Evropa

Zelenski: Dobio sam direktne informacije od Trampa da će podržati Ukrajinu ako pobedi na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

22:20

Zelenski: Dobio sam direktne informacije od Trampa da će podržati Ukrajinu ako pobedi na izborima
Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson - Copyright Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je dobio "veoma direktne informacije" od republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa da će, ukoliko pobedi na izborima u novembru, podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

"Ne znam šta će biti posle izbora i ko će biti predsednik... Ali dobio sam od Donalda Trampa veoma direktne informacije da će biti na našoj strani, da će podržati Ukrajinu", rekao je Zelenski za Foks Njuz nakon tog sastanka, prenosi Rojters.

Zelenski, koji je bio u Njujorku na Generalnoj skupštinu UN, predstavio je juče Trampu svoj ratni "plan pobede" tokom sastanka iza zatvorenih vrata, nakon što je Tramp rekao da će raditi i sa Ukrajinom i sa Rusijom na okončanju sukoba.

Predsednik Ukrajine, koji se takođe sastao i sa potpredsednicom SAD i demokratskom predsedničkom kandidatkinjom Kamalom Haris i predsednikom Džozefom  Bajdenom, rekao je da traži ujedinjenu podršku SAD u nastavku rata sa Rusijom i da ne podržava nijednu stranu na predstojećim izborima.

"Ne želim da budem uključen u izborni proces... Ne želim da izgubim jedan ili drugi deo Amerikanaca", rekao je Zelenski.

Tramp je u petak izjavio da mu je drago što se sastao sa Zelenskim.

"Ukrajina dobila punu podršku za strategiju približavanja miru silom"

Zelenski je izjavio i da se vraća kući iz SAD gde je dobio punu podršku za strategiju "približavanja miru silom".

"Hvala Kongresu SAD na kontinuiranoj dvostranačkoj podršci i spremnosti da nam pomogne da pobedimo. Senatori, članovi Predstavničkog doma, svi koji vide koliko možemo zajedno. Dobili smo punu podršku za strategiju približavanja miru – mir kroz snagu", istakao je predsednik Ukrajine u večerašnjem video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

Zelenski je takođe zahvalio svima koji "pomažu da se zaustavi ruski teror i koji razumeju da samo sila može naterati Rusiju da poštuje pravila i da se pridržava osnovnih međunarodnih dokumenata".

Komentari (0)

Evropa