Fokus

Američki zvaničnici: Kineska nuklearna podmornica potonula tokom izgradnje

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

20:11

Američki zvaničnici: Kineska nuklearna podmornica potonula tokom izgradnje
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska nuklearna podmornica potonula je na pristaništu u brodogradilištu tokom izgradnje, što predstavlja veliki gubitak za kinesku vojsku, objavili su danas američki odbrambeni zvaničnici.

Američki zvaničnici koji nisu želeli da budu imenovani rekli su za CBS da se gubitak podmornice dogodio između maja i juna.

Na satelitskim snimcima načinjenim u junu vide se kranovi za izvlačenje na pristaništu u brodogradilištu u Vuhanu gde je mesec dana ranije viđena podmornica. Peking nije potvrdio ove navode, preneo je BBC.

Američki zvaničnici navode da ne iznenađuje to što bi kineska vojska pokušala da prikrije gubitak jedne od svojih najnovijih podmornica.

Nije jasno da li je u trenutku incidenta podmornica  nosila nuklearno gorivo.

Na snimcima komercijalnih satelita od 15. juna vidi se više kranova u vodi oko veza na pristaništu, dok se na snimcima od 7. marta i 29. maja može videti samo jedno plovilo na tom istom vezu, navodi BBC.

Kako se dodaje, zbog relativno lošeg kvaliteta snimaka teško je ipak zaključiti da li su ovi događaji povezani i da li zaista pokazuju da se ta konkretna podmornica nalazi na vezu u brodogradilištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet