Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ruski napad na luke u Odesi, izbio požar, ima i povređenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

09:02

RAT U UKRAJINI Ruski napad na luke u Odesi, izbio požar, ima i povređenih
RAT U UKRAJINI Ruski napad na luke u Odesi, izbio požar, ima i povređenih - Copyright AP/Andrew Kravchenko, Tanjug/AP/Ukraine National Police

veličina teksta

Aa Aa

at u Ukrajini traje 950 dana, a najžešće borbe vode se u oblasti Hersona, Zaporožja i oko grada Sume u blizini ruske granice i u tim borbama bilo je civilnih žrtava kao i veliki broj povređenih ljudi. Načelnik dela Donjeckog regiona koji je pod kontrolom Kijeva kaže da su ruske trupe stigle do centra Ugledara, gradića na strateškom uzvišenju u istočnoj Ukrajini. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako ruski vojnici mašu zastavom sa vrha bombardovane višespratnice i razvijaju drugu zastavu na metalnom tornju na krovu. Oblasna vojna uprava Sumske oblasti u Ukrajini donela je naredbu o prinudnoj evakuaciji porodica sa decom u 90 naselja iz te oblasti.  

Ključni događaji:

  • Ruske snage kontrolišu strateški važan grad u Donjeckoj oblasti - Ugledar
  • U napadu ruske vojske na Zaporožje jedna osoba poginula, devetoro povređeno
  • Ukrajinske vlasti: Porodice sa decom se prinudno evakuišu iz 90 naselja Sumske oblasti
  • Šmihal: Do kraja godine Ukrajina će proizvesti 1,5 miliona dronova

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

17.03 U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti poginula jedna osoba, njih 13 ranjeno

Jedna osoba je poginula a najmanje 13 njih je povređeno u ukrajinskom granatiranju sela Jasnje Zori u ruskoj Belgorodskoj oblasti, prenela je RIA.

Njih 11 je hospitalizovano u Belgorodskim bolnicama, a dve osobe su preveene u regionalnu kliničku bolnicu sa težim telesnim povredama. 

"Pogođeno je jedno poljoprivredno preduzeće. Teško je naći pravi način a se prenese ova vest i iskazujemo naše najiskrenije i najdublje saučešće'', saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

16.52 Zaharova: Izbori u Austriji pokazali da su birači umorni od politike podrške Kijevu

Izbori u Austriji pokazali su da su birači umorni od vladine politike bezuslovne podrške režimu u Kijevu i učešća u antiruskim sankcijama, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Trijumf Slobodarske partije (FPO), koji su prvi put zauzeli prvo mesto na izborima, u velikoj meri odražava zamor birača od kursa austrijske vlade, u okviru discipline EU, na bezuslovnu podršku režimu u Kijevu i učešće u antiruskim sankcijama", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenela je agencija RIA Novosti.

Ona je istakla da se Austrijanci sećaju vremena kada su dobijali fantastične bonuse od interakcije sa Rusijom i da ne razumeju zašto bi ih se odricali.

15.38 Zelenski izvršio kadrovske promene u ukrajinskoj Spoljnoj obaveštajnoj službi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je niz ukaza koji predviđaju kadrovske promene u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine, a relevantni dokumenti objavljeni su na sajtu predsednika države, prenosi Ukrinform.

Zelenski je dekretom broj 679/2024 razrešio Olega Luhovskog sa mesta zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe, a ukazom broj 681/2024 imenovao ga za prvog zamenika šefa odeljenja.
On je ukazom broj 680/2024 odlučio da razreši Oleha Sinajka sa mesta zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine.

Ukazom br. 682/2024 za zamenika načelnika odeljenja postavljen je Henadij Bogač.

Kabinet ministara je nedavno odlučio da razreši Stanislava Hajdera sa mesta zamenika ministra odbrane Ukrajine i Ljudmilu Daragan sa mesta državnog sekretara Ministarstva odbrane.


15.25 Putin potpisao zakon kojim se optuženi koji služe vojsku oslobađaju krivice

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se optuženi koji služe vojsku oslobađaju od krivične odgovornosti, prenosi RIA.

Zakon dopunjava odredbe Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Rusije, a posebno propisuje da se okrivljeni koji su na služenju vojnog roka za vreme mobilizacije ili koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka oslobađaju krivične odgovornosti.

Očekuje se da će sličan pravni mehanizam biti proširen i na osuđenike za koje je presuda izrečena, a nije stupila na snagu, prenosi RIA.

13.42 Horticija: Ukrajinske jedinice povučene sa Vugledara radi očuvanja ljudstva i tehnike

Viša komanda Ukrajine dala je dozvolu za povlačenje jedinica Oružanih snaga Ukrajine sa Vugledara radi očuvanja ljudstva i borbene tehnike i zauzimanja položaja za dalja dejstva, saopštila je operativno-strateška vojna grupa Horticija.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, File

 

Pošto je pretrpeo brojne gubitke kao rezultat dugih borbi, neprijatelj nije prestajao u nastojanjima da zauzme Vugledar, objavila je Horticija na aplikaciji za poruke Telegram, prenosi Ukrinform.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, FileAP, File

 

"U nastojanju da po svaku cenu preuzme kontrolu nad gradom, uspeo je da usmeri rezerve na bočne napade, što je iscrpelo odbranu jedinica Oružanih snaga Ukrajine", navodi se u saopštenju.

13.11 Ukrinform: Rusija napala luke u Odesi, izbio požar, ima povređenih

Dve osobe povređene su u ruskom napadu na graničnu i lučku infrastrukturu u Izmailskom okrugu Odeske oblasti, objavila je danas Državna služba Ukrajine za vanredne situacije na Fejsbuku.

Zbog napada je izbio požar u okrugu Izmail, koji je odmah ugašen, preneo je Ukrinform. Kako je dodao guverner Odeske oblasti Oleg Kiper, jedan od povređenih je državljanin Turske.

"Dvojica muškaraca, vozača kamiona, su povređena. Povređeni su trenutno u bolnici u umereno teškom stanju. Pruža im se sva neophodna pomoć", navedeno je u objavi.

Kako je Kiper naglasio, pogođen je kontrolni punkt zbog čega je civilima otežan prelazak granice. Kako je u Telegramu navelo regionalno tužilaštvo Odese, u napadu su oštećene administrativne zgrade i kamioni.

11.55 Zelenski: Ukrajina godišnje može da proizvede četiri miliona dronova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ta zemlja godišnje može da proizvede četiri miliona bespilotnih letelica i da velikom brzinom povećava proizvodnju drugog naoružanja.

Obraćajući se rukovodiocima desetina stranih proizvođača oružja u Kijevu, Zelenski je rekao da je Ukrajina već ugovorila proizvodnju 1,5 miliona dronova ove godine, prenosi Reuters.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

"U izuzetno teškim uslovima rata pod stalnim ruskim napadima, Ukrajinci su uspeli da izgrade praktično novu odbrambenu industriju", rekao je Zelenski.

10.30 Ruska Duma:NATO stoji iza stvaranja nove ukrajinske rakete i tako legalizuje napade

Poslanik Ruske dume sa Krima i član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet rekao je da NATO stoji iza stvaranja takozvane nove ukrajinske balističke rakete i da na taj način želi da legalizuje napade na Rusiju, a formalno ostaje po strani. Ranije je Zelenski na svom Telegram kanalu objavio da su uspešno završena testiranja leta nove ukrajinske balističke rakete.

profimedia

 

"Vreme je da se Zelenski ne krije kao pacov u podzemnim bunkerima, krijući se iza civilnog stanovništva, već da navrne sedlo na raketu i zauvek odleti na Zapad, ostavljajući Ukrajinu na miru i spasavajući njen narod od svih nevolja i tužne sudbine", rekao je Šeremet za Ria Novosti.

08.58 Ruska vojska 14 puta granatirala Sumsku oblast, zabeleženo 20 eksplozija

Ruska vojska tokom noći je 14 puta granatirala pogranične zajednice Sumske oblasti u Ukrajini, gde je zabeleženo 20 eksplozija. Napadnute su opštine Sumi, Bilopoljska, Krasnopilska, Ričkivska i Šostkinski okrug, objavila je vojna uprava Sumske oblasti na Telegramu, a preneo Ukrinform. Ruska vojska napala je opštinu Krasnopolj bespilotnom letelicom Geran-2, a protivvazdušne rakete bačene su na teritoriju naselja Sumi i Ričkov. PVO Ukrajine oborila je tokom noći 11 dronova Šahed, objavila je ukrajinska vojska na Telegramu.

06.50 Ukrajinske vlasti: Porodice sa decom se prinudno evakuišu iz 90 naselja Sumske oblasti

Oblasna vojna uprava Sumske oblasti u Ukrajini donela je naredbu o prinudnoj evakuaciji porodica sa decom u 90 naselja Sumske oblasti, saopštile su regionalne vlasti.

U organizaciju prinudne evakuacije uključene su socijalne službe lokalne samouprave, policija, spasioci i vojska, prenosi Ukrinform. Ukrajinski Generalštab saopštio je da su pogranični delovi Sumske i Harkovske oblasti i danas su na meti ruskih vazdušnih udara.

Sumska oblast nalazi se na istoku Ukrajine, na granici sa Rusijom.

06.45 U napadu ruske vojske na Zaporožje jedna osoba poginula, devetoro povređeno

Jedna osoba je poginula, a devet je povređeno nakon što je ruska vojska gađala Zaporožje vazdušnim projektilima.

"Prema preliminarnim podacima okupatorske snage izvršile su šest udara FAB bombama. Poginuo je radnik pumpne stanice Vodokanal KP, a devet je povređeno", objavila je Nacionalna policija Zaporiške oblasti na Telegramu, prenosi Ukrinform.

06.35 Šmihal: Do kraja godine Ukrajina će proizvesti 1,5 miliona dronova

Do kraja ove godine Ukrajina planira da proizvede 1,5 miliona dronova, a vlada je pokrenula i eksperimentalni projekat o sertifikaciji škola operatera bespilotnih letelica, saopštio je juče premijer Ukrajine Denis Šmihal.

On je naveo da se svakodnevno radi sa partnerima na povećanju snabdevanja naoružanjem i razvoju sopstvene vojne opreme.

"U 2023. proizvodnja naoružanja je povećana tri puta: svaka druga municija u zoni borbenih dejstava je ukrajinska. Do kraja godine proizvodićemo 1,5 miliona dronova, već i obučavamo osoblje za upravljanje njima", rekao je Šmihal na sednici vlade, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Clodagh Kilcoyne

 

06.20 Ruske trupe u centru Ugledara

Načelnik dela Donjeckog regiona koji je pod kontrolom Kijeva kaže da su ruske trupe stigle do centra Ugledara, gradića na strateškom uzvišenju u istočnoj Ukrajini.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako ruski vojnici mašu zastavom sa vrha bombardovane višespratnice i razvijaju drugu zastavu na metalnom tornju na krovu.

Na drugim snimcima vidi se dim koji se izdiže iznad ruševina malog rudarskog grada.

"Neprijatelj je već skoro u centru grada“, rekao je regionalni načelnik Vadim Filaškin ukrajinskoj televiziji, opisujući situaciju kao veoma tešku.

Ugledar ima strateški značaj zbog svoje visine i lokacije u blizini spoja dva glavna fronta, u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Ruske snage su prošle nedelje stigle do predgrađa i pojačale ofanzivu poslednjih dana.

Komentari (0)

Evropa