Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Zelenski: U ruskom napadu na bolnicu u Sumi poginulo osmoro ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

28/09/2024

-

09:11

RAT U UKRAJINI Zelenski: U ruskom napadu na bolnicu u Sumi poginulo osmoro ljudi
RAT U UKRAJINI Zelenski: U ruskom napadu na bolnicu u Sumi poginulo osmoro ljudi - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji se ponovo kandidovao za Belu kuću ispred Republikanske partije sastao sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim. Tramp je rekao da je imao "sjajan sastanak" sa Zelenskim i da će se, ukoliko bude izabran za predsednika SAD, rat Rusije i Ukrajine "brzo završiti". Republikanski predsednički kandidat je u više navrata kritikovao ukrajinskog lidera. Dok su se sastajali, Zelenski je rekao da misli da imaju "zajednički stav da se rat mora zaustaviti i da Putin ne može da pobedi", dodajući da će sa Trampom razgovarati o detaljima njegovog "plana pobede".

Ključni događaji:

  • Održan sastanak grupe "Prijatelji mira", predvođene Kinom i Brazilom 
  • Ukrajina: Ruska vojska tokom noći napala sa četiri rakete i 73 drona
  • U napadu ruskih dronova na Odesku oblast poginule tri osobe, a 11 povređeno 
  • Zelenski: Neophodno je izvršiti pritisak na Putina
  • Tramp pred sastanak sa Zelenskim obećava da će okončati rat u Ukrajini
  • Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.     

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.29 Vang Ji:Kina igra konstruktivnu ulogu, protivimo se dolivanju ulja na vatru u Ukrajini

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da se Peking protivi dolivanju ulja na vatru ukrajinske krize i daljem širenju vojnog sukoba. 

On je istakao da kineska vlada igra konstruktivnu ulogu u trenutnoj situaciji i da je posrednik između Ukrajine i Rusije, aktivno promovišući ideju mirovnih pregovora. 

Istovremeno, kinesku stranu u ovom slučaju ne interesuje mogućnost da za sebe izvuče neku vrstu sebičnog cilja, dodao je šef kineske diplomatije.

"Ukrajinska kriza je još daleko od završetka. Sada je glavni prioritet sprečiti širenje i eskalaciju bojnog polja. Nemojte dozvoliti nijednoj strani da dolije ulje na vatru i pomozite da se situacija ohladi što je pre moguće", rekao je Vang Ji, a prenosi Asošiejted pres.

Ranije tokom dana, tokom zajedničkog sastanka sa specijalnim izaslanikom brazilskog predsednika Celsa Amorima u Njujorku, Vang  je takođe rekao da je u ukrajinskom sukobu ključno sprečiti napade na nuklearne elektrane (NPP). 

On je napomenuo da Kina "čvrsto stoji na strani mira" i da takođe podržava traženje zajedničkog rešenja za krizu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je u petak saopštilo da Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga nameravaju da stvore otvorenu platformu "Prijatelji mira" za rešavanje ukrajinskog sukoba. Kako se navodi u saopštenju, "Prijatelji mira" nisu zatvorena grupa, već otvorena platforma koja teži inkluzivnom dijalogu. 

profimedia

 

20.10 Zelenski: U ruskom napadu na bolnicu u Sumi poginulo osmoro ljudi

Osam osoba je poginulo, a 11 povređeno u jutrošnjem ruskom napadu dronovima na bolnicu u Sumiju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Rusija je udarila 'šahedima' jednu od gradskih bolnica. Do sada je umrlo osam osoba. Moje saučešće porodicama i najmilijima. Jedanaest osoba je povređeno, 113 pacijenata je evakuisano iz bolnice", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, u toku je akcija spasavanja i otklanjanja posledica napada, kao i pružanja neophodne pomoći onima kojima je potrebna.  

"Svi u svetu koji pričaju o ovom ratu treba da obrate pažnju na to gde Rusija udara. Oni se bore sa bolnicama, civilnim objektima, životima ljudi. Samo sila može naterati Rusiju na mir. Mir kroz silu je jedini pravi put", poručio je ukrajinski lider. 

Ranije je saopšteno, da su ruske snage danas dva puta pogodile medicinsku ustanovu u gradu Sumi.  U trenutku eksplozija u bolnici je bilo 86 pacijenata, od kojih 15 teško pokretnih i 38 zaposlenih u ustanovi.  Pored toga, ruske trupe su izvele vazdušni napad bespilotnim letelicama na stambeni kvart u Sumi, u kojem nije bilo žrtava.

20.00 Zelenski je održao skoro trideset sastanaka u SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama održao skoro tri desetine sastanaka. 

"Skoro tri desetine sastanaka je održano ove nedelje u SAD, na Generalnoj skupštini UN i u Vašingtonu. Sjedinjene Američke Države, zemlje globalnog juga, Evropa, međunarodne organizacije, rade sa energetskim i odbrambenim kompanijama. Sve zarad jačanja položaja Ukrajine i približavanja pravednog mira", naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, partnerima je predstavio Plan pobede.

"Ulažemo zajedničke napore radi obnove. I zajedno približavamo pravedan mir. Hvala svima koji su uz Ukrajinu!“, naglasio je Zelenski.

Zelenski se sastao sa predstavnicima obe stranke američkog Senata i Predstavničkog doma u Vašingtonu, a 26. septembra američkom predsedniku Džozefu Bajdenu predstavio je Plan pobede na sastanku u Beloj kući.

Kasnije se sastao sa potpredsednicom Sjedinjenih Američkih Država i kandidatom za predsednika Demokratske stranke Kamalom Haris, koju je takođe upoznao sa detaljima Plana pobede.

Narednog dana, 27. septembra, u Njujorku, Zelenski je predstavio Plan pobede predsedničkom kandidatu iz Republikanske partije SAD Donaldu Trampu.

19.39 Predsednik Vojnog komiteta NATO: Putinove izjave pokazuju njegovo razočaranje ratom

Predsednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer ocenio je danas da su najnovije izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o reviziji doktrine nuklearnog odvraćanja, u kojima zastrašuje zemlje koje podržavaju Ukrajinu, uzrokovane neostvarivanjem strateških ciljeva rata koji je započeo protiv Ukrajine.

"Videli smo mnogo poruka iz Rusije u poslednje dve i po godine koje nisu uvek bile praćene akcijom. Putin je ranije povukao neke crvene linije i one na kraju nisu bile crvene linije. Ali to ne znači da ovo ne treba shvatiti veoma ozbiljno", rekao je Bauer.

Opširnije u posebnoj vesti

19.34 Lavrov upozorio Zapad da se ne bori do pobede sa nuklearnom silom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas Zapad na opasnost od pokušaja da se "bori do pobede sa nuklearnom silom", opisujući umešanost drugih zemalja u rat u Ukrajini "samoubilačkim potezom".

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Lavrov je takođe rekao da je Rusija zabrinuta zbog izraelskog napada u Bejrutu u kojem je ubijen lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah, rekavši da su takva "politička ubistva" postala uobičajena.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

19.31 Dve osobe poginule u Hersonskoj oblasti u ruskom granatiranju

U Hersonskoj oblasti od posledica ruskog granatiranja tokom današnjeg dana poginule su dve osobe i povređeno je devet civila, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Hersonu.

"Pod procesnim rukovodstvom tužilaštva Hersonske oblasti pokrenute su pretkrivične istrage o činjenicama kršenja zakona i običaja ratovanja", navodi se u saopštenju prenosi Ukrinform.

Prema istrazi, od 19.00 časova po lokalnom vremenu, ruske trupe su raznim vrstama artiljerije i bespilotnih letelica nastavili granatiranje naselja na desnoj obali. 

U granatiranju su oštećene stambene zgrade i objekti civilne infrastrukture.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

19.05 Švajcarska podržava inicijativu Kine i Brazila za rešenje sukoba u Ukrajini

Švajcarska podržava "mirovnu inicijativu" Kine i Brazila za okončanje rata, uprkos tome što se ne pominje Povelja UN i ne pominje se direktno teritorijalni integritet Ukrajine, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Nikolas Bido.

"Inicijativa je važna jer nudi alternativu ratobornim govorima koje su ove nedelje u UN održale i ukrajinska i ruska strana", rekao je Bido i dodao da Švajcarska podržava kinesko-brazilsku inicijativu, jer poziva na prekid vatre i političko rešenje sukoba, prenosi Svis info.

18.34 Blinken: Temeljno proučavamo ukrajinski Plan pobede i razmatramo dodatne akcije

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je posvećenost Bajdenove administracije "uspehu Ukrajine" u odupiranju ruskoj agresiji.

Blinken je na konferenciji za novinare u petak u Njujorku, rekao da je Amerika značajno povećala podršku Ukrajini najavom paketa pomoći vrednog više od osam milijardi dolara.

"Preduzeli smo važne korake da podržimo narod Ukrajine, koji nastavlja da se brani od tekuće ruske agresije i nastavlja da brani svoj suverenitet i nezavisnost, svoje pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti", rekao je Blinken i dodao da bi ovaj novac trebalo da bude dovoljan do kraja mandata sadašnje administracije, prenosi Glas Amerike.

Blinken je rekao da Vašington sada proučava "plan pobede" koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu tokom njihovog sastanka u Beloj kući.

18.17 Šalenberg: Putin nije raspoložen za mirovne pregovore

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ocenio je danas da rusko rukovodstvo ne misli ozbiljno na mirno rešenje sukoba u Ukrajini.

"Svi znamo da će rat u Ukrajini, kao i svaki drugi rat, na kraju biti rešen za pregovaračkim stolom. A smisao pregovora može biti samo kada u njima učestvuju obe strane, Rusija i Ukrajina. Da li se sada stiče utisak da ruska strana nije baš ozbiljna u vezi sa smislenim pregovorima? Da! Ali nadam se da će se to u jednom trenutku dogoditi", rekao je on za austrijsku novinsku agenciju APA.

Prema njegovim rečima, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje takođe treba da budu uključene u napore za mirovno rešenje.

"Moramo da uključimo ove države u proces. Ovo je ključni momenat, jer u suprotnom mir ne može da se postigne", smatra on.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti

17.22 Baltičke države i Poljska traže pomoć od EU za jačanje granica prema Rusiji

Članice NATO, baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija traže zajedno sa Poljskom da Evropska unija (EU) finansira izgradnju mreže bunkera, barijera, distribucionih linija i vojnih skladišta duž granica sa Rusijom i Belorusijom, potvrdili su danas estonski zvaničnici.

Tri baltičke zemlje su u januaru objavile plan za "Baltičku odbrambenu liniju", a u maju je Poljska najavila sličan projekat pod nazivom "Istočni štit" s ciljem jačanja svojih granica sa Belorusijom i ruskom eksklavom Kaliningrad, prenosi AP.

"Potreba za (baltičkom) odbrambenom linijom proizilazi iz bezbednosne situacije i podržava novi koncept odbrane NATO. U isto vreme, to jača bezbednost Evropske unije i vojnu odbranu njenih granica, zbog čega jasno vidimo da bi EU mogla finansijski da podrži projekat", rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur i dodao da je "izuzetno važno uskladiti te aktivnosti s Poljskom".

Ministri odbrane ove četiri evropske zemlje smeštene na istočnom krilu NATO sastali su se u petak u gradu Daugavpils na jugoistoku Letonija kako bi razgovarali o finansiranju projekta.

Nisu precizirali koliko finansijske pomoći traže za projekat iz Brisela, ali su u zajedničkom saopštenju napomenuli da je "ruski rat protiv Ukrajine pokazao da je stvaranje fizičkih prepreka na otvorenom terenu bez prirodnog odbrambenog zaklona od suštinske važnosti čak i u tehnološki naprednom ratovanju".

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

08.52 Klimenko: Šest mrtvih u dva ruska udara na zdravstveni objekat u Sumiju

Ruska vojska je jutros izvela dva vazdušna udara na zdravstveni objekat u oblasti Sumi, prilikom čeg je poginulo šest osoba, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko. Posle prvog udara porušen je plafon na nekoliko spratova bolnice. Počela je evakuacija pacijenata i osoblja. Tada je jedna osoba ubijena.

Spasioci i policija stigli su na mesto pucnjave kako bi pomogli ljudima, da bi prilikom evakuacije bolesnika, bio izvršen još jedan napad, navodi Klimenko. Među poginulima je i jedan policajac, a drugi je ranjen.

08.45 Saldo: Ukrajinska vojska potpuno potisnuta sa leve obale Dnjepra i ostrva u delti reke

Ukrajinska vojska je potisnuta sa leve obale Hersonske oblasti i potpuno izbačena sa najvećih ostrva u delti Dnjepra, tvrdi ruski guverner okupirane oblasti Vladimir Saldo u intervjuu za RIA Novosti.

"Neprijatelj je potisnut nazad na ostrva i oteran sa najvećeg od njih, sada neprijatelj nema vremena da stvori mostobrane na levoj obali“, rekao je on.

Prema rečima guvernera, u pravcu Hersona ukrajinske oružane snage su donekle smanjile svoju aktivnost, iako male grupe i dalje deluju u delti i ne prestaju iskrcavanja sa čamaca na ostrva.

"Sada je verovatnoća velikih provokacija na pljuvačima, obalama Dnjepra ili Crnog mora manja nego što je bila pre mesec-dva, međutim, nemamo pravo da u potpunosti isključimo pokušaje ukrajinske strane da iskrca još jednu veliku grupu Samoubistava naši vojnici ne gube budnost i u stalnoj su borbenoj gotovosti“, dodao je Saldo.

08.21 Održan sastanak grupe "Prijatelji mira", predvođene Kinom i Brazilom 

Kina je već održala prvi sastanak "Prijatelja mira", grupe zemalja sa globalnog juga, u cilju okončanja rata u Ukrajini,  saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Narodne Republike Kine, prenosi ukrajinski portal Strana.ua.

Sastanak je održan u okviru Generalne skupštine UN. Na njemu su učestvovali Alžir, Bolivija, Brazil, Egipat, Zambija, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Kina, Kolumbija, Meksiko, Turska i Južna Afrika.

Zemlje učesnice izdale su zajedničko saopštenje u kojem podržavaju kinesko-brazilski plan (zaustavljanje rata duž linije fronta i pregovore).

"Pozivamo sve strane u sukobu da postignu sveobuhvatno i dugoročno rešenje rata u Ukrajini putem inkluzivnih diplomatskih i političkih sredstava na osnovu Povelje UN-a „Konsenzus u šest tačaka“ Kine i Brazila o političkom rešenju ukrajinske krize“, navodi se u saopštenju grupe.

Prijatelji mira su takođe pozvali na deeskalaciju i sprečavanje širenja sukoba.

Pored toga, izraženo je protivljenje napadima na civilnu nuklearnu i energetsku infrastrukturu.

"Civilna infrastruktura, uključujući i onu koja koristi nuklearne i druge energetske objekte u miroljubive svrhe, ne bi trebalo da bude meta vojnih akcija“, navodi se u saopštenju.

Zemlje su takođe pozvale na "odricanje od upotrebe ili pretnje upotrebom oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja“.

07.49 Vojna uprava Kijeva: Iznad grada oboreno 15 dronova

Vojna uprava Kijeva saopštila je da je tokom noći oko 15 ruskih dronova napalo ukrajinsku prestonicu, ali da ih je ukrajinska protivvazdušna odbrana sve uništila dok su se približavali gradu.

“Deseti vazdušni napad na Kijev od početka septembra. Kao i tokom gotovo svih napada ovog meseca, i noćas je ruska vojska koristila dronove tipa Šahed koji su lansirani iz južnih i severoistočnih pravaca”, naveo je direktor vojne uprave Kijeva Serhij Popko, a prenosi Ukrinform. 

Prema njegovim rečima, vazdušna uzbuna u Kijevu bila je na snazi oko tri sata.

Popko je dodao da su ostaci uništenih dronova pali na četvrt Obolon, kao i da je oštećena jedna zgrada koja nije stambena.

Nema informacija o povređenima.

07.35 Ukrajina: Ruska vojska tokom noći napala sa četiri rakete i 73 drona

Rusija je u toku noći izvršila napade na Ukrajinu sa dve balističke rakete Iskander-M, dve vođene vazdušne rakete Kh-59/69 i 73 kamikaza drona Šahed (u pitanju je dron Geran 2, koji Ukrajinci zovu po originalnom modelu iz Irana), saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Kao rezultat protivvazdušne odbrane, navodno su oborene dve vođene vazduh-zemlja rakete Kh-59/69 i 69 dronova. Jedan dron je poleteo ka Rusiji, a još tri su izgubljena na teritoriji Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Sistem PVO je delovao u Kijevskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovogradskoj, Rivnejskoj, Dnjepropetrovskoj, Zaporožskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Hersonskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti.

06.55 Zelenski: Neophodno je izvršiti pritisak na Putina

Ukrajini je potreban pravedan mir i računa na podršku i vođstvo SAD da na sve moguće načine pritisne Vladimira Putina i primora ga da zaustavi rat, izjavio je Volodimir Zelenski posle sastanka sa Donaldom Trampom. "Izuzetno je važno postići pravedan mir za ljude, posebno za porodice koje su izgubile decu. Ovo je velika tragedija", rekao je ukrajinski lider.

Odgovarajući na pitanje šta treba da znači pravedan mir, Zelenski je istakao da, pre svega, ovaj rat nije trebalo ni da počne.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.40 Tramp pred sastanak sa Zelenskim obećava da će okončati rat u Ukrajini

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da će raditi i sa Ukrajinom i sa Rusijom na okončanju rata, dok je stajao pored ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog pre njihovog sastanka u Njujorku. Obraćajući se novinarima u Trampovoj kuli, Zelenski je rekao da želi da razgovara sa Trampom o svom "planu pobede" za Ukrajinu.

Tramp je pohvalio Zelenskog, ali je rekao i da ima solidne odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.14 Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije (IGSU) objavio je da je grupa dronova uočena u rumunskom vazdušnom prostoru kako se kreće ka ciljevima u Ukrajini. Poruka upozorenja RO-ALERT poslata je meštanima okruga Tulče, gde je grupa dronova i uočena oko dva sata posle ponoći, prenosi Ađerpres.

"Područja koja Rusija namerava da napadne nalaze se na teritoriji Ukrajine, ali na maloj udaljenosti od granice sa Rumunijom, pa postoji mogućnost da određeni objekti, nakon odgovora ukrajinske vojske na napad, padnu na rumunsku teritoriju. Još jednom obaveštavamo ljude u severnom okrugu Tulčea, ali i turiste, da nisu gađani ciljevi ili područja na teritoriji Rumunije", naveo je IGSU.

Komentari (0)

Evropa