Planeta

uživo KRIZA NA BLISKOM Teroristički napad na jugu Izraela: Poginula jedna osoba, 10 povređeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2024

-

08:27

KRIZA NA BLISKOM Teroristički napad na jugu Izraela: Poginula jedna osoba, 10 povređeno
KRIZA NA BLISKOM Teroristički napad na jugu Izraela: Poginula jedna osoba, 10 povređeno - Copyright Tanjug/AP/Hassan Ammar/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Kriza na Bliskom istoku se sve brže pretvara u opšti rat, dok Izrael intenzivira udare na Liban i Siriju, spremajući se za napad na Iran koji može da usledi svakog časa. Libanska državna Nacionalna novinska agencija (NNA) kaže da su izraelski ratni avioni izveli četiri "veoma nasilna” vazdušna napada na južna predgrađa libanske prestonice, koja su česta meta Izraela. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obećao je da će uzvratiti Iranu zbog napada balističkim projektilima u utorak. Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je sinoć da žali zbog izbora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Libanu, posebno "kopnenih operacija". Netanjahu je rekao da je "sramota" poziv francuskog predsednika na embargo na oružje Izraelu. Militantna grupa Hezbolah saopštila je da su vesti koje zapadne zemlje objavljuju o toj grupi "lažne" i da predstavljaju "psihološki rat".

Ključni događaji:

  • Izrael tokom noći izveo silovite vazdušne udare na Bejrut
  • Hezbolah optužio zapadne medije za psihološki rat
  • Makron žali zbog odluke Netanjahuo da napadne Liban
  • Netanjahu nazvao "sramotnim" poziv Makrona na embargo na oružje Izraelu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

14.58 Jedna osoba poginula, 10 povređeno u terorističkom napadu na jugu Izraela

Jedna osoba je ubijena, a 10 je povređeno danas u terorističkom napadu u gradu Virsaveji na jugu Izraela, saopštila je Hitna pomoć Magen David Adom. Kako se navodi, napad se dogodio na centralnoj autobuskoj stanici, a 25-godišnja žena podlegla je povredama nanetim vatrenim oružjem, preneo je Tajms of Izrael. Hitna pomoć je navela da je napadač ubijen.

13.55 Nikolić: Na Izrael se ne može gledati samo iz zapadnog ugla

Počasni konzul u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je danas da je veliki broj mobilisanih rezervista i da nema porodice čiji član bliže ili dalje rodbine nije sada na položaju u crvenom delu, kao i da se na Izrael ne može gledati samo iz zapadnog ugla, već se mora prodreti u ono što, kako kaže, to društvo znači.

"O Izraelu kao i o arapskom svetu ne može se razmišljati i gledati samo isključivo iz evropskog, odnosno eurocentričnog ili zapadnog ugla, mora se prodreti u ono što ovo društvo znači, a to su osnovi religije judaizma, to su osnovi ovdašnje kulture i to je ta svakodevna bojazan za sutra u onom egzistencijalnom smislu", rekao je Nikolić za Tanjug.

Euronews Svet

 

On je dodao da se sada rasprava i polemika uglavnom vodi oko toga da li se bazirati na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1701, koja je predviđala razdvajanje trupa, odnosno demilitarizaciju paravojnih formacija severno od reke Litani ili se više ograničiti na onaj bliži pojas koji sada sa severne strane linije razgraničenja između Libana i Izraela bi omogućio ipak neku vrstu bezbednijeg života u tim, ne samo napuštenim, nego u velikoj meri i porušenim i oštećenime naseljima.

"Sve te kritike koje dolaze od lidera širom sveta ovde se doživljavaju mnogo dublje i za razumevanje istog je potrebno jedno solidno vladanje onim elementima koji čine zaista osnov ovog društva", izjavio je Nikolić.

On je rekao da je stanje tokom poslednje noći prilično slično stanju kakvo je bilo tokom prethodna dva dana.

"Raketiranjima i prodorima bezpilotnih letelica bili su izloženi uglavnom severni deo zemlje i severni deo centralnog dela zemlja, a pre svega treći najveći grad Izraela i severna mediteranska luka Haifu", rekao je Nikolić.

13.24 Izraelska vojska izdala nova upozorenja za evakuaciju u južnom Libanu

Izraelska vojska (IDF) izdala je danas nova upozorenja za evakuaciju oko 25 oblasti na jugu Libana. Stanovnici tih oblasti pozvani su da se bez olaganja evakuišu severno od reke Avali, prenosi Rojters. Izrael je, osim vazdušnih udara na Liban, od 1. oktobra pokrenuo kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

13.02 U propalestinskim protestima u Rimu povređeno 30 policajaca i četiri demonstranta

Oko 30 policajaca i četiri demonstranta povređeni su u sukobima tokom subotnjih propalestinskih protesta u Rimu, prenose italijanski mediji. U centralnom delu Rima maskirani demonstranti su bacali kamenje, flaše i petarde na policiju koja je odgovorila palicama, vodenim topovima i suzavcem, prenosi agencija Ansa. Tokom dana je na trgu u Rimu gde su protesti održani legitimisano 1.600 osoba, a 19 je odvedeno u policijsku stanicu.

10.13 Pogunule najmanje 24 osobe

Najmanje 24 osobe su rano jutros poginule, a 93 ranjene u izraelskim vazdušnim udarima na džamiju i školu koja je pretvorena u sklonište u Gazi, saopštila je vladina kancelarija za medije kojom upravlja Hamas. Vazdušni udari su izvedeni u blizini bolnice El Aksa u centralnom delu pojasa Gaze, preneo je Rojters. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvršeni precizni udari na teroriste Hamasa u komandnim centrima u školi Ibn Rušd i džamiji Šuhada el Aksa u Deir el Balahu.

08.20 U izraelskom napadu na džamiju u Gazi poginula 21 osoba

U izraelskom napadu na džamiju u centralnom delu Pojasa Gaze poginula je 21 osoba, saopštili su civilna odbrana i predstavnici lokalne bolnice. Na snimcima koje je objavio CNN vide se haotične scene dok osoblje civilne odbrane i medicinski radnici izvlače žrtve iz ruševina džamije koristeći samo svetlost svojih mobilnih telefona.

profimedia

 

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela napad, navodeći da je meta bio Hamasov komandni i kontrolni centar. Ministarstvo za verska pitanja u Pojasu gaze saopštilo je u subotu da je izraelska vojska tokom jednogodišnjeg sukoba u Pojasu Gaze uništila 814 džamija, tri crkve i 19 grobalja.

07.55 Hezbolah: Raketama smo napali izraelske vojnike na severu Izraela

Libanska grupa Hezbolah saopštila je rano jutros da je raketama gađala izraelske vojnike u naselju Al-Manara i okolini na severu Izraela u, kako je navedeno, "znak podrške palestinskom narodu i odbrane Libana".

Hezbolah je takođe naveo da je gađao izraelske snage u toj oblasti dok su "evakuisale ranjene i ubijene vojnike", prenosi CNN.

07.34 IDF:Gađali smo skladišta oružja Hezbolaha u Bejrutu, 30 projektila ispaljeno iz Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su protekle noći gađale lokacije u Bejrutu na kojima se, kako tvrde, nalaze skladišta oružja libanske grupe Hezbolah i druga "teroristička infrastruktura".

"Vazdušnim napadima prethodili su sveobuhvatni koraci kako bi se ublažila šteta po civile, uključujući upozorenje o pretećim udarima", navedeno je u saopštenju, prenosi CNN. Dodaje se da će IDF nastaviti punom parom da gađa vojne objekte Hezbolaha. Izraelska vojska je navela i da je rano jutros oko 30 projektila ispaljeno na izraelsku teritoriju iz Libana i da su neki projektili presretnuti, prenosi Tajms of Izrael.

07.02 Izrael tokom noći izveo silovite vazdušne udare na Bejrut

Libanska državna Nacionalna novinska agencija (NNA) kaže da su izraelski ratni avioni izveli četiri "veoma nasilna" vazdušna napada na južna predgrađa libanske prestonice, koja su česta meta Izraela.

 

 

Izrael je takođe izvršio napad na oblast Šueifat, u brdima na jugoistoku, neposredno iznad južnih predgrađa Bejruta.

Oblaci dima su se mogli videti iznad ciljanih područja, saopštila je NNA.

06.49 Hezbolah optužio zapadne medije za psihološki rat

Militantna grupa Hezbolah saopštila je da su vesti koje zapadne zemlje objavljuju o toj grupi "lažne" i da predstavljaju "psihološki rat".

Kako je navedeno u saopštenju te grupe, neki mediji "objavljuju vesti koje se pripisuju izvorima unutar Hezbolaha u vezi sa sudbinom zvaničnika Hezbolaha nakon vazdušnih napada na južna predgrađa", misleći i na agenciju Frans pres, koja se u svojim saopštenjima poziva na "visokorangirane izbore" Hezbolaha, prenela je TV Al Majadin.

U saopštenju je takođe objašnjeno da "nema takvih izvora u Hezbolahu" i da se stav grupe uvek objavljuje u zvaničnom saopštenju Hezbolahovih medija za odnose sa javnošću.

06.31 Netanjahu nazvao "sramotnim" poziv Makrona na embargo na oružje Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je "sramota" poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na embargo na oružje Izraelu.

"Dok se Izrael bori protiv varvarskih snaga koje predvodi Iran, sve civilizovane zemlje treba čvrsto da stoje na strani Izraela. Ipak, predsednik Makron i drugi zapadni lideri sada pozivaju na embargo na oružje protiv Izraela. Sram ih bilo", rekao je Netanjahu, a preneo Times of Israel.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Netanjahu je obećao da će Izrael pobediti "sa ili bez podrške".

"Ali njihova sramota će se nastaviti dugo nakon pobede u ratu", istakao je Netanjahu.

On je rekao da Izrael brani civilizaciju od onih koji žele da svima nametnu "mračno doba fanatizma".

"Budite uvereni, Izrael će se boriti dok bitka ne bude dobijena – za naše dobro i zarad mira i bezbednosti u svetu", naglasio je Netanjahu.

06.04 Makron žali zbog odluke Netanjahuo da napadne Liban

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je sinoć da žali zbog izbora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Libanu, posebno "kopnenih operacija".

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

"Žalim što je premijer Netanjahu doneo drugačiji izbor (od predloženog prekida vatre od Pariza i Vašingtona), preuzeo tu odgovornost, posebno za kopnene operacije na libanskoj teritoriji", izjavio je Makron na konferenciji za novinare povodom zatvaranja 19. Samita Frankofonije u Parizu, preneo je magazin "La depeš".

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet