Evropa

"Naši mrtvi leže na putevima": Šok u Ukrajini zbog pada tvrđave Ugledar, vojnici krive komandu zbog zakasnele reakcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

20:09

"Naši mrtvi leže na putevima": Šok u Ukrajini zbog pada tvrđave Ugledar, vojnici krive komandu zbog zakasnele reakcije
"Naši mrtvi leže na putevima": Šok u Ukrajini zbog pada tvrđave Ugledar, vojnici krive komandu zbog zakasnele reakcije - Copyright Tanjug AP/Libkos, File

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski grad-tvrđava Ugledar, na jugu Donjecke oblasti, pao je juče, sudeći po snimcima ruskih zastava koje se vijore sa nekoliko artiljerijom izrešetanih višespratnica.

Ovo geografski malo, ali nekada gusto naseljeno mesto sa 15.000 stanovnika pre rata, bilo je simbol otpora jer je barem pet puta ruska vojska "slomila zube" pokušavajući da ga osvoji, pretežno frontalnim napadima oklopnim vozilima. Posle pada Bahmuta branila ga je 72. mehanizovana brigada ukrajinske armije, čiji je komandant, pukovnik Ivan Vinik razrešen dužnosti, javio je portal Strana.ua.

Prema saopštenju operativno-strateške vojne grupe Horticija, Viša komanda Ukrajine dala je dozvolu za povlačenje jedinica "radi očuvanja ljudstva i borbene tehnike i zauzimanja položaja za dalja dejstva".

Ovaj grad preseca bitan magistralni pravac od Donjecka do Pavlovke i ruska vojska će njegovim obezbeđivanjem imati znatno skraćenu logističku rutu. Skoro sve zgrade severno od puta su betonske višespratnice, građene za rudare u obližnjim kopovima Pivdenodonbaskog rudnika uglja i izdižu se iznad nepregledne ravnice ka severu i severozapadu, prošarane manjim selima. Upravo ta "prirodna" tvrđava bila je od ogromnog značaja za sprečavanje prodora ruske vojske u skoro neutvrđeno zaleđje.

Grad se nalazi otprilike 40 kilometara istočno od administrativne granice sa Zaporoškom oblašću. Kontrola nad Ugledarom bi takođe pomogla ruskim snagama da poboljšaju svoju železničku logistiku, što bi im moglo pomoći da napreduju dalje.

Printscreen Suriyak Maps

 

Situacija za ukrajinske vojnike poslednjih 10-ak dana postajala je sve očajnija i kada je presečen poslednji put na sever našli su se skoro potpuno opkoljeni i prinuđeni na evakuaciju noću kroz njive. Za to vreme ruska artiljerija i avijacija danonoćno je zasipala svaki delić grada. Za sada se ne zna šta se tačno dešavalo sa braniocima, ali sudeći po objavama na Telegramu grad je odavno bio izgubljen.

"To što se desilo sa Ugledarom, desilo se pre nedelju i po dana, napisao sam da je tačka bez povratka pređena i da je samo pitanje vremena. Ako se svi momci pošalju na jedno mesto, kada je situacija kritična i nepovoljna, onda neće imati ko da drži sledeće linije. Komandanti su o Ugledaru trebali da razmišljaju ranije, kada je metež na bokovima počinjao“, objavio je poručnik ukrajinske vojske "Aleks", koji često izveštava na Telegramu o stanju na frontu i ne suzdržava se od kritikovanja komande.

Neposredno pre pada je o kritičnoj situaciji pisao i narednik 24. bataljona "Ajdar" Stanislav Bunjatov, navevši da je grad pod napadom sa tri strane.

"Komanda obećava rotaciju već nedelju dana, ali oni to odlažu zbog promena uslova i govore da se držimo. Evakuacije uopšte nema, jer BMP-ovi (oklopni transporteri prim. aut.) nemaju vremena da stignu do Ugledara", napisao je Bunjatov.

Dodao je da ruske snage odmah otvaraju vatru na sve BMP-ove koje pokušavaju da se približe. Mnogi teško ranjeni vojnici ne mogu da se evakuišu ni pešice zbog opasnosti od dronova.

"Mnogi naši mrtvi prosto leže na putevima“, dodao je vojnik.

Po njegovoj proceni, kada bi grupa od 10 vojnika probala da napusti grad, samo četiri do šest bi preživelo.

Kako je tekla bitka za Ugledar

O opkoljavanju Ugledara svedočili su danima uoči pada i razni projekati za mapiranje od ukrajinskog Deep State-a, do sirijskog Suriyak Maps-a. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) ranije je objavio da su ruske trupe takođe napredovale severoistočno od grada.

ISW je naveo da nije jasno da li će ruske snage brzo napredovati posle Ugledara u bliskoj budućnosti. Kako smatraju američki stručnjaci, sada će morati prvo da potpuno očiste grad "kako bi od njega napravili upotrebljiv položaj sa kojeg mogu pokrenuti buduće napade“. Ukrajinski odbrambeni položaji se nalaze severoistočno od Ugledara.

Ruski vojni analitičar Andrej Klincevič u izjavi za Komsomolskaju pravdu kaže da je grad bio jako težak za zauzimanje jer je i sam na prirodnom uzvišenju, dok su najviši spratovi višespratnica bili puni kamera i mitraljeskih gnezda. On je zajedno sa rekom Kašljagač činio snažnu barijeru i odatle je ukrajinska vojska prekidala ruske logističke linije.

"Značaj Ugledara se razlikuje od Pokrovska, za koji se sada vode i žestoke borbe. Sam Pokrovsk je grad čvorište, kroz njega prolazi sedam puteva kojima se prebacuju vojne snage. U Ugledaru toga nema, ali ovo je tačka sa koje ukrajinske oružane snage mogu doreti do naše pruge od Donjecka do Mariupolja. Bili smo prinuđeni da tu držimo čitav voz sa vagonima, koji su zauzeli koloseke kao barijera od teške opreme, ako bi na nas krenuli iz Ugledara. Sada možemo da deblokiramo ovu prugu. Logistika će se značajno poboljšati", objašnjava Klincevič.

Grad nije bio tvrđava samo u visinu, dodaje on, već su sagrađeni kilometarski podzemni prolazi dok je na dubinu od dva sprata izlivan beton kako bi utvrđenja izdržala raketne baraže i drugu artiljeriju. Tokom ranijih ruskih napada takođe nije bilo navođenih FAB bombi težine od 250 do 3.000 kg, kao ni velikog broja FPV dronova. 

Ruske "staromodne" oklopne napade Ukrajinci su odbijali "staromodnom" odbranom koja se sastojala od antitenkovskih projektila sa visokih zgrada i podrške artiljerije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa