava da se to nije desilo na izraelskoj teritoriji, niti da su stradali građani Izraela.   

"To je teritorija Sirije, koju je Izrael ilegalno anektirao i koju nijedna zemlja nije priznala do 2019. kada je Donald Tramp to uradio. Dakle, ta teritorija je ilegalno anektirana od strane Izraela i to je najblatantnija aneksija pre ovih ruskih aneksija ukrajinskih oblasti. Tako da, ta oblast je sirijska i deca koja su poginula nisu Izraelci, nisu izraelski državljani, nego su Druzi. To je nacionalno-religijska skupina, ali Druzi na Golanskoj visoravni su sirijski državljani", objašnjava analitičar.

Hezbolah, kako smatra Dautović, nije imao motiv da izvrši raketni napad jer su to deca njihovih saveznika, imajući u vidu da su ratovali na istoj strani kao snage sirijskog predsednika Bašara al Asada.

"Oni kažu da su hteli da gađaju vojni štab, jednu vojnu bazu, ali ta vojna baza nije uopšte blizu. To je bilo ciljano mesto. To mesto Maždal Šams je naseljeno mesto. Vi tu nemate vojnih baza, tako da nije mogla biti greška. Mi ne znamo zapravo, Izrael tvrdi da je to Falak 1 projektil na osnovu ostataka. Bilo bi dobro da se organizuje što pre nekakva istraga Ujedinjenih nacija. Imamo silne trupe Ujedinjenih nacija, mirotvorce. Tu je i srpski kontingent u blizini. On je samo 20 km udaljen od mesta incidenta. Tu imate Indijce, Fidžijance, imate čitavu mašineru Ujedinjenih nacija koja može tu da dođe i ustanovi kakav je projektil, odakle je došao, da ne bi bio još jedan namešteni incident u pitanju. Mislim da je to vrlo bitno da se odredi što pre, ne bismo li, dakle, utvrdili istinu i time stavili sve teorije zavere sa strane", kaže naš sagovornik.

TanjugAP/Hassan Ammar

 

Dautović je zatim pojasnio na šta je mislio kada je rekao da ne veruje da će Izraelu biti dozvoljeno da napadne, rekavši da je svrha Erdoganove izjave potencijalno stvaranje regionalne alijanse koja bi odvratila Izrael.

"Prvo, od zapada koristi nema. Naprosto, Zapad je toliko paralizovan kada se radi o Izraelu. Oni mogu samo da osuđuju i to je to što oni mogu da urade. Jedini način da se spreči dalje širenje jeste da se zapravo region ujedini i da se da do znanja Izraelu da ne može da napada Liban ili Siriju ili koju već zemlju. I tome služi upravo ta izjava Redžepa Tajipa Erdogana i izjava iranskog predsednika. Dakle, da oni mogu da izgrade nekakvu vrstu alijanse ili makar zajedničkog stava prema Izraelu da taj rat ne sme da se širi dalje", navodi analitičar.

On ipak naglašava da bi Turska mogla da interveniše jedino kopneno jer bi preko mora njene trupe bile uništene. 
 
"Dakle, ovde bi jedino moglo, ukoliko bi Turska preko Sirije i Libana poslala svoje trupe na granicu sa Izraelom. Ali za to bi bila potrebna podrška Irana, koji je zaštitnik i Damaska i Bejruta", kaže Dautović i dodaje da to ne deluje realno osim ako Turska i Iran ne sklope savez sa tim ciljem.

Komentari (0)

Svet