Fokus

Reuters: Safiedin najverovatnije naslednik Nasrale u Hezbolahu

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2024

-

18:10

Reuters: Safiedin najverovatnije naslednik Nasrale u Hezbolahu
AP/Bilal Hussein - Copyright AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Hašem Safiedin, za koga Izrael tvrdi da je ubijen, široko se smatra verovatnim naslednikom ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralae, a iako nije tako dobro poznat kao Nasrala, Izrael ga vidi kao vodeću metu u libanskoj organizaciji koju smatra terorističkom, piše danas Reuters.

Safiedin je preuzeo istaknutu ulogu govoreći u ime Hezbolaha tokom godinu dana neprijateljstava sa Izraelom, govoreći o sahranama i drugim događajima koje je Nasrala dugo izbegavao iz bezbednosnih razloga.

On je bio prvi zvaničnik Hezbolaha koji je javno govorio nakon što je palestinski saveznik te grupe Hamas napao južni Izrael 7. oktobra, pokrenuvši sukob u Gazi u koji se uključio libanski šiitski islamistički pokret u paralelni sukob sa Izraelom.

Fizička sličnost sa Nasralom

Safiedin je na mitingu 8. oktobra 2023. u južnom predgrađu Bejruta rekao da su "puške i naše rakete sa vama i vašom grupe".

"Sve što imamo je kod vas", izjavio je Safiedin.

Kao i Nasrala, Safiedin nosi crni turban koji označava njegov status "sajeda", ili potomka proroka Muhameda. Ima jaku fizičku sličnost sa Nasralom, navodi Reuters.

Potiče iz ugledne libanske šiitske porodice, a rođen je na pretežno šiitskom jugu zemlje.

Safiedin je studirao na verskim bogoslovijama u iranskom gradu Komu pre nego što se vratio u Liban 1990-ih da bi preuzeo liderske dužnosti u grupi.

Održavao je jake veze sa Hezbolahovim pristalicama u Iranu.

Njegov sin Rida oženjen je ćerkom pokojnog iranskog generala Kasema Sulejmanija, šefa Kuds snaga iranske Revolucionarne garde, sve dok nije ubijen u američkom napadu dronom u Bagdadu 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet