Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Prvi put od početka sukoba, libanska vojska uzvratila vatru na izraelske snage

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

03/10/2024

-

07:12

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Prvi put od početka sukoba, libanska vojska uzvratila vatru na izraelske snage
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Prvi put od početka sukoba, libanska vojska uzvratila vatru na izraelske snage - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Mahmoud Illean, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Nakon iranskog napada balističkim raketama na Izrael, zvaničnici širom sveta osuđuju potez Teherana uz poziv na uzdržanost na Bliskom istoku. Istovremeno, Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu povodom eskalacije sukoba na kojoj su mnoge članice oštro kritikovale Izrael. U međuvremenu, izraelska vojska je saopštila da je u borbama na jugu Libana poginulo osam vojnika i najavila da će rasporediti dodatne snage, a Hezbolah je saopštio da su tek u prvoj rundi. Za to vreme, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš proglašen je personom non grata u Izraelu, što je takođe dovelo do osude od strane međunarodne zajednice. 

Ključni događaji:

  • Izrael šalje još jednu diviziju na jug Libana
  • IDF: Osam izraelskih vojnika poginulo u borbi sa Hezbolahom
  • Antonio Gutereš proglašen personom non grata u Izraelu
  • Hamasa preuzeo odgovornost za napad u Tel Avivu
  • Više članica SB UN na sednici kritikovale Izrael 
  • Izraelska vojska gađala Bejrut

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

17.01 Bajden ostavio otvorenu mogućnost za napad Izraela na iranske rezerve nafte

Predsednik SAD Džozef Bajden ostavio je danas otvorenu mogućnost za eventualni izraelskom raketnom napadu na iranske rezerve nafte, javlja CNN.

Upitan da li bi podržao Izrael da napadne iranske rezerve nafte u znak odmazde za masovni raketni napad na Izrael u utorak, predsednik Bajden je rekao novinarima da se o tome vode razgovori.

"Danas se ništa neće dogoditi, o tome ćemo kasnije razgovarati", rekao je on.

Bajden je juče jasno stavio do znanja da ne podržava izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja.

16.48 Pogođena zgrada u kojoj je smeštena kancelarija za medije Hezbolaha u Bejrutu

Zgrada u libanskoj prestonici Bejrutu u kojoj se nalazi kancelarija Hezbolaha za medije pogođena je danas više puta, saopštio je portparol tog libanskog pokreta. Sprat na kojem se nalazi medijski biro Hezbolaha nije pogođen, naveo je on, preneo je BBC. Libanski ogranak medijske kuće MTV objavio je snimke napada.

16.45 Tedros: U Libanu ubijeno 28 zdravstvenih radnika u poslednja 24 časa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je 28 zdravstvenih radnika ubijeno u poslednja 24 sata u Libanu.

"Mnogi (drugi) zdravstveni radnici se ne javljaju na dužnost i pobegli su iz oblasti u kojima rade zbog bombardovanja", rekao je Tedros na onlajn brifingu za novinare, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

 

Prema njegovim rečima, ovo ozbiljno ograničava kontinuitet pružanja zdravstvenih usluga. SZO neće moći da isporuči sutra veliku planiranu pošiljku medicinskog materijala u Liban zbog ograničenja letova, dodao je Tedros.

16.25 Izvori: Zalivske države i Iran razgovarali o deeskalaciji između Izraela i Irana

Ministri zalivskih arapskih država i Irana koji prisustvuju sastanku azijskih država čiji je domaćin Katar razgovarali su o deeskalaciji sukoba između Izraela i Irana, izjavila su danas tri izvora za Rojters. Zalivske arapske države pokušale su da uvere Iran u svoju neutralnost u sukobu zbog zabrinutosti da bi šira eskalacija nasilja mogla da ugrozi naftna postrojenja u Persijskom zalivu, rekla su dva izvora.

16.17 U izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut ubijeno devet osoba

Broj ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu na stan u centru Bejruta porastao je danas na devet, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja. Prethodno je saopšteno da je u napadu poginulo sedam osoba.

15.32 Borelj osudio napad izraelske vojske na Bejrut u kojem su poginuli i bolničari

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je napad izraelske vojske na centralni Bejrut, u kojem je poginulo sedam osoba, uključujući medicinske radnike, ističući da to predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"IDF je ponovo noćas gađao zdravstvene radnike u centralnom Bejrutu: 7 ljudi, uključujući i bolničare, je ubijeno", rekao je Borelj u objavi na mreži Iks. On je dodao da "ne samo da su civili žrtve u napadima, uključujući one u gusto naseljenim oblastima, već im je uskraćena i hitna pomoć".

profimedia

 

14.54 Novi izraelski napadi pogodili južni Bejrut

Libanski državni mediji javili su danas da su južni Bejrut pogodila tri izraelska vazdušna napada, koji su usledili nakon noći intenzivnog bombardovanja. Kako je javio Rojters, zvanična Nacionalna novinska agencija je izvestila da su "neprijateljske letelice izvele tri udara na južna predgrađa" Bejruta.

Prema navodima svedoka, u Bejrutu su se čule tri uzastopne jake eksplozije. Za sada izraelska vojska nije potvrdila ovaj napad, preneo je Tajms of Izrael.

14.52 Prvi put od početka sukoba, libanska vojska uzvratila je vatru na izraelske snage

Libanska vojska saopštila je da je jedan vojnik poginuo u izraelskom napadu na vojni položaj u južnom Libanu, dodajući da su vojnici uzvratili vatru na izvor vatre.

Tanjug AP/Hussein Malla

 

To je prvi put da je vojska uzvratila vatru na izraelske snage od početka sukoba pre godinu dana, rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor. Do sada su u sukobu učestvovali samo IDF i Hezbolah.

14.37 Ruski ambasador preporučio ruskim državljanima da napuste Izrael

Ambasador Rusije u Tel Avivu Anatolij Viktorov preporučio je ruskim državljanima u Izraelu da razmotre napuštanje zemlje zbog izuzetno napete situacije u regionu Bliskog istoka. On je u intervjuu za Tass rekao da, s obzirom na trenutno ekstremno pogoršanje, pojačava preporuku da Rusi ne posećuju Izrael i poziva one građane koji su sada u Izraelu da razmisle o napuštanju te zemlje dok postoje mogućnosti za to u vidu stalnih redovnih letova.

Tanjug/AP

 

"Pre nego što dođete u Izrael, ili odlučite da ostanete duže vreme morate dobro da razmislite koliko je to opravdano i da li je vredno rizikovati živote i zdravlje", naveo je Viktorov ističući da je situacija u Izraelu, kao i u susednim zemljama, "izuzetno je napeta".

14.20 Grčka evakuisala oko 60 svojih državljana iz Libana

Desetine Grka i stanovnika Kipra evakuisane su danas iz Libana, gde se rasplamsavaju borbe između Izraela i proiranskog Hezbolaha. Kako je objavio Ekatimerini, Grčka je u 11.00 sati poslala vojni transportni avion u Bejrut, a prema izveštaju nacionalne televizije ERT, oko 60 civila bi trebalo da je do sada napustilo Liban.

13.48 IDF i Šin Bet potvrdili ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Ravhi Muštaha

Visoki zvaničnik Hamasa Ravhi Muštaha, koji je de fakto bio premijer Pojasa Gaze, ubijen je u izraelskom napadu pre nekoliko meseci, saopštili su danas Izraelske odbrambene snage (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet.

Kako je objavio Times of Israel, prema izvorima iz vojske i Šin Beta, Muštaha je bio meta napada koji je izvršen u pojasu Gaze pre tri meseca, zajedno sa zvaničnicima Hamasa Samehom al-Sirajem, koji je bio zadužen za bezbednosni portfelj u Hamasovom političkom birou i Sami Odehom, šefom Hamasovog "opšteg bezbednosnog mehanizma".

IDF je potvrdio da su njih trojica ubijena u napadu.

13.05 Ubijen član Hamasa prethodno osuđen na doživotnu robiju

Izraelske snage ubile su danas militanta Hamasa sa okupirane Zapadne obale Abdel-Aziza Salhaja u Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze koji je prvobitno bio osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu dvojice izraelskih rezervista u Ramali 2000. godine, ali je kasnije deportovan u Gazu u okviru razmene zatvorenika, rekli su palestinski medicinski zvaničnici.

Salha je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na šator u školi Al-Akluk u kojoj su sklonište pronašli raseljeni Palestinci, u Deir al-Balahu, naveo je zvaničnik, preneo je Rojters.

13.01 Izraelska vojska: Iz Libana ispaljeno 50 raketa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je u toku prepodneva iz Libana na sever Izraela lansirano više od 50 raketa i dva drona.

Tanjug AP/Baz Ratner

 

Nekoliko raketa palo je na otvorena područja, dok je jednu raketu ispaljenu na Gornju Galileju presrela protivvazdušna odbrana, saopštila je vojska, preneo je Times of Israel. 

Ubrzo zatim, na Zapadnu Galileju lansirano je 40 raketa, od kojih su neke presretnute.
IDF je saopštila da je došlo do nekoliko detonacija.

12.55 Izraelska vojska pozvala građane 25 sela u Libanu da se odmah evakuišu

Izraelska vojska (IDF) pozvala je danas stanovnike 25 sela i gradova na jugu Libana da se odmah evakuišu.

Na spisku mesta nalazi se i Nabatijeh, jedan od najvećih gradova na jugu Libana, preneo je Tajms of Izrael.

"Aktivnosti Hezbolaha primorale su snage IDF da deluju protiv tog pokreta. Izraelska vojska ne želi da vas povredi", kazao je u objavi na platformi Iks portparol IDF za arapski jezik, pukovnik Avičaj Adrae.

On je pozvao stanovništvo da se zbog vlastite bezbednosti odmah evakuiše i napusti domove .
"Svako ko se nalazi u blizini operativaca Hezbolaha, njihovih objekata ili oružja, izlaže sebe riziku", dodao je on. 

Kako je naveo Adrae, meta napada je bilo koja kuća koju koristi Hezbolah u vojne svrhe.
Libanski civili su pozvani da se evakuišu i upute na sever, a upozoreni su da ne kreću na jug zemlje, pošto bi im to moglo ugroziti život.

IDF je dodala da će obavestiti civile kada će moći da se vrate kućama.

11.09 EU najavila dodatnih 30 miliona evra humanitarne pomoći za Liban

Evropska komisija saopštila je danas da će uputiti 30 miliona evra humanitrne pomoći Libanu, koji je pogođen sukobima između Izraela i proiranskog Hezbolaha.

Kako je preneo Reuters, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je "ekstremno zabrinuta zbog konstantne eskalacije tenzija na Bliskom Istoku".

"Sve strane moraju da urade sve što mogu da zaštite živote nedužnih civila", rekla je Fon der Lajen.

10.43 Ruski avion dopremio 33 tone humanitarne pomoći za stanovništvo Libana

Avion Iljušin-76 Ministarstva za vanredne situacije Rusije dopremio je 33 tone humanitarne pomoći za stanovništvo Libana, saopštilo je danas ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je pomoć, koja se sastoji od hrane, lekova i osnovnih potrepština, upućena Libanu na osnovu naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je list Izvestija.

Tanjug/AP

 

09.47 Sirijska opservatorija za ljudska prava: Zet Nasralaha ubijen u Damasku

Zet pokojnog lidera libanske militantne grupe Hezbolah, Hasana Nasralaha, Hasan Džafar Kasir, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu na rezidenciju u glavnom gradu Sirije, Damasku, u sredu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U saopštenju se navodi da je u izraelskom napadu pogođen prvi sprat trospratnice koju posećuju vođe Hezbolaha i Korpusa iranske revolucionarne garde i da su poginule tri osobe, dva državljanina Libana i jedan Sirijac, a da je povređeno najmanje četvoro ljudi čiji identitet ostaje nepoznat.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tri civila ubijena, a tri povređena u tom napadu koji je pokrenut sa Golanske visoravni koju je okupirao Izrael, prenela je agencija Sinhua.

09.19 Izrael: Osam vojnika poginulo u Libanu

Osam izraelskih vojnika poginulo je u borbama sa libanskom militantnom grupom Hezbolah na jugu Libana od kada je počela kopnena operacija u toj zemlji od ponedeljka, objavila je izraelska vojska.  

U saopštenju se navodi da je u tim borbama ranjeno pet vojnika i jedan oficir. 

Vojska navodi da je više od 100 raketa i dronova ispaljeno na Izrael nakon višestrukih udara izraelske vojske na uporište Hezbolaha u Bejrutu tokom noći, preneo je Times of Israel.

Izraelska vojska najavila je da šalje 36. diviziju u Liban koja će se pridružiti 98. diviziji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio je saučešće porodicama poginulih, navodeći da "iranska osovina zla" neće uspeti da uništi Izrael.

08.30 Izrael napao skladište oružja u blizini lučkog grada Latakija u Siriji

Izraelska vojska napala je preko noći skladište oružja u blizini lučkog grada Latakija u Siriji, javio je sirijski radio Šam FM. Radio navodi da je sirijska protivvazdušna odbrana delovala iznad mora u oblasti Latakije, kao i da vatrogasci gase požar u priobalnom gradu Džabla, južno od Latakije.

Opozicioni mediji u Siriji javili su da je meta napada bilo skladište oružja. Izraelska vojska je nedavno najavila da će sprečiti sve isporuke oružja iz Irana terorističkoj grupi Hezbolah u Libanu koje se često isporučuju preko Sirije, preneo je Tajms of Izrael.

08.07 Blinken razgovarao sa zapadnim diplomatama 

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa šefovima diplomatije Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije o iranskom napadu na Izrael i važnosti koordinacije odgovora na taj napad, saopštio je Stejt department.

Tanjug AP/Mark Schiefelbein, Pool

 

Blinken je sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Lemijem, nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, francuskim ministrom za Evropu i spoljne poslove Žan-Noelom Baroom i potpredsednikom italijanske vlade i ministrom spoljnih poslova Antonijem Tajanijem razgovarao o značaju primene  Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za uspostavljanje bezbednosnog područja u južnom Libanu, kao i jačanja misije UN u toj zemlji i uspostavljanja uslova da se Izraelci i Libanci u blizini granice između dve zemlje vrate svojim domovima.  

08.00 ​Huti preuzeli odgovornost za napade dronovima preko noći

Jemenska militantna grupa Huti preuzela je danas odgovornost za napade dronovima na centralni Izrael tokom noći.U saopštenju, Huti tvrde da su uspešno pogodili "bitnu metu" u Tel Avivu sa nekoliko dronova, prenosi Tajms of Izrael. Izraelska vojska (IDF) je ranije saopštila da je dron izraelskih vazduhoplovnih snaga oboren iznad mora kod obale centralnog Izraela.

07.20 Američki državljanin iz Mičigena poginuo u nedavnom izraelskom napadu na Liban

Jedan državljanin SAD iz Mičigena bio je među poginulima u nedavnom izraelskom vazdušnom napadu na Liban, javili su američki mediji. Detroit njuz je objavio da je poginuo Kame Ahmad Džavad (56) koji je bio u Libanu da bi brinuon o svojoj staroj majci.

Njegovi prijatelji su objavili na društvenim mrežama da je on poginuo u izraelskom vazdušnom napadu, preneo je Skaj njuz. Portparol Bele kuće je kasnije potvrdio njegovu smrt, navodeći da je Džavadova pogibija tragedija, kao i smrt mnogih civila u Libanu.

07.10 Najmanje šest osoba poginulo, sedam ranjeno u napadu Izraela na centralni Bejrut

Najmanje šest osoba je poginulo, a sedam je ranjeno rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog Bejruta, rekli su libanski zdravstveni zvaničnici. Izrael je saopštio da je izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut na ciljeve libanske militantne grupe Hezbolah.

Svedoci su rekli za Rojters da su čuli snažnu eksploziju, a bezbednosni izvor je izjavio da je pogođena zgrada u centru Bejruta u blizini libanskog parlamenta, što je izraelski napad najbliže sedištu libanske vlade do sada.

Tri izraelska projektila su takođe pogodila južno predgrađe Bejruta, gde je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, rekao je libanski bezbednosni zvaničnik. Izrael je u sredu izvršio više desetinja napada na južno predgrađe Bejruta.

06.50 Više članica SB UN kritikovale na sednici Izrael zbog civilnih žrtava i napada

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je hitnu sednicu povodom eskalacije sukoba na Bliskom istoku, na zahtev Izraela i Francuske, a na kojoj su mnoge članice oštro kritikovale Izrael zbog ubijanja palestinskih civila i masovnih uništenja u Gazi, kao i civilnih žrtava u Libanu.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

Ipak, to telo UN ostalo je podeljeno kada se radi o procenama uzroka eskalacije nasilja i malo je verovatno da će osuditi Iran, a da ujedno ne osude i akcije Izraela, prenosi Glas Amerike.

06.45 Hamnei upozorio Nasralu da pobegne iz Libana nekoliko dana pre nego što je ubijen

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei upozorio je lidera Hezbolaha Hasana Nasralu da pobegne iz Libana samo nekoliko dana pre nego što je ubijen u izraelskom napadu i sada je iranski lider duboko zabrinut zbog izraelske infiltracije u visoke državne krugove u Teheranu, javlja Rojters pozivajući se na tri iranska izvora.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Detaljnije možete pročitati u posebnom tekstu

06.39 Izraelski ministar spoljnih poslova: Guterešu zabranjeno da kroči u Izrael

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je da zabranjuje generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uđe u tu zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

06.13 IDF: Osam izraelskih vojnika poginulo u borbi sa Hezbolahom

Osam izraelskih vojnika poginulo je u nekoliko incidenata u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska. U saopštenju IDF je navedeno da su neki od vojnika poginuli od protivtenkovskih raketa koje je ispalio Hezbolah, dok su neki pogođeni minobacačkom vatrom tokom pokušaja evakuacije ranjenih, prenosi dnevnik Harec.

06.00 Izrael šalje još jednu diviziju na jug Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da raspoređuju još jednu diviziju u južnom Libanu radi kopnenih operacija protiv Hezbolaha i da je na severni Izrael iz Libana ispaljeno 50-ak raketa.

Komentari (0)

Svet