Planeta

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izralski napad na školu Al-Avda u Kan Junisu, stradalo najmanje 29 osoba, među njima i deca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

10/07/2024

-

08:18

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izralski napad na školu Al-Avda u Kan Junisu, stradalo najmanje 29 osoba, među njima i deca
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izralski napad na školu Al-Avda u Kan Junisu, stradalo najmanje 29 osoba, među njima i deca - Copyright Tanjug AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska nastavila je kopnenu ofanzivu u glavnom gradu Gaze što je nateralo desetine hiljada Palestinaca da beže od borbi i traže sklonište na nekom drugom mestu. Najmanje 29 osoba ubijeno je u izraelskom napadu na školu Al-Avda u Kan Junisu, a među žrtvama ima najviše žena i dece, saopštila je Kancelarije za medije u Gazi. U još jednom napadu, na izbeglički kamp Bureidž u centralnom delu Gaze poginulo je devet osoba, uključujući najmanje petoro dece, preneli su regionalni mediji. Izrael je takođe napao Siriju. U vazdušnom napadu kod grada Banijas na obali Mediterana pričinjena je materijalna šteta, ali nije bilo povređenih ili poginulih. 

Ključni događaji:

  • Najmanje 29 poginulih u izraelskom napadu na školu u Gazi

  • Devetoro mrtvih u vazdušnom udaru na izbeglički kamp Bureidž
  • Izrael izvršio vazdušni udar na sirijski grad
  • Kirbi o pregovorima: I dalje postoje praznine između Izraela i Hamasa
  • IDF: Oko 40 raketa ispaljeno na Golansku visoravan

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

15.42 Francuska zabrinuta zbog izveštaja o napadu na školu u kampu u Gazi

rancuska je danas saopštila da je ozbiljno zabrinuo izveštaj u kojem je navedeno da je izraelska raketa pala na kamp u južnoj Gazi gde su se civili okupili da gledaju fudbalsku utakmicu u školi.

"Francuska izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi sa izveštajima u kojima je navedeno da je bilo nekoliko izraelskih vazdušnih napada na škole u ​​kojima su smeštena raseljena lica u Gazi, uključujući školu Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i školu koja je povezana sa latinskim patrijarhom u Jerusalimu", saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

13.00 Ganc: Fokus izraelske vojske trebalo je da bude preusmeren na Hezbolah u martu

Lider opozicione partije Nacionalno jedinstvo Beni Ganc izjavio je da je tražio da fokus izraelske vojske bude prebačen na Hezbolah na severnoj granici u martu, u vreme dok je još bio ministar u ratnoj vladi.

"Trebalo je da operativni napori budu preusmereni na sever u martu, kao što smo tražili”, rekao je on na godišnjoj konferenciji o ekonomskoj politici u Institutu Aron, dodajući da je visoka cena povratka talaca zatočenih u Gazi neophodna, preneo je "Times of Israel".

Ganc je ukazao da Izrael ne može sebi da dozvoli nastavak sukoba na severu i gubitak još jedne godine.

On je dodao da je došlo vreme da se odrede vojni ciljevi i infrastruktura u Libanu čiji je Hezbolah deo, kao i da Liban preuzme odgovornost.

"Nažalost, premijer Benjamin Netanijahu okleva i odbija da kao ratni cilj uvrsti povratak stanovnika sa severa njihovim kućama 1. septembra, i mi zbog toga plaćamo veoma visoku cenu", rekao je Ganc, misleći pri tom na datum početka školske godine i rok koji se pominjao za povratak stanovništva u domove na severu Izraela.

profimedia

 

11.45 U izraelskim vazdušnim udarima ubijeno 20 Palestinaca u centralnoj Gazi

U izraelskim vazdušnim udarima danas je ubijeno ukupno 20 Palestinaca u centralnom delu Gaze, uključujući šestoro dece i tri žene, naveli su bolnički izvori.

Neki od ubijenih nalazili su se u navodnoj "bezbednoj zoni" koju je proglasila izraelska vojska, dodaje se u saopštenju, preneo je AP. Napadi su usledili drugu noć za redom u centralnom gradu Deir al Balah i obližnjim izbegličkim kampovima u trenutku dok su se posrednici iz SAD, Egipta i Katara okupili u Dohi da bi pokušali da postignu sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

10.20 Napad na kamp i školu u Gazi

Euronews TV

10.01 Dva izraelska civila poginula u udaru rakete na Golanskoj visoravni

Dva izraelska civila su poginula u udaru rakete na Golanskoj visoravni u utorak uveče, saopštila je izraelska policija. Raketni napad Hezbolaha na Izrael, sa oko 40 projektila, izveden je nekoliko sati nakon što je jedan od njegovih operativaca ubijen u navodnom izraelskom napadu u Siriji, prenosi Tajms of Izrael Muškarac i žena poginuli su kada je raketa direktno pogodila vozilo u kojem su se nalazili, saopštile su iz spasilačke službe. Do sada je 12 civila ubijeno u Izraelu tokom višemesečnih sukoba sa Hezbolahom, navodi Tajms of Izrael.

Associated Press

09.02 Novi napad Huta na brod u Adenskom zalivu

Jemenski Huti izveli su novi napad na brod u Adenskom zalivu, poslednji u nizu na ovoj ključnoj ruti za pomorsku trgovinu, saopštio je danas Operativni centar za pomorsku trgovinu pri britanskoj vojsci. Kapetan broda prijavio je eksploziju u blizini plovila kod obale u jemenskom području Ništun, u blizini granice sa Omanom, navedeno je u saopštenju, preneo je AP.

Članovi posade broda, za koji nije objavljeno pod čijom zastavom je plovio, nisu povređeni.

U saopštenju Operativnog centra nije precizirano kako je došlo do eksplozije, iako je poznato da Huti koriste bespilotne letelice i rakete, kao i pomorske dronove. Huti su dan ranije preuzeli odgovornost za tri napada.

Pripadnici jemenskih Huta su tokom svoje kampanje gađali raketama i dronovima više od 70 plovila, a u tim napadima ubijena su četvorica mornara. Od novembra prošle godine zaplenili su jedan, a potopili dva broda.

U junu se broj napada Hutija na trgovačke brodove povećao i dostigao najviši nivo od decembra, navodi Informativni pomorski centar koji deluje pri Mornarici SAD.

Od januara je izvedena serija vazdušnih udara koje predvode SAD protiv Huta, a u napadima 30. Maja ubijeno je najmanje 16 a ranjeno 42 ljudi, saopštili su jemenski Huti.

Huti tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Britanijom u znak podrške militantnoj grupi Hamas u njenom ratu protiv Izraela u pojasu Gaze.

Mnogi od napadnutih brodova, međutim, imaju malo ili nimalo veze sa ratom Izraela i Hamasa, a neki od njih plovili su za Iran, navodi AP.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB

 

08.15 Huti gađali brod pod zastavom SAD u Arapskom moru

Jemenska militantna grupa Huti saopštila je danas da je gađala brod ''Maersk Sentosa'' u Arapskom moru, koristeći nekoliko balističkih i krilnih projektila.

"Američki brod Maersk Sentosa gađan je u Arapskom moru od strane pomorskih snaga i raketnih snaga (Huta) u zajedničkoj operaciji", rekao je Jahja Sarea, vojni portparol jemenske grupe, u televizijskom govoru.

Sarea je dodao da je grupa gađala brod ''Marathopolis'' u Arapskom moru i brod MSC ''Patnaree'' u Adenskom zalivu sa više dronova. Ranije u danas, brodska kompanija Maersk saopštila je da je jedno od njenih plovila, ''Maersk Sentosa'', prijavilo da je gađan letećim objektom na severu Adenskog zaliva.

Kompanija Maersk je za "Reuters" saopštila da nije prijavljeno da je bilo povređenih članova posade niti štete na brodu ili teretu.

Portparol kompanije sa sedištem u Kopenhagenu rekao je da je brod u pitanju jedno od njenih plovila pod zastavom SAD koji plovi za podružnicu Maersk-a. Istovremeno, Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO) navela je da je kapetan neimenovanog trgovačkog broda prijavio eksploziju u blizini broda oko 180 nautičkih milja istočno od jemenskog Ništuna. UKMTO je dodao da su brod i njegova posada bezbedni.

Militanti Huti od novembra napadaju na brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zalivu iz, kako tvrde, solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP

 

07.18 Bela kuća: Teheran podstiče proteste protiv rata u Gazi da podrije demokratiju SAD

Bela kuća optužila je danas Teheran da pokušava da iskoristi proteste u SAD protiv rata u Gazi da podrije demokratiju u toj zemlji, nakon što je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns upozorila da Iran pokušava da podstakne razdor u američkom društvu, prenosi "Reuters".

"Amerikanci širom političkog spektra, delujući iz dobre namere, nastojali su da izraze svoje nezavisne stavove o sukobu u Gazi. Sloboda izražavanja različitih stavova, kada se to radi mirnim putem, je od suštinskog značaja za našu demokratiju", rekla je potparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer na brifingu za novinare.

Istakla je da vlada ima dužnost da upozori američke građane o ''zlonamernim stranim uticajima'', kao i da će nastaviti da razotkriva pokušaje da se podrije demokratija u toj zemlji.

U upozorenju, koje je ranije danas izdala Hejns, navodi se da su se akteri, povezani sa iranskom vladom, predstavljali kao aktivisti na internetu u nastojanju da podstanu propalestinske proteste, pruživši demonstrantima finansijsku podršku.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

07.02 Izraelski napad na školu ubio najmanje 29 ljudi

Najmanje 29 osoba ubijeno je u izraelskom napadu na školu Al-Avda u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze, u kojoj su raseljeni Palestinci potražili sklonište, a među žrtvama ima najviše žena i dece, saopštila je Kancelarije za medije u Gazi.

U saopštenju se navodi da je ovaj napad usledio nakon što je izraelska vojska napala šest drugih kampova za raseljena lica u centralnim oblastima Gaze i da je u poslednjih nekoliko sati ubijno najmanje 60 ljudi, prenosi Al Jazeera.

06.51 Devetoro mrtvih u vazdušnom udaru na izbeglički kamp Bureidž

U izraelskom napadu na izbeglički kamp Bureidž u centralnom delu Pojasa Gaze poginulo je devet osoba, uključujući najmanje petoro dece, preneli su regionalni mediji. Lokalni izvori su potvrdili agenciji Vafa da su izraelske bombe ciljale okupljanje civila blizu kružnog toka Abu Rasas u kampu Bureidž, prenosi Al Jazeera.

06.44 IDF: Oko 40 raketa ispaljeno na Golansku visoravan

Izraelska vojska saopštava da je iz Libana lansirano oko 40 raketa na Golansku visoravan u poslednjem baražu. Jedna od raketa je direktno pogodila automobil u blizini raskrsnice Nafah, teško ranivši muškarca i ženu, kažu zdravstveni radnici.

06.39 Izrael izvršio vazdušni udar na sirijski grad

U izraelskom vazdušnom napadu kod sirijskog grada Banijas na obali Mediterana pričinjena je materijalna šteta, ali nije bilo povređenih ili poginulih, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, Izrael je izveo vazdušni napad iz pravca Mediterana, gađajući cilj u blizini Banijasa, prenosi Al Arabia News. Ovo je bio treći takav napad u području ovog grada od početka godine, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ova organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji navela je takođe da su dve izraelske rakete pogodile najmanje dve zgrade, od kojih jedna pripada bataljonu vazdušne odbrane.

06.11 Kirbi o pregovorima: I dalje postoje praznine između Izraela i Hamasa

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da i dalje postoje "praznine" između Izraela i Hamasa dok se pregovori o prekidu vatre nastavljaju u Kairu, prenosi Rojters.

Govoreći na brifingu, Kirbi je rekao da su direktor CIA-e Bil Berns i američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk bili u Egiptu, gde su se u ponedeljak sastali sa egipatskim, izraelskim i jordanskim kolegama. On je dodao da će narednih dana biti održani razgovori.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

"Radili smo na ovome veoma, veoma naporno. I još uvek ima nekih praznina koje su ostale na dve strane na pozicijama, ali ne bismo poslali tim tamo da nismo mislili da imamo pogodak ovde Pokušavamo da zatvorimo te praznine najbolje što možemo", dodao je on.

Komentari (0)

Svet