Fokus

Napadi na UNIFIL: Netanjahu traži da napuste baze, Gutereš kaže da se napadi mogu posmatrati kao ratni zločin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

18:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu našle su se pod tenkovskom i streljačkom vatrom izraelskih snaga.

Napadu je prethodilo upozorenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua mirovnim snagama da se povuku pet kilometara od izraelsko-libanske granice.

"Želeo bih da direktno apelujem na generalnog sekretara UN - vreme je da uklonite UNIFIL iz Hezbolahovih uporišta i iz područja borbenih dejstava. IDF je to više puta tražio i nailazio na ponovljena odbijanja, sve u cilju pružanja živog štita teroristima Hezbolaha. Vaše odbijanje da evakuišete vojnike UNIFIL-a čini ih taocima Hezbolaha. Time su ugroženi i oni i životi naših vojnika. Žao nam je zbog ranjavanja mirovnjaka i činimo sve što je u našoj moći da to sprečimo", rekao je Netanjahu.

Napad je naišao na osude mnogih zvaničnika, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da napadi na mirovne snage mogu da predstavljaju ratni zločin.

"Mirotvorce moraju da zaštite obe zaraćene strane, a ono što se dogodilo je očigledno za svaku osudu. Naravno, bilo je reakcija sa mnogih strana u znak solidarnosti sa mirovnjacima koji su ranjeni. Veoma jasna poruka Izraelu da je ovaj incident neprihvatljiv i da ne sme da se ponovi.

Plava linija koju obezbeđuju mirovne snage dugačka je 120 km. Reč je o mirovnoj misiji sa najviše poginulih plavih šlemova.

Od njenog uspostavljanja 1978. nastradalo je 332 pripadnika mirovnih snaga.

Kometarišući trenutna dešavanja na jugu Libana, gde se vode borbe između izraelskih snaga i militanata Hezbolaha, za Euronews Srbija je govorio Momir Turudić, urednik Oko portala na RTS-u.

Turudić: Prvi napadi IDF na UNIFIL su jedna vrsta upozorenja

Na pitanja kako je moguće da se dogodi napad na mirovnjake i da li ovaj napad na neki način predstavlja pritisak da se oni povuku sa granice Libana i Izreala dublje u teritoriju Libana, Turudić kaže da je to očigledno slučaj od samog početka.

"To je očigledno od samog početka. Izrael na neki način pokušava da potisne misiju UNIFIL-a što dalje, otvarajući sebi prostor za širu intervenciju bez, tako da kažemo, ikakvog nadzora. Ta misija, kao što smo već čuli, zaista je bila smrtonosna svih ovih decenija, jako dugo postoji. Međutim, čini se u ovom trenutku da je opasnost po živote svih učesnika u misija,  znamo da tamo ima i naših vojnika, najveća od samog početka, od kada je misija uspostavljena", ističe Turudić.

Euronews Srbija

 

Premijer Netanjahu je tražio od Gutereša da povuče mirovnjake sa juga Libana, zato što ih, navodno, Hezbolah koristi kao štit. Na pitanje kakve bi bile posledice povlačenja UNIFIL-a, Turudić kaže da je UNIFIL taj koji održava krhki mir na tom delu teritorije, i da bi bez te misije situacija bila neuporedivo teža.

"Taj krhki mir koji UNIFIL održava je mnogo puta narušen svih ovih decenija, ali u svakom slučaju da nije tu ovih mirovnih snaga, situacija bi bila mnogo gora i oni su, kao i na mnogim drugim mestima u svetu, ostali neka vrsta garancije da se situacija neće potpuno oteti kontroli, odnosno da neće doći, mada je u ovom trenutku to teško reći da nije već do toga došlo, do totalne eskalacije i totalnog rata, jer se on već uveliko vodi", kaže on i dodaje:

"Međutim, ove poruke Benjamina Netanjahua su nedvosmislene i ovi napadi jednostavno nisu bili slučajni. To je neka vrsta, videli smo, upozorenja, jedan napad, drugi napad, provaljivanje kapije baze tenkovima i onda ove posljednje Netanjahuove reči da traži da se mirovne snage povuku odmah i zaista će biti, neću reći interesantno, ali biće teško Ujedinjenim nacijama da odluče šta raditi. Videli smo da su prve reakcije bile i kod jednog i kod drugog napada povređeni vojnici, da se oni neće povući. Međutim, ukoliko nasilje bude eskaliralo, ukoliko bude došlo do daljih tragičnih slučajeva ili do pogibija vojnika, pitanje je šta će se desiti i da li će UN proceniti da je ipak bolje da svoje snage izvuku, da ne budu pod direktnim udarom, a nisu obučeni za borbu u svakom slučaju i nisu predviđeni da se bore ako budu napadnuti na takav način", kaže on.

Euronews Srbija

"Srpski vojnici su deo misije UNIFIL i o eventualnom povlačenju će odluku doneti UN"

Situacija u kojoj se našlo osoblje UNIFIL-a je teška i za našu zemlju, s obzirom da je tamo raspoređeno dve stotine naših mirovnjaka. U odgovoru za Evronews Srbija, Ministarstvo odbrane je reklo da vojnici ne mogu bez preke potrebe da napuštaju bazu.

Na pitanje koje bi poteze trebalo Srbije da povuće u ovoj situaciji, Turudić ističe da je u pitanju misija kojom upravlja UN, te će oni i doneti odluku o eventualnim daljim koracima.

"Pa Srbija je poslala svoje snage u okviru misije UNIFIL-a, tako da ne verujem da je tu moguće  povlačiti neke unilateralne poteze, odnosno sam odlučivati šta da se radi i povlačiti svoje snage, što je moguće. Naravno, videli smo reakcije iz Italije, iz Francuske, videli smo reakcije iz država  iz kojih su bili vojnici koji su povređeni. Međutim, za sada Ujedinjene nacije će sigurno vršiti koordinaciju i donosiće odluke na nekom zajedničkom nivou, šta će se raditi. A dosta je interesantno da iz svih prethodnih godina pripadnici misije, uglavnom kada su govorili za medije,  kada im je bilo dozvoljeno govoriti za medije, su govorili da nisu imali nikakvih problema u svom radu u smislu konflikta sa lokalnim stanoništvom. Iako se nalaze na mestu koje se odlikuje izuzetnim napetostima. Ipak, nisu imali takve vrste problema sa lokalnim stanoništvom i saradnja je, u principu, bila jako dobra, mada je ovo potpuno drugačija situacija", objašnjava Turudić.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Mirovnjaci se šalju da bi održavali mir na nekoj teritoriji, a često postanu žrtve. I Gutereš je rekao da bi ovakva vrsta napada mogla da bude okarakterisana kao ratni zločin.

Na pitanje kako se dalje postupa nakon ove izjave i koji su dalji koraci, Turudić kaže da su te reči Gutereša s druge strane vrsta upozorenja zaraćenim stranama.

"Mislim da je ova izjava Gutereša neka vrsta upozorenja da se takve situacije ne bi ponavljale i da ne bi dolazilo do dalje eskalacije. Tako da u tom smislu neka vrsta optužbe za ratne zločine, za ovakve napade, ne vjerujem da će do toga doći. S druge strane, bez obira šta Guterreš govori i videli smo šta govori Netanijahu, što je u ovom trenutku mnogo važnije, Izrael traži bezuslovno povlačenje vojske i zbog toga bojim se da će situacija u tom smislu dalje eskalirati. Odnosno da će doći do još većeg pritiska na mirovne snage, da se pomere ili da  makar ovo što traže Izraelci, makar tih pet kilometara koliko oni traže od njih, ako ne potpuno uklananje misije sa juga Libana", kaže on.

Ovo je posebno oštra retorika Izraela prema Guterešu još od iranskog napada. Na pitanje zbog čega je to tako, Momir Turudić kaže da je situacija takva zbog Guterešovih osuđujućih reči na dešavanja u Gazi.

"Zato što je Gutereš nedvosmisleno osuđivao mnogo toga što se dešavalo u pojasu Gaze, videli smo da i kod Netanijahua i kod pripadnika njegove vlade, neću reći da su živci tanki, ali više nema razgovora u rukavicama. Guterešu je formalno zabranjen ulazak u Izrael, zbog svih tih izjava, videli smo da je Izrael od samog početka forsirao priču da UN u velikoj meri, ili bar deo UN, forsira antisemitizam, pritom tumačeći svaku izjavu, svaku vrstu osude kao napad na čitav Izrael i na čitav jevrejski narod, tako da Gutereš je tu najistaknutiji kao generalni sekretar", zaključuje novinar Momir Turudić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet