Fokus

Hezbolah prvi put podržava napore Libana za prekid vatre dok Izrael pojačava ofanzivu

Komentari

Autor: CNN

08/10/2024

-

16:57

Hezbolah prvi put podržava napore Libana za prekid vatre dok Izrael pojačava ofanzivu
Hezbolah prvi put podržava napore Libana za prekid vatre dok Izrael pojačava ofanzivu - Copyright Tanjug/AP Photo/Gil Eliyahu

veličina teksta

Aa Aa

Hezbolah podržava napore usmerene ka postizanju primirja u Libanu, rekao je u danas njegov najviši zvaničnik, što je prvi put da je grupa javno podržala primirje, a nije ga uslovila zaustavljanjem rata u Gazi, prenosi CNN.

"Podržavamo političke napore koje vodi (predsednik parlamenta Nabih) Beri pod zastavom postizanja primirja. Kada primirje bude čvrsto uspostavljeno i diplomatija bude mogla da ga postigne, razgovaraće se o svim ostalim detaljima i odluke će se donositi u saradnji", rekao je zamenik generalnog sekretara Naim Kasem.

Tanjug/AP Photo/Gil Eliyahu

 

Libanski Hezbolah počeo je da puca na Izrael 8. oktobra prošle godine kako bi pokazao solidarnost sa Hamasom, koji je dan ranije pokrenuo napad na Izrael iz Gaze. Hezbolah je ranije saopštio da će prekinuti napade na Izrael tek kada bude postignut prekid vatre sa Hamasom u Gazi. Izrael je, međutim, insistirao da Hezbolah odvoji svoj sukob sa Izraelom od tekućeg rata sa Hamasom.

U svom govoru povodom prve godišnjice Hezbolahovog učešća u ratu, Kasem nije pomenuo prekid vatre u Gazi kao uslov za postizanje istog u Libanu. To je bio drugi Kasemov govor otkako je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha krajem prošlog meseca. Izrael je od tada vršio ograničene kopnene upade u južni Liban gađajući Hezbolah, koji je nastavio da ispaljuje rakete na severni Izrael.

Nabih Beri, lider šiitske partije Amal koja je u savezu sa Hezbolahom, bio je ključna figura u pregovorima o prekidu vatre uz posredovanje zapadnih zemalja.

Veći deo Kasemovog govora imao prkosan ton

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib rekao je za CNN prošle nedelje da je Nasralah pristao na privremeni prekid vatre na koji su pozvali američki predsednik Džo Bajden, njegov francuski kolega Emanuel Makron i drugi saveznici tokom prošlomesečne Generalne skupštine UN. Ubrzo nakon toga, Izrael ga je ubio.

Američki zvaničnici rekli su za CNN da Bajdenova administracija ne pokušava aktivno da oživi sporazum i da se pomirila sa pokušajima da oblikuje i ograniči izraelske operacije u Libanu i protiv Irana, umesto da zaustavi neprijateljstva.

Tzipi Hotovely, izraelski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je u intervjuu za Sky News u nedelju da Nasralah nije pristao na prekid vatre i nazvala Bou Habibovu tvrdnju "smešnom".

Uprkos odobravanju pregovora o prekidu vatre, veći deo Kasemovog govora imao je prkosan ton, naglašavajući spremnost i sposobnost Hezbolaha da nastavi svoju borbu protiv Izraela.

"Ako neprijatelj nastavi svoj rat, tada će bojno polje biti odlučujuće, a bojno polje pripada nama"“, rekao je on.

U međuvremenu, Hezbolah je lansirao veliku baraž raketa ka izraelskim gradovima Haifi i Kirjatu, jedne od najvećih u gradu od početka rata. Rakete su ispaljene iz Libana u dva odvojena baraža, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Dok su brojne rakete presretnute ili pale na otvorenim područjima, prema vojsci, najmanje dve zgrade u Kirijat Jamu i Kirijat Mockinu su direktno pogođene, navodi se u saopštenju.

Ranije u utorak, izraelska vojska je saopštila da je proširila svoje "ograničene, lokalizovane, ciljane operacije" na jugozapadni Liban.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet