Društvo

Međunarodna federacija novinara osudila pretnje novinarima Tanjuga

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

16:57

Međunarodna federacija novinara osudila pretnje novinarima Tanjuga
Tanjug - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna federacija novinara (IFJ) u potpunosti osuđuje nečuvene pretnje novinarima koji obavljaju svoju profesionalnu dužnost, naglasio je danas glavni projekt menadžer te federacije Džeremi Dir, reagujući na pretnje upućene novinarima Tanjuga.

"Takvom nasilju i pretnjama prema novinarima nema mesta samo zbog obavljanja profesionalne dužnosti", rekao je Dir u izjavi za Tanjug. 

On je naglasio da je ključno da se takve pretnje propisno istraže, a počinioci privedu pravdi i da se preduzmu mere kako bi se osiguralo da novinari mogu da rade bezbedno i da rade na slobodi.  

"Novinarstvo nije zločin i novinarima se mora dozvoliti da rade slobodno", poručio je Dir, nakon konferencije na kojoj su predstavnici IFJ zajedno sa čelnicima Sindikata Novinara Srbije (SINOS) razgovarali o potrebi uspostavljanja socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata u medijima.

Novinska agencija Tanjug dobila je početkom nedelje na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi", u kojem se navodi da će svaki novinar naše agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na AP KiM.

Pretnje su osudili zvaničnici Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, brojne međunarodne organizacije i udružeja novinara, uključujući i  Misiju OEBS-a i Evropsku federaciju novinara (EFJ). Reagovao je i portparol Evropske komisije Peter Stano koji je pretnje novinarima Tanjuga ocenio kao neprihvatljive i "veoma uznemirujućim", kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija