Fokus

Više od 130 svetskih lidera sledeće nedelje na Generalnoj skupštini UN

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

09:11

Više od 130 svetskih lidera sledeće nedelje na Generalnoj skupštini UN
Više od 130 svetskih lidera sledeće nedelje na Generalnoj skupštini UN - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Više od 130 svetskih lidera sastaće se sledeće sedmice u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će razgovarati o ratu na Bliskom istoku i Evropi, sporom tempu napora da se ti konflikti okončaju i pogoršanju klimatskih i humanitarnih kriza, prenosi Rojters.

Generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine UN, kako je objavljeno na njenom sajtu, otvara se u utorak, 24. septembra i završava u ponedeljak, 30. septembra a njena ovogodišnja tema je "Nikoga ne ostaviti: zajedno delovati radi napretka mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije".

"Ratovi u Gazi, Ukrajini i Sudanu biće tri glavne tačke fokusa na Generalnoj skupštini", rekao je direktor UN u Međunarodnoj kriznoj grupi Ričard Gauen.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prošle nedelje je rekao Rojtersu da rešenje ratova u Gazi i Ukrajini trenutno nije na vidiku.

"Zabrinutost zbog prelivanja sukoba u Gazi na region ponovo je eskalirala nakon što je libanska militantna grupa Hezbolah optužila Izrael za detonaciju pejdžera i voki-tokija. Postoji ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanu i moramo sve učiniti da se to izbegne", rekao je Gutereš juče novinarima.

Posrednički napori SAD, Egipta i Katara tek treba da se nastave s ciljem prekida vatre u Gazi, a globalno strpljenje je splasnulo devet meseci nakon što je Generalna skupština UN velikom većinom zahtevala humanitarno primirje i pošto je broj poginulih u Gazi dostigao 41.000.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je dugo optuživao UN da je "antiizraelski" i palestinski predsednik Mahmud Abas trebalo bi da se obrate na Generalnoj skupštini 26. septembra.

Godišnje okupljanje svetskih lidera povodom obeležavanja početka svake nove sednice Generalne skupštine često se naziva "diplomatskim brzim upoznavanjem".

Dok je događaj zasnovan na šestodnevnim govorima lidera u skupštini, veliki deo "akcije" dešava se na marginama bilateralnih sastanaka i pratećih događaja a ove godine će jedna od tema biti i nova administracija SAD, napominje Rojters.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, koji je prekinuo finansiranje UN i nazvao to telo "slabim i nesposobnim" dok je bio predsednik, od 2017. do 2021, suočiće se sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris na izborima 5. novembra.

Ove godine tema će biti i ratna i humanitarna kriza u Sudanu, gde je zavladala glad, zatim međunarodni napori da se pomogne Haitiju u borbi protiv nasilja bandi i talibanski napadi na prava žena u Avganistanu.

Novi iranski predsednik Masud Pezeškijan obratiće se Ujedinjenim nacijama u utorak, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se obrati na sastanku 15-članog Saveta bezbednosti o Ukrajini u utorak i Generalnoj skupštini u sredu.

Dok se ruski predsednik Vladimir Putin virtuelno obratio Generalnoj skupštini 2020. tokom pandemije korona virusa, on nije fizički putovao u Njujork na taj događaj od 2015. Umesto toga, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi da govori na Generalnoj skupštini 28. septembra.

Predsednik SAD Džo Bajden biće na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija od 23. do 25. septembra.  

Pored obraćanja 24. septembra, Bajden će se sastati sa svetskim liderima kako bi razgovarali o saradnji u borbi protiv pretnji međunarodnom miru i bezbednosti, unapređenju globalnog prosperiteta i zaštiti ljudskih prava.
 

Komentari (0)

Svet