Fokus

Prvi potpredsednik Irana: Nameravamo da ozbiljno ojačamo odnose sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

14:49

Prvi potpredsednik Irana: Nameravamo da ozbiljno ojačamo odnose sa Rusijom
Mohamed Reza Aref - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom i da u međusobnoj saradnji rešava kontroverzna pitanja, izjavio je prvi potpredsednik Irana Mohamed Reza Aref.

"Veoma sam zadovoljan dobrim tempom kojim se razvijaju naši odnosi na svim nivoima, želeo bih da istaknem da nova vlada Irana ozbiljno namerava da ojača naše odnose", rekao je Aref tokom susreta sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naglasio da je saradnja sa Rusijom jedan od prioriteta iranske spoljne politike.

"U novoj vladi insistiramo na pragmatičnom pristupu i želimo da pokrenemo pregovore i obezbedimo da se sklopljeni sporazumi u skorije vreme sprovedu u praksi", rekao je Aref.

Prema njegovim rečima, "zajedničko iskustvo dve zemlje u suprotstavljanju nelegalnim zapadnim sankcijama i potreba za saradnjom na neutralisanju ovih sankcija" zahtevaju da Iran i Rusija "sarađuju jedna sa drugom na svim nivoima i u svim pravcima".

"Ističemo potrebu za jačanjem regionalne saradnje u svim oblastima sa Ruskom Federacijom, koja je naš prijatelj, čak i u takvim kontroverznim temama kao što je... transportni koridor u Zangezuru, moramo da radimo sa ruskim prijateljima. Ističemo da će svaka promena granica dovesti do nestabilnosti i otvoriti put zloupotrebama silama koje nisu iz regiona", rekao je Aref.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, potpredsednik Irana je podsetio da trenutno trgovinski promet između dve zemlje iznosi 2,5 miliona evra i izrazio nadu da će, zahvaljujući zajedničkim naporima, ta cifra porasti "na pristojan nivo".

Pre početka razgovora on je osudio "zločine cionističkog režima u Pojasu Gaze i Libanu" i naglasio "da bi se kreativna pozicija Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN mogla pokazati delotvornom" kao deo napora da se normalizuje situacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet