Fokus

Glorija Romero, bivši lider demokrata iz Kalifornije, stala uz Trampa: "Latina, kao ja, tamo više nema šta da traži"

Komentari

Autor: CNN

06/09/2024

-

20:22

Glorija Romero, bivši lider demokrata iz Kalifornije, stala uz Trampa: "Latina, kao ja, tamo više nema šta da traži"
Glorija Romero, bivši lider demokrata iz Kalifornije, stala uz Trampa: "Latina, kao ja, tamo više nema šta da traži" - Copyright AP Photo/Ryan Sun

veličina teksta

Aa Aa

Dugogodišnja bivša zakonodavna čelnica Demokratske partije u Kaliforniji objavila je da više "ne priznaje [svoju] stranku", uz napomenu da i dalje mnoge njene istorijske ličnosti, uključujući bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, smatra svojim "herojima".

Glorija Romero, koja je bila lider većine u državnom Senatu tokom tri godine svog više od 10-godišnjeg boravka u Sakramentu, kritikovala je trenutno stanje u svojoj bivšoj stranci.

Romero je rekla da je bila delegat na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji i za Džesija Džeksona i za senatora Baraka Obamu, dodajući da mnogi Latinoamerikanci napuštaju stranku iz sličnih razloga.

"Danas kažem 'Zbogom - adios' - dosta mi je", rekla je bivša poslanica doline San Gabrijel u svom saopštenju.

"Sada sam još jedan skoro doživotni demokrata koji se pridružuje sve većem broju ljudi... koji napuštaju Demokratsku stranku".

"Danas se pridružujem Republikanskoj partiji da ponovo učinim Ameriku velikom, i spremna sam da učinim svoj deo dok se Amerika priprema za glasanje", rekla je Romero, dodajući da je dobila topao prijem od svoje nekadašnje političke opozicije.

"Demokrate marširaju ka beskonačnom ratu"

Tvrdila je da ne može da stoji po strani dok su demokrate napravile "gigantski skok ka autoritarizmu i cenzuri", napominjući da je bivši predsednik Regan upozorio da će, ako se fašizam podigne u SAD, doći pod maskom liberalizma.

"Zastrašujuće je videti kako je jezik modifikovan tako da bih, kao feministkinja i bivša profesorka... bila osuđena što kažem da mogu da definišem ženu i da pravim razliku između biološkog pola i rodnog identiteta", rekao je Romero.

"Iako podržavam pravo na izbor, neću podržati stranku koja zagovara pobačaj do punog trajanja trudnoće. Ja sam majka i odbijam da se nazovem "osoba koja rađa".

"Republikanska partija je postala stranka mira, dok demokrate marširaju ka beskonačnom ratu".

Takođe je kritikovala Zelenu inicijativu unutar Demokratske stranke, izražavajući protivljenje regulacijama za kućne aparate.

"Ja sam Latina, i neću se odreći svog šporeta na gas; ne možete ispeći tortilju na električnom rešou", duhovito je primetila.

Stojeći na stepenicama državnog Kapitola u Sakramentu, Romero je rekla da se zvanično pridružuje Republikanskoj stranci  pod bivšim predsednikom Trampom, za kojeg je rekla da je pravi šampion radnih ljudi i reganovskog "velikog šatora".

"Ove jeseni ću glasati za Donalda Trampa", rekla je ona. 

 

 

Na pitanje o potezu Glorije Romero, zvaničnici demokrata iz Los Anđelesa odbacili su njenu zvaničnu najavu kao "staru vest".

"Znali smo tada o Gloriji ono što kalifornijski republikanci najbolje znaju: prevara je stvarna", rekao je Mark Gonzales, bivši predsednik okružnog odbora za Los Angeles Daily News.

Još jedan bivši partijski službenik je na mreži X  napisao da GOP "izvlači na površinu stare vesti kako bi ostali relevantni".

Državni senator Brian V. Džons uz San Dijega, najviši republikanac u državnoj komori, poželeo je dobrodošlicu Romero u stranku, rekavši u izjavi koju je dobio Fox News Digital da je Romero bezuspešno pokušala da "probudi" svoju bivšu stranku pre skretanja ulevo.

Klatno se ljulja u Kaliforniji

"Njeno vođstvo i iskustvo su uvek bili služenje narodu, a ne partijskoj politici. Potrebna je prava hrabrost da se odmakneš od stranke koju si vodio i založiš se za ono što je ispravno", rekao je Džons. 

"Klatno se ljulja u Kaliforniji — visoke cene, rastući kriminal i rekordno beskućništvo su direktni rezultati slomljene vlade…".

Aktuelni državni senator Mari Alvarado-Gil iz Džeksona takođe je prešla u GOP početkom avgusta. 

Alvarado-Gil je tada rekla da je njena bivša stranka takođe "neprepoznatljiva" i da "nema volje da reši probleme koji muče državu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet