Planeta

Da li je Bajden zaista pobesneo zbog Gaze i izvređao Netanjahua? Zapaljivi detalji nove knjige o politici "iza kulisa"

Komentari

Autor: Euronews

09/10/2024

-

11:59

Da li je Bajden zaista pobesneo zbog Gaze i izvređao Netanjahua? Zapaljivi detalji nove knjige o politici "iza kulisa"
Da li je Bajden zaista pobesneo zbog Gaze i izvređao Netanjahua? Zapaljivi detalji nove knjige o politici "iza kulisa" - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Frustracija američkog predsednika Džozefa Bajdena izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom dostigla je tačku pucanja ovog proleća zbog Netanijahuovog ponašanja u ratu između Izraela i Hamasa, piše u eksplozivnoj knjizi poznatog američkog novinara Boba Vudvorda.

U knjizi "Rat", koja zvanično izlazi sledeće nedelje, navodi se da je Bajden izneo salvu vulgarnosti o Netanjahuu nakon što je izraelska vojska ušla u Rafu, nazvavši ga "lažovom“ i "lošim čovekom“, dodavši da izraelski lider "nema strategiju“, prenosi Euronews

Vudvord izveštava da je Bajden rekao da smatra da ga je Netanjahu redovno lagao, dodajući da je američki predsednik pretio da će uskratiti američko oružje nakon što je Netanijahu sve više pretio Hamasu.

Bajden je javno izrazio podršku Izraelu, suočen sa učestalim međunarodnim kritikama, dok Izrael nastavlja sa bombardovanjem pojasa Gaze gde je ubio više od 41.000 ljudi prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Portparolka Bele kuće Emili Simons rekla je novinarima u utorak da je "posvećenost koju imamo državi Izrael gvozdena“.

Ona je dodala da Bajden i Netanjahu imaju "dugotrajnu vezu". 

"Imaju veoma iskren i direktan odnos, a ja nemam komentar na te specifične anegdote", rekla je ona.

Tramp navodno poslao Putinu testove na kovid

U knjizi, koja se uglavnom oslanja na anonimne izvore, Vudvord takođe tvrdi da je Tramp poslao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu testove na kovid-19 za ličnu upotrebu na početku pandemije 2020. On piše da je Putin rekao Trampu da ne otkriva da mu je poslao testove, a Tramp je na kraju pristao.

Nekoliko medija javilo je 2020. da je Trampova administracija poslala respiratore i drugu opremu u nekoliko zemalja, uključujući Rusiju.

Trampov tim za kampanju odlučno je demantovao tu tvrdnju, insistirajući da Vudvord nije imao pristup Trampu, nazivajući optužbe "izmišljenim“ prema lokalnim medijima pozivajući se na portparola kampanje.

Tramp je ranije tužio Vudvorda zbog njegove knjige iz 2021. pod naslovom "Bes", koja je uključivala snimljene intervjue između njih dvojice, a Tramp je rekao Vudvordu da želi da "umanji značaj“ virusa kovid-19.

U predstojećoj knjizi, Vudvord takođe tvrdi da je Tramp imao više razgovora sa Putinom otkako je napustio funkciju.

Tramp je ranije bio pod lupom zbog svog odnosa sa Putinom. Jednom je ruskog lidera nazvao "prilično pametnim“ zbog njegove odluke da napadne Ukrajinu i često je javno kritikovao podršku SAD toj ratom razorenoj zemlji, tvrdeći da je Ukrajina trebalo da učini ustupke Rusiji pre nego što je napadnuta 2022.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet