Fokus

Kako bi mogla da izgleda oštra reakcija Izraela na raketni napad Irana: Na meti bi se mogla naći i nuklearna postrojenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2024

-

19:00

Kako bi mogla da izgleda oštra reakcija Izraela na raketni napad Irana: Na meti bi se mogla naći i nuklearna postrojenja
Kako bi mogla da izgleda oštra reakcija Izraela na raketni napad Irana: Na meti bi se mogla naći i nuklearna postrojenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Napad Irana 1. oktobra uveče kada je lansirano skoro 200 projektila prema Izraelu sigurno da neće ostati bez odgovora. Bio je to drugi napad Irana ove godine, nakon što je u aprilu ispalio stotine projektila i dronova na Izrael. Dakle, pitanje ravnoteže snaga nije da li će doći do dogovora, već kada i kako.

Vanredna sednica koja je sazvana od strane premijera Benjamina Netanjahua Izraela završena je sinoć malo pre devet sati, a trajala je više od dva i po sata. Odluka koja je doneta, iako ne jednoglasno, jeste da Tel Aviv odgovori Teheranu odlučno, što znači da se ponovo isključuju preporuke - indirektne i direktne iz SAD koje traže "proporcionalan" odgovor.

Koji su mogući ciljevi Izraela?

Ciljevi Izrael grupišu se strateški u tri glavne kategorije, uključujući međutim i dodatne kritične parametre koji, ako budu pogođeni, mogu uticati na mnogo više zemalja osim Irana.

Osnovni i stalni cilj Izraela tokom godina su vojne instalacije Irana. Baze iz kojih je ispaljeno na stotine balističkih raketa koje je Iran poslao u utorak uveče ka Izraelu, su evidentno na udaru izraelskih borbenih aviona. Informacije o tim bazama izraelske vlasti verovatno već imaju, bilo putem sopstvenih nadzornih sistema i satelita, bilo putem svojih američkih saveznika.

Baze Iranske Revolucionarne Garde na granici van Teherana takođe su deo ovog plana, jer osim lansirnih rampi za balističke rakete, prema navodima Izraela, postoje i brojni borbeni avioni koji nisu deo zvanične vojske zemlje. Ako Izrael izabere ovaj put, nije isključeno da će pokušati da eliminiše i neke od vodećih vojnih figura Irana kroz ciljane napade, čak i unutar glavnog grada Irana.

Izrael će, vrlo verovatno osim vojnim napadima, izabrati da udari i ekonomskim sredstvima na Teheran. Iran ima veliki petrohemijski sektor, velike elektrane, kao i značajna brodogradilišta. Ako Izrael odluči da napadne ove tačke, sigurno će izazvati veliki udarac za Teheran, ali će takođe drastično povećati rizik od gubitka života civila, što nije cilj koji Netanjahu i njegova vlada imaju, uprkos onome što se zvanično objavljuje.

Dugogodišnji cilj - nuklearna postrojenja

Nuklearni program Irana je treći stub izraelskog planiranja. To je dugogodišnji i važan cilj za svaku vladu Izraela već decenijama. Jačanje odnosa između Teherana i Moskve u poslednje dve godine izazvalo je veliku zabrinutost na Zapadu da se Iran možda brže nego što se očekivalo, približava sposobnosti da stekne sopstveno nuklearno oružje. U poslednjem izveštaju, Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorila je da Teheran u poslednjih godinu dana obogaćuje uranijum u mnogo većem procentu od 20 odsto, što je granica za jednostavnu proizvodnju energije.

profimedia

 

Iran ima širok spektar tačaka od nuklearnog interesa, sa najvažnijom u Paršinu, mestu gde Teheran decenijama ulaže u razvoj svog nuklearnog programa. Iran takođe ima nuklearne reaktore u Bonabu i Ramsaru, kao i nuklearne instalacije u Bušeru, Natanzu, Isfahanu i Ferdou.

Bilo koja da bude odluka Izraela kao odgovor Teheranu, Tel Aviv će pokušati da proceni i moguću reakciju.

Iran je jasno stavio do znanja da je napad u utorak bio samo vrlo mali deo onoga što može uslediti ako Izrael uzvrati. Činjenica je da u otvorenom ratu sa Izraelom Iran verovatno neće uspeti, čak i ako apsolutni brojevi daju prednost. Izraelski borbeni avioni su u mogućnosti da unište svaku šansu za otpor, a kopnene snage Irana (više od 600 hiljada vojnika) ne bi mogle da zaustave savremene vojne sisteme Tel Aviva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet