Politika

Srpski ambasador u Bejrutu za Euronews Srbija: Oko 115 srpskih državljana u Libanu, savetovano da što pre napuste zemlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

03/10/2024

-

09:56

Srpski ambasador u Bejrutu za Euronews Srbija: Oko 115 srpskih državljana u Libanu, savetovano da što pre napuste zemlju
Srpski ambasador u Bejrutu za Euronews Srbija: Oko 115 srpskih državljana u Libanu, savetovano da što pre napuste zemlju - Copyright Tanjug AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na Bliskom istoku došla je do tačke ključanja nakon što je Izrael nastavio napade na Liban, a na udaru je bio i centar libanske prestonice - Bejrut. O bezbednosnoj situaciji u toj zemlji za Euronews Srbija je govorio ambasador Srbije u Bejrutu Milan Trojanović koji je naveo da je naša ambasada u stalnom kontaktu sa državljanima Srbije u Libanu.

"Oko 115 naših državljana je za sada evidentirano u Libanu. Ambasada je u stalnom kontaktu sa evidentiranim građanima, za sada su tri porodice koje žive u bombardovanim područjima zvale za savet i informacije", rekao je on.

Kada je reč o putovanjima u tu zemlju, ambasador ističe da od pre dva meseca na sajtu ambasade stoji opomena našim građanima da ne putuju u Liban.

"I od pre dve nedelje je savetovano onima koji su u Libanu da što pre napuste Liban zbog bezbednosne situacije pošto je aerodrom otvoren", rekao je on.

Inače, kako se navodi na sajtu ambasade, na građane Republike Srbije koji se nalaze u Libanu se apeluje da izbegavaju javne skupove i putovanja unutar zemlje kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju ove države. 

Ambasada je navela i da želi da uspostavi listu sa preciznim detaljima svih srpskih državljana koji živ u Libanu, te su s tim u vezi zamolili građane da na mejl ambasade dostave podatke. Koji su sve podaci neophodni, možete videti na ovom linku.

Tanjug/AP

 

Podsetimo, najmanje šest osoba je poginulo, a sedam je ranjeno u izraelskom bombardovanju centralnog Bejruta, rekli su libanski zdravstveni zvaničnici. Izrael je saopštio da je izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut na ciljeve libanske militantne grupe Hezbolah.

Svedoci su rekli za Reuters da su čuli snažnu eksploziju, a bezbednosni izvor je izjavio da je pogođena zgrada u centru Bejruta u blizini libanskog parlamenta, što je izraelski napad najbliže sedištu libanske vlade do sada.

Tri izraelska projektila su takođe pogodila južno predgrađe Bejruta, gde je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, rekao je libanski bezbednosni zvaničnik. Izrael je u sredu izvršio više desetinja napada na južno predgrađe Bejruta.

I sa položaja Hezbolaha na jugu Libana nastavljena je baražna paljba na sever Izraela, iako su izraelski komandosi nastavili kopnenu operaciju. U akcijama na jugu Libana poginulo je osam izraelskih vojnika, potvrdio je IDF.

Situacija na Bliskom istoku preti da eskalira zbog sve teže situacije u Libanu i tenzija na relaciji Tel Aviv - Teheran.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da Izrael ima pravo da odgovori na iranski raketni napad, ali da to treba da uradi proporcionalno. Bajden je rekao da ne podržava uzvratni udar Izraela na iranski nuklearni program.

"Odgovor je ne", rekao je Bajden novinarima na pitanje da li podržava takvu opciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija