Fokus

Da li se sprema "Sinvarova oluja": "Pregovori o razmeni zarobljenika i zaustavljanju rata postaće teži i složeniji"

Komentari

Autor: Euronews

22/10/2024

-

16:09

Da li se sprema "Sinvarova oluja": "Pregovori o razmeni zarobljenika i zaustavljanju rata postaće teži i složeniji"
Da li se sprema "Sinvarova oluja": "Pregovori o razmeni zarobljenika i zaustavljanju rata postaće teži i složeniji" - Copyright Tanjug AP/Hatem Moussa, File

veličina teksta

Aa Aa

Lidera Hamasa Jahja Sinvar (62), koji se smatra odgovornim za stradanje više od 1.200 Izraelaca i napad 7. oktobra 2023. godine, ubila je Izraelska vojska prošle sedmice. I dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da je njegovim ubistvom "račun plaćen", ali da to ne znači da je rat gotov, politički vođa Hamasa Kaled Mašal koji je juče govorio na Sivarovoj komemoraciji, rekao je da će se Hamas i dalje zalagati za ostvarivanje prava palestinskog naroda i okončanje izraelske agresije.

Sinvar, koji je rukovodio napadima 7. oktobra, kako prenosi Euronews, bio je poslednji od visoko pozicioniranih zvaničnika Hamasa koji je ubijen u sukobu, a koji je takođe ubio više od 40.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Sinvar je proveo svoj život organizujući i učestvujući u borbama protiv Izraela pre nego što je imenovan za političkog šefa Hamasa kako bi nasledio Ismaila Hanijea, kojeg su Izraelci ubili u u Teheranu 31. jula, mada nikada nisu preuzeli odgovornost. Više o tome ko je Jahja Sinvar pročitajte u odvojenom tekstu.

Odajući počast Sinvaru, putem video linka na komemoraciji u Istanbulu u ponedeljak, Mašal je dodao da je Izrael "pokušao da Sinvaru nametne mračnu sudbinu, ali mu je Bog dao nasleđe dostojanstva; živeo je nepokolebljivom hrabrošću i umro časno", preneo je Euronews.

U video obraćanju, Mašal je rekao da će Hamas "ostati lojalan svom putu mučenika, principima,  vrednostima i strategijama u borbi i otporu", nastavljajući da grupa, "koju Velika Britanija, SAD i EU klasifikuju kao teroristička organizacija, izdržala put decenijskom otporu".

Njegovo obraćanje, kako prenosi Euronews, sugeriše da Hamas neće odustati od borbe.

Inače, krajem prošle sedmice, Kaled Mešal, imenovan je za vršioca dužnosti lidera tog militantnog pokreta. Mašal je sada je odgovoran za svu komunikaciju sa ključnim stranama uključenim u pregovore i pitanja zarobljenika, preneo je libanski TV kanal.

Izvori su potvrdili LBCI-ju da je rukovodstvo Hamasa obavestilo turske, katarske i egipatske zvaničnike o Sinvarovoj smrti tokom operacije Tel al-Sultan. Pored toga, naveli su da su o ubistvu Sinvara i njegovom uticaju na pregovore i potencijalnom prekidu vatre razgovarali američki državni sekretar Entoni Blinken i katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeia Mohamed bin Abdulrahman Al Tanij.

Hamas je saopštio da će nakon ubistva Sinvara pregovori o razmeni zarobljenika i zaustavljanju rata "postati sve teži i složeniji".

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u četvrtak zvanično objavile da je Sinvara, koji se smatra glavnim idejnim organizatorom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine, ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze.

Iskusan vođa

Kako prenosi Euronews, Kaled Mašal je navikao da preuzima liderske pozicije u Hamasu, pošto je dva puta ranije bio predsednik njegovog političkog biroa.

profimedia

Kaled Mašal

Rođen 1956. u Silvadu na Zapadnoj obali koju kontrolišu Jordanci, Mašalova porodica je pobegla u Jordan, a zatim u Kuvajt posle Šestodnevnog rata 1967. U Kuvajtu se pridružio konzervativnom pokretu Muslimansko-bratstvo još u školi, čime je započeo njegov put u radikalnoj politici.

Nakon što je radio kao nastavnik fizike u Kuvajtu, postao je jedan od osnivača Hamasa kada je formiran 1987. godine, a prvi put je postao predsednik njegovog Političkog biroa 1996. godine, na mestu koje će zadržati do 2017.

Godinu dana nakon što je preuzeo funkciju, umalo je ubijen u neuspešnom pokušaju atentata od strane izraelskih snaga bezbednosti, Mosada, što je kasnije opisao kao "glasan zvuk u mom uhu... kao bum, kao strujni udar".

Jedno vreme, Mašal je viđen kao umerena ličnost unutar Hamasa, otvorena za "trajni prekid vatre" sa Izraelom u zamenu za palestinsku državu u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali. Položaj koji se sada smatra neodrživim.

Nakon smrti Ismaila Hanijeha u eksploziji u Teheranu u julu, Mašal je ponovo preuzeo dužnost predsednika Političkog biroa dok ga nije nasledio Sinvar. Preuzevši vlast nakon Sinvarove smrti, Mašalova politika mogla bi da postane "tvrdokornija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet