Fokus

Serija eksplozija pejdžera u Libanu: Broj poginulih porastao na 11, među stradalima i devojčica, više od 4.000 ranjeno

Komentari

Autor: Guardian, Times of Israel

17/09/2024

-

16:38

Serija eksplozija pejdžera u Libanu: Broj poginulih porastao na 11, među stradalima i devojčica, više od 4.000 ranjeno
Tanjug /AP/Bassam Masri - Copyright Tanjug /AP/Bassam Masri

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u eksplozijama pejdžera u Libanu povećan je na 11, od čega je jedna devojčica (8), dok je broj povređenih povećan na više od 4.000. Više od 400 povređenih je u kritičnom stanju, prenosi Reuters.

Među povređenima se nalaze borci i medicinari Hezbolaha, a iranski mediji su preneli da je lakše povređen i ambasador Irana u Libanu Modžtaba Amani.

Hezbolah je za eksplozije okrivio Izrael i poručilo da će ta zemlja dobiti ''pravednu kaznu''.

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao ''opasnu i namernu izraelsku eskalaciju" za koju je rečeno da je bila ''praćena izraelskim pretnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmerama". Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija.

Tanjug /AP/Hussein Malla

 

 Novinar Reutersa video je vozila hitne pomoći u južnim predgrađima Bejruta, dok je u okolini vladala panika.

Meštani su rekli da se poslednja eksplozija dogodila 30 minuta nakon prve, dok su neki od njih pokušavali da saznaju da li se članovi njihovih porodica nalaze među povređenima.

Bezbednosni izvor je za Rojters dodao da su uređaji eksplodirali i na jugu Libana.

Izraelska vojska, koja je od prošlog oktobra, paralelno sa ratom u Gazi, razmenjivala vatru sa Hezbolahom, nije komentarisala incident.

 Zvaničnik navodno dodaje da je stotine boraca imalo ove komunikacione uređaje, nagađajući da su se možda zagrejali i detonirali zbog malvera. Kako se navodi, neki članovi Hezbolaha osetili su da im se pejdžeri zagrevaju i uklonili su ih pre serije eksplozija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet